Acasă Lumea Europa "Iohannis trebuie să stea în capul mesei la preşedinţia UE, nu Dăncilă!"....

„Iohannis trebuie să stea în capul mesei la preşedinţia UE, nu Dăncilă!”. Mesajul unui înalt oficial din Germania

Cea mai mare provocare a României la şefia Consiliului Uniunii Europene va fi redobândirea încrederii din partea statelor membre, afirmă Bernd Fabritius (alăturat), însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliţi în Germania, într-un interviu pentru RFI. În opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis este cel care ar trebui să stea „în capul mesei”, în mandatul de şase luni, nu premierul Viorica Dăncilă. El mai crede că „handicapul sever” al României este îndepărtarea de valorile europene.

  • RFI: Cât de credibile sunt autorităţile de la Bucureşti în momentul preluării preşedinţiei rotative a UE?
  • Bernd Fabritius: Guvernul României nu este deloc pregătit pentru această sarcină. A fi pregătit înseamnă exact a fi dobândit încrederea partenerilor pe plan european în domeniul democraţiei, în domeniul statului de drept, în domeniul combaterii corupţiei şi exact în domeniul necesar pentru solicitările europene şi nu cele naţionale, dar Guvernul României în ultimii ani a făcut exact contrariul, a distrus încrederea care a existat vreodată.
  • RFI: Ce ar trebui să facă Guvernul, pentru a recâştiga încrederea?
  • Bernd Fabritius: Primii paşi au fost făcuţi. Domnul ministru Ciamba, care a fost desemnat ca ministru pentru această temă, beneficiază de o încredere în acest context din partea partenerilor europeni, el este cunoscut ca un politician pragmatic. Primul pas este făcut, dar mă tem că ceilalţi colegi ai domniei sale din Guvernul României, care mulţi nici nu sunt cunoscuţi, că au fost numiţi de-abia de câteva săptămâni, de câteva luni… Eu nu văd o soluţie mare, în care Guvernul României ar putea să redobândească o încredere pe care s-a străduit s-o distrugă în ultimii doi-trei ani, acum, repede, pe ultimele sute de metri, când de fapt preşedinţia a început deja.
  • RFI: Cine ar trebui să stea în capul mesei, în timpul preşedinţiei româneşti a Consiliului UE, preşedintele Klaus Iohannis sau premierul Viorica Dăncilă?
  • Bernd Fabritius: Desigur, preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis este şeful statului, el este o persoană foarte recunoscută, foarte pragmatică în cadrul partenerilor UE. Premierul Dăncilă este mai puţin cunoscut în acest cadru, este cunoscută de fapt ca o persoană care mai mult execută avize şi dorinţe stabilite de partid şi de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta ţara în plan european. Din acest motiv, singura şansă pentru o perioadă de succes ar fi dacă preşedintele Iohannis ar fi locomotiva în fruntea preşedinţiei UE.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările