Acasă Justiție Kovesi, noul șef al Parchetului European: 10 efecte imediate pentru România

Kovesi, noul șef al Parchetului European: 10 efecte imediate pentru România

Kovesi, după victoria din comisia LIBE, a devenit nominalizarea Parlamentului European pentru preluarea conducerii noului înființat Parchet European. Această instituțe este una cheie în ce privește stoparea fenomenului de deturnare a fondurilor europene de către politicienii corupți din statele membre.

Faptul că Laura Codruța Kovesi are șanse mici să piardă numirea în această funcție reprezintă cea mai mare victorie politică a României pe plan european de la aderarea din 2007.

Pentru prima dată, un cetățean român este votat și ales pentru o poziție de vârf în structura de responsabilitate a Uniunii Europene.

Kovesi, noul șef al Parchetului European: 10 efecte imediate pentru România

Această nominalizare va produce efecte puternice în viața politică din România, în condițiile în care, la guvernare se află o alianță ce și-a propus preluarea controlului asupra sistemului de justiție. Iată zece dintre ele:

1. Posibilitatea tot mai mare ca Laura Codruța Kovesi să ajungă procuror-șef european va avea un puternic efect negativ asupra PSD, un partid care a făcut un lobby intens atât pe plan intern cât și pe plan extern pentru a bloca victoria acesteia. PSD și-a conturat și mai mult imaginea de partid al corupților.
2. Atacul fără precedent la adresa unui cetățean român, aflat în fața unei oportunități fără precedent de a promova România, va arunca în aer discursul patriotic atât de drag lui Liviu Dragnea. PSD va intra în campania electorală pentru europarlamentare cu imaginea de trădător a intereselor naționale – un handicap greu de depășit.
3. Lipsa de reacție sau, mai rău, reacțiile nefericite ale lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu arată incapacitatea lor de a primi vestea unei înfrângeri, imagine care-i va urmări în lunile următoare.
4. Mai mult, aceste reacții nu pot să ascundă frica, una care vine din faptul că dosarele lor de corupție tocmai au căpătat o dimensiune europeană. Lobby-ul intens împotriva unui co-național arată și că au multe de ascuns.
5. Vestea că Laura Codruța Kovesi va ajunge procuror european reprezintă o motivație extraordinară pentru magistrații onești din România. Această nouă motivație poate relansa lupta împotriva corupției.
6. Tudorel Toader își pierde orice relevanță. Ura și mașinațiunile pe care le-a făcut pentru a o îndepărta pe Kovesi de la șefia DNA se vor întoarce împotriva lui, transformându-l într-o formă fără fond.
7. Adina Florea, procuror la secția de investigare a magistraților, cea care a avut neinspirata idee de a o pune sub acuzare pe Laura Codruța Kovesi pentru a-i bloca nominalizarea, a devenit un personaj negativ nu numai printre procurori, dar și pentru întreaga națiune. Orice acțiune a ei va fi lipsită de credibilitate.
8. Această nominalizare va afecta și guvernul, slăbindu-l și mai mult din cauza crizei create în sistemul de justiție. Protestele magistraților împotriva Ordonanței 7 se vor înteți.
9. Influența lui Liviu Dragnea se va diminua și mai mult atât în partid, cât și în parlament, acesta fiind perceput ca marele păpușar din spatele campaniei de denigrare a doamnei Kovesi. Tot mai mulți parlamentari PSD vor căuta salvarea, acum că perspectivele unei victorii în alegerile din 2019 și 2020 s-au diminuat simțitor.
10. Succesul lui Kovesi va avea un impact și asupra candidaturii lui Klaus Iohannis. Președintele României a fost extrem de rezervat în ce privește susținerea fostului șef DNA. Pentru că se declară un susținător al luptei împotriva corupției e nevoie să se replieze rapid și să o sprijine fără rezerve pe Kovesi dacă vrea să-și ușureze realegerea.

 

CITIȚI ȘI:

De ce Kovesi va fi noul procuror european, indiferent ce spune propaganda PSD?

VIDEO. A vrut Grapini să-i fure un vot lui Kovesi? A intervenit olandeza Sargentini: „Lasă-mă pe mine să fac asta!”

PSD nu mai e în stare de nimic! N-a putut să-și dea jos nici viceprimarul Capitalei

loading...

11 COMENTARII

  1. Poate îl ajuta președintele Klaus Iohannis pe Livache sa ajungă președintele Comisiei Europene! Ar fi o mare victorie pentru România! Cine crede in scenariul acesta?
    M-as fi bucurat ca doamna LCK sa le spună celor din Comisia CONT și Comisia LIBE câți oameni nevinovați a băgat in pușcărie fosta șefa DNA, o institutie monstru care trebuie DESFIINȚATĂ și care a mâncat in 14 ani peste 1 miliard de euro ( ce știm noi ). Cea mai mare imbecilitate cu aceasta institutie! NU va mai bateți joc de banii romanilor iar in România exista și alte profesii in afara de drept !
    România are nevoie de dezvoltare durabilă, investiții și in mod practic de alte strategii decât cele impuse din afara.Este din ce in ce mai evident ca ROMÂNIA nu are o strategie de DEZVOLTARE PE TERMEN LUNG CI DOAR NIȘTE CÂRPELI PE ICI PE COLO!

    • Le tzatzaie fundelul infractorilor, si nu sunt putini!!! Dupa ce ca i-au distrus viata dnei Kovesi cand au demis-o prin gargamel si clica de la ccr, acum incearca sa-i distruga si viitorul, noroc ca lumea nu e asa proasta precum sunt psd-eii si votantii lor care acum se dau cu fundul de pamant pentru ca LCK este apreciata si in tara si afara si ei sunt vazuti ca niste infractori si tradatori de tara!!!!

  2. Susținerea doamnei Kovesi de către Președintele Iohannis se subînțelege oricând și,cititorii d-voastră apreciază modul discret de manifestare a acesteia.În diverse ocazii,domnul Iohannis și-a declarat prețuirea pentru LCK,iar azi când,împreună cu Lazăr urmăreau pe telefonul procurorului șef votul de la Brussel,la aflarea rezultatului, se putea citi pe chipul ambilor bucuria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările