Președintele Klaus Iohannis crede că o parte dintre profesori se vor întoarce la școală, după Ordonanța de Urgență aprobată joi de Guvern, prin care sunt majorate salariile cu sumele respinse miercuri de profesorii greviști. Aflat la Chișinău, Iohannis s-a răstit la dascălii care continuă greva, oferind și un argument mincinos: „Guvernul le-a dat tot ce au cerut”.
Klaus Iohannis spune că Guvernul PSD-PNL a procedat corect. Șeful statului pune la îndoială buna funcționare a comunicării cu protestatarii prin intermediul sindicatelor.
Iohannis s-a arătat foarte iritat de posibilitatea ca greva să continue. „Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale, (…) după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut?”, s-a ambalat Iohannis joi, într-o conferință de presă ținută în capitala Republicii Moldova, unde participă la summit-ul Comunităţii Politice Europene.
Argumentul final – „Guvernul le-a dat tot ce au cerut” – este, evident, o minciună. Există încă o diferență mare între solicitările profesorilor și ceea ce le-a oferit Guvernul, dovadă că greva continuă. Evident că nu trebuie ca Executivul să le dea greviștilor tot ce solicită, de obicei cererile sunt maximale sau exagerate, dar răspunsul prezidențil este profund mincinos și, de aceea, iritant. Klaus Iohannis putea să spună că Guvernul le-a dat profesorilor maximum din ce le putea oferi, ar fi fost un răspuns mai apropiat de realitate. Dar și în acest caz, dascălii l-ar fi putut pune în dificultate cu un argument imbatabil: de ce nu tăiați pensiile speciale, salariile nesimțite la stat, cheltuielile aberante și de ce nu dați afară nesătula și ineficienta clientelă politică, pentru a face rost de bani?!
VIDEO: Declarațiile lui Klaus Iohannis la Chișinău
https://www.facebook.com/AdministratiaPrezidentialaRO/videos/985492729461027/
„Guvernul le-a acordat două lucruri importante”
Klaus Iohannis a explicat explicat ce crede el că a făcut Guvernul important pentru a răspunde revendicărilor profesorilor: „Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul – care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important – este recunoașterea prin act normativ a dreptului de a avea grilă de salarizare care pornește de la salariul mediu pe economie, și asta îi va pune pe dascăli acolo unde le este locul. Acest lucru a fost garantat deja prin ordonanța care s-a dat astăzi. Al doilea lucru, tot ușor de înțeles – oamenii au spus: «Și până atunci?». Și până atunci există creșterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanță de urgență, prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 de lei în plus la salariu, iar personalul nedidactic primește 400 de lei”, sume brută.
Iohannis a mai spus că Guvernul a avut grijă să rezolve și pe termen mediu și lung grila de salarizare: „În plus, Guvernul a introdus în această ordonanță că legea, chiar dacă apare poate mai târziu și poate se acordă aceste creșteri doar în tranșe, totuși se garantează că, la nivelul anului 2024, cel puțin 40% din această creștere pe noua grilă va fi realizată efectiv”.
Klaus Iohannis crede și că Guvernul a decis foarte corect să dea ordonanța de creștere a salariilor, chiar dacă majorările au fost respinse cu o zi înainte de liderii sindicali.
„Greva a durat un pic mult și se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin și tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfață. Guvernul le spune ceva, ei se duc și consultă oamenii, este extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere pe această bază. De aceea, premierul a hotărât, foarte corect, să dea această ordonanță indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toți am înțeles că sunt solicitări legitime. Eu sper să se înțeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului și oamenii să se întoarcă de marți la școală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu și lung s-a garantat, pe termen scurt s-a dat creștere, iar pentru 2024 s-au dat în scris prin ordonanță garanții că Guvernul se va ține de ce a promis”.
„Cum îndrăznește cineva…?”
La un moment dat, Klaus Iohannis a ridicat tonul și s-a arătat iritat de posibilitatea ca greva să continue, după Ordonanța de Urgență adoptată joi de Guvern. Exprimarea sa a fost dură, amenințătoare și ușor incoerentă.
Klaus Iohannis: „Eu cred că foarte mulți dascăli se vor întoarce pur și simplu la școală, și bine fac. În afară de asta, cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale?! Este o generație care trebuie să dea Bac-ul și să meargă la universități. Este o generație care dă examenul de capacitate… după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut”.
Întrebat de un jurnalist ce salariu consideră că ar trebui să aibă un cadru didactic astfel încât să fie mulțumit, să renunțe la grevă și să se descurce, având în vedere inflația din România, președintele Iohannis a răspuns: „Sunt exact salariile care au fost discutate și promise că vor exista în noua lege a salarizării unice, unde grila se construiește începând de la cel mai mic salariu, este cel al debutantului. Dacă acesta va fi ridicat la salariul mediu brut pe economie, atunci grila se construiește de acolo în sus și, evident, locul dascălului în societate va fi mai bine definit și prin această nouă grilă prin care se calculează salariile”.
Guvernul Ciucă a adoptat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede creşterea salariilor consemnate în Legea 153/2017 cu 1.000 de lei brut pe lună – un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în legea de salarizare ce va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.
De majorarea cu 1.000 de lei brut vor beneficia toate categoriile de cadre didactice, inclusiv cadrele didactice auxiliare.
Pentru personalul nedidactic din învăţământ, creşterea salarială lunară va fi de 400 de lei brut.
Măsurile incluse în Ordonanţa de Urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.
Totuși, sindicatele s-au arătat nemulțumite și au anunțat că vor continua greva.
S-a boierit Iohannis. Auzi acolo sa comenteze iobagul!
Nu le-a dat chiar tot ce au cerut. Guvernantii mai vroiau sa le dea si o muie, insa le-au dat-o prin flasnetele de presa platite regeste, gen Ciutacu-ru.
Pai au cerut salarii de 7000 lei net (fata de 4000 lei) pentru un profesor cu gradul I si 4000 lei net (fata de 2400 lei) pentru un incepator. Guvernul le-a dat dat net 585 lei ca un avans din mareata crestere de 40% promisa de anul viitor. Printr-o OUG neconstitutionala pentru ca trebuia data in mai ca sa produca efecte din iunie. Asta inseamna pentru viteazul si inteleptul nostru presedinte ca „au primit tot ce au cerut”. O, pasa, cat de darnic esti! Si cat de gol esti imparate!