Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a purtat o discuție cu doi americani influenți, într-un restaurant de lux din Washington, fără să știe că are un martor incomod: un reporter de la publicația Politico nimerit chiar lângă masa celor trei. Jurnalistul și-a notat discuția și a făcut-o publică: Rusia pare disperată și tatonează acum vechi prieteni din perioada Trump pentru a afla „la ce ar vrea SUA să renunțăm” ca să se încheie pacea, 4 luni după invazia eșuată a Ucrainei.
Discuția purtată la Cafe Milano, din Washington, i-a avut ca protagoniști, pe lângă emisarul rus, pe fostul emisar american pentru Afganistant, Zalmay Khalilzad, și mediatorul Dimitri Simes, fiul unor avocați ruși și președintele Centrului pentru Interes Național.
Rusia și-a reactivat contactele din perioada Trump în încercarea de a ajunge la o înțelegere cu actuala conducere a SUA, după ce anexarea Ucrainei a eșuat
Cel din urmă pare un vechi om de legătură al Rusiei la nivelul elitei americane. Politico notează despre Dimitri Simes, cel care pare să fi mediat prânzul luat de ambasadorul rus cu diplomatul american: „A atras anterior atenția publicului când a fost menționat de peste 100 de ori în ancheta lui Robert Mueller privind legăturile fostului președinte Donald Trump cu Rusia. Mueller a descoperit că, în iunie 2016, Simes a trimis o notă către senatorul de atunci Jeff Sessions, care conducea echipa de politică externă a lui Trump, în care oferea mai multe recomandări politice, inclusiv „un nou început cu Moscova”. În luna august a aceluiași an, el i-a trimis ginerelui lui Trump, Jared Kushner, un «memorandum privind politica față de Rusia». Când Trump a candidat la președinție în 2016, think tank-ul lui Simes a găzduit primul discurs de politică externă al candidatului, în luna aprilie a aceluiași an. La eveniment, Serghei Kisliak, care era pe atunci ambasadorul rus, s-a întâlnit pentru scurt timp cu Sessions, care a devenit ulterior procurorul general al lui Trump“.
Acum, Dimitri Simes a fost iar activat de Moscova, în încercarea subterană de a tatona posibilitatea unei înțelegeri „pe sub masă“ cu SUA. Pare a fi un semn că, în spatele mușchilor încordați ai lui Putin, a amenințărilor cu bombe nucleare și a bravadei, Rusia este la capătul puterilor într-un război al cărui obiectiv principal a fost deja ratat: anexarea statului vecin Ucraina.
„Aveți o mulțime de evrei în Statele Unite. De ce sunt atât de toleranți față de ceea ce se întâmplă la Kiev?”
Jurnalistul Politico a auzit când Khalilzad a spus că „avem nevoie de un acord” pentru a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, iar ambasadorul Antonov a încuviințat imediat. Când a discutat despre perspectiva unui acord de pace, Antonov l-a întrebat pe Khalilzad: „La ce ar vrea (SUA) să renunțăm?”. Khalilzad i-a sugerat lui Antonov că ar trebui să discute aceasta la o cină cu ambasadorul ucrainean.
Antonov a dat impresia că e convins și el de propaganda delirantă de acasă, cum că Ucraina ar fi condusă de naziști, și l-a întrebat pe Khalilzad: „Aveți o mulțime de evrei în Statele Unite. De ce sunt atât de toleranți față de ceea ce se întâmplă la Kiev?”. Apoi și-a exprimat nedumerirea cu privire la președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a spus că nu „înțelege viziunea (lui Zelenski – n. red.) pentru viitorul Ucrainei”.
O altă temă recurentă a discursului din propaganda Kremlinului a fost pusă pe tapet de Antonov, care s-a plâns că „nu primim niciun respect” din partea Washingtonului, adăugând că Rusia „are nevoie de respect” și „ar dori ca SUA să o respecte„.
În mod interesant, atunci când a fost întrebat ce ar putea duce la normalizarea relațiilor cu SUA, Antonov i-a spus lui Khalilzad: „Nu pot să vă răspund la întrebare„, dar apoi a adăugat că Rusia are nevoie de „garanții de securitate”.
Antonov a comparat criza de acum cu cea a rachetelor din Cuba (1962), în timpul căreia SUA și Uniunea Sovietică au fost la un pas de războiul atomic. Aproape de finalul prânzului, Antonov a spus: „Zal (Zalmay Khalilzad – n. red.), aș dori să folosesc contactele tale în această administrație”, iar Khalilzad a discutat despre necesitatea unei a doua șanse în comunicarea dintre SUA și Rusia.
Mediatorul întâlnirii a cerut sprijin pentru înființarea unui nou post TV în Rusia, care ar fi „o afacere foarte profitabilă”
Amfitrionul Simes a părut interesat de o recompensă imediată pentru serviciul său de moderator, discutând despre o idee de afaceri: înființarea unui nou canal de televiziune la Moscova, despre care Khalilzad a spus că ar putea fi „foarte profitabilă”. Ambasadorul le-a răspuns în glumă: „Nu uitați de cererea mea de a fi partener minoritar”. Reporterul Politico a menționat că nu i-a fost foarte clar cât de serioasă este ideea lui Simes, pentru că n-ar fi prima sa incursiune în televiziune în Rusia. În 2018, spre surpriza unora dintre angajații think-tank-ului său, Simes a fost co-prezentator al unei emisiuni în prime-time numită „The Big Game”, pe un canal la care guvernul rus este proprietar majoritar.
Jurnalistul a încercat, după întâlnirea celor trei, să-i ia un interviu ambasadorului rus, dar acesta a refuzat. Khalilzad a evitat, de asemenea, să comenteze. Simes a contestat elementele discuției, dar nu a oferit detalii atunci când a fost întrebat în mod repetat. „Este clar pentru mine că nici măcar nu ați înțeles despre ce a fost vorba în conversație. Într-adevăr, nu ați fost suficient de aproape pentru a auzi conversația suficient de bine pentru a o putea raporta în mod obiectiv”, a declarat Simes într-un mesaj de răspuns la întrebările Politico.
[…] de mărfuri și tehnologie străine au fost stopate, iar războiul din Ucraina consumă colosal.Politico a publicat luni un articol în care relatează discuția dintre ambasadorul rus la Washington și doi influenți […]