„Lasă-i în p… mea!”. Aşa a reacţionat omul lui Arafat, la Colectiv, faţă de victimele aflate pe caldarâm

2
3400
Arafat, avansat după tragedia de la Colectiv în care oamenii lui au fost complici

UPDATE: Grupul civic Reset a depus o plângere penală pe numele lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) și a șefilor IGSU, Orlando Șchiopu și Mihai Guță, urmare a înregistrării video apărute în spaţiul public, la patru ani de la tragedia Colectiv, care probează dezorganizarea şi haosul intervenţiei primului echipaj sosit la fața locului.

Filmarea ascunsă publicului şi autorităţilor despre intervenţia angajaţilor ISU în noaptea tragediei de la Colectiv scoate la iveală amănunte şi detalii şocante privind comportamentului angajaţilor din subordinea lui Raed Arafat.

Haosul surprins de obiectivul camerei pompierului care a făcut filmarea este descris și în raportul făcut în 2016 de Corpul de Control al premierului, însă concluziile au fost trase doar pe baza actelor și mărturiilor depuse de o echipă de 10 inspectori ISU.

Valentin Mircea, fost șef al Corpului de Control al premierului în acel moment, a fost întrebat  de reporteri dacă a ştiut de existenţa imaginilor şocante.

„Niciodată! Niciodată și este inacceptabil. Indiferent cine a ascuns, cine este de vină și asta sper să afle procurorii, este faptă penală să ascunzi o probă, iar în materie administativă este un act de insubordonare”, a declarat Mircea în faţa jurnaliştilor.

Anchetatorii nu au avut pe masă filmarea

Procurorii nu au avut la dosarul cauzei înregistrarea video în cauză și nici nu au avut cunoștință de existența acesteia în cursul derulării anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea în judecată a unui număr de șase persoane fizice și două persoane juridice, a anunţat un comunicat al Parchetului General.

Procurorii încă fac cercetări în legătură cu intervenția de la Colectiv, așa că au cerut acum de la ISU București filmările făcute în noaptea de 30 octombrie 2015.

Conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din subordinea lui Raed Arafat spune că nu a ținut imaginile ascunse, dar că ele nu au fost furnizate niciunei autorități – DSU, Parchetului General sau Corpului de Control -, pentru că niciuna nu le-a cerut punctual.

Patru oameni din conducerea IGSU știau de existența filmului, au precizat oficialii, care au invocat impactul emoțional puternic drept justificare pentru nepublicarea filmării.

Un film de groază

Imaginile sunt dramatice: o victimă zace pe asfalt, cu mâinile pe piept, mai mulți tineri vizibili răniți ies singuri din incinta fostei fabrici Colectiv, alte victime sunt sprijinite de zid, în preajma lor sunt alți civili care par să încerce să îi ajute.

„Planul roșu l-a activat cineva?”, întreabă unul dintre salvatori.

În imagini sunt surprinși civili care cară răniți, dar și pompieri și polițiști care duc pe brațe victime. În următoarele cadre, salvatorii transportă mai multe victime spre ambulanțe cu ajutorul unora paleți din lemn.

În continuare, răniții care totuși se puteau ține pe picioare ajută la evacuare. Adrian Despot este surprins cărând o victimă pe un astfel de palet, cu alți doi civili și un pompier.

Colonelul Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU spune: „Lasă-i în p**a mea!”

Orlando Șchiopu a fost trei minute la comanda intervenției, iar vorbele grele surprinse chiar de filmarea făcută de un subaltern nu au fost la adresa victimelor, spune el acum.

La jumătatea filmării, operatorul ISU surprinde de la înălțime, de pe o mașină de pompieri, prezența oficialităților: vicepremierul și ministrul Internelor de atunci, Gabriel Oprea, dar și șeful DSU sunt la fața locului. Raed Arafat vorbește la telefon, în timp ce Oprea privește desfășurarea de forțe. În imagini apar tărgi, folii de aluminiu folosite pentru protejarea pacienților cu arsuri, iar numărul salvatorilor este vizibil mai mare.

Cătălin Tolontan, jurnalist Libertatea, a mărturisit ce i-a spus unul dintre angajaţii ISU: „Omul care ne-a furnizat aceste imagini și care nu e cel care le-a filmat, au fost filmate de un subofițer care a ajuns cu primul echipaj, acest om după patru ani a spus: Ne-ați afectat atunci, dar ați scris adevărul. Pentru asta e normal să se închidă cercul Colectiv cu o informație vitală ascunsă publicului, procurorilor, Corpului de Control, judecătorilor, propriilor colegi care n-au putut vedea aceste imagini”, a spus Tolontan, citat de Digi 24.

Foto – colaj principal: Libertatea

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Recomand avocatului Pavel Abraham să preia dosarul „Colectiv” și să meargă cu el la Curtea de la Haga. Trebuie ca statul român să acorde familiilor morților despăgubiri. Despăgubirile ar trebui acordate de patronul discotecii „Colectiv”. Dar dacă acesta nu mai este, statul să despăgubească. Cred în dreptate până la capăt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here