Iohannis, primul semn că va bloca atacul PSD-ALDE la justiţie, via Nicolicea. „Lucrurile încep să capete un contur trist”

0
6617

Preşedintele Iohannis a făcut câteva declaraţii, în urmă cu câteva minute la Palatul Cotroceni, din care rezultă că va face tot ce depinde de el pentru a bloca planul lui Liviu Dragnea de a emite ordonanţe anti-justiţie.

Îndepărtarea lui Tudorel Toader şi înlocuirea lui cu un ministru şi mai rău pentru Justiţie (Eugen Nicolicea) nu-l lasă rece pe Iohannis. Preşedintele are, potrivit Constituţiei, dreptul de a respinge şi a amâna chiar sine-die numirea unui nou ministru. Ceea ce, din cele spuse de el mai jos, reiese că se va întâmpla.

Declaraţiile lui Iohannis

  • „De regulă, o remaniere se face pentru a face guvernul mai eficient.”
  • „Prima mea impresie e că remanierea se face pentru ca lucrurile să meargă mai prost. E inadmisibil. E o primă impresie pe care am vrut să o comunic opiniei publice, mai multe voi comunica săptămâna viitoare”
  • „Am vorbit cu doamna premier și i-am comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare.”
  • „Lucrurile încep să capete un contur trist. În condițiile în care am convocat un referendum, PSD pregătește o remaniere care să întărească asaltul asupra justiției și acest lucru nu poate să fie de bun augur”
  • „Revocarea unui ministru sau demisia este constituțională decizia premierului. Dar nu pot să semnez niște acte fără a evalua urmările întregii remanieri și de aceea voi face clarificări la începutul săptămânii viitoare”

Tudorel Toader îi fierbe la foc mic

Planul preşedintelui de a bloca încercarea PSD-ALDE de a numi un ministru capabil să dea ordonanţele pentru salvarea corupţilor este ajutat, de moment, chiar de actualul ministru al Justiţiei. Tudorel Toader a anunţat că „se gândeşte” dacă să-şi dea demisia sau nu, cum i-au cerut autorii atacului la justiţiei în frunte cu Dăncilă. Or, asta nu face decât să-i încurce şi mai tare pe Dragnea, Vâlcov&co., ale căror procese se apropie de final.

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit în această dimineaţă, la Palatul Victoriei, cu premierul Vasilica Dăncilă.

Discuţia dintre cei doi a durat o oră şi jumătate. La final, Tudorel Toader a plecat spre Ministerul Justiţiei. El le-a declarat reporterilor acreditaţi la minister următoarele:

„Am vorbit cu doamna prim-ministru şi a fost o discuţie amicală. Vă garantez că indiferent ce decizie voi lua voi rămâneîn relaţii bune, aşa cum am rămas şi cu ceilalţi foşti premieri, domnul Grideanu şi domnul Tudose. Din punct de vedere juridic, dânsa nu-mi poate cere demisia, căci demisia nu se poate cere de cineva, ea este un act de voinţă personală. Da, are dreptul de a schimba orice ministru, prin procedura revocării, dar aici depinde şi de preşedinte, care am văzut că poate amâna decizia. Deci, eu voi intra în minister şi mă voi gândi dacă accept să-mi dau demisia, pentru a uşura misiunea doamnei prim-ministru, sau voi lăsa procedura de revocare să-şi urmeze cursul”.

Practic, Tudorel Toader îi fierbe în continuare la foc mic pe PSD-işti. În mod normal, dacă ţinea cont de solicitarea lui Dăncilă ca el să-şi dea demisia, ca noul ministru să nu ajungă la mâna lui Iohannis, şi-ar fi dat demisia imediat.

CITIŢI ŞI:

Tudorel Toader îi fierbe la foc mic. După întâlnirea de o oră și jumătate cu Dăncilă, nu-şi dă demisia. „Mă gândesc”

Iohannis către tinerii magistraţi: „Să faceţi faţă asaltului unor politicieni asupra Justiţiei!”

Nicolicea nu va fi ministru! Iohannis nu va numi o așa canalie

Tudorel Toader îi fierbe la foc mic. După întâlnirea de o oră și jumătate cu Dăncilă, nu-şi dă demisia. „Mă gândesc”

Sondaj pe Europa: PNL ia distanţă pe locul 1, PSD se duce la vale, USR-PLUS continuă ascensiunea

L-au răpus securiştii şi neobolşevicii! Augustin Lazăr pleacă din fruntea Parchetului General

PSD – locul 1, USR+PLUS – locul 2, PNL – locul 5. BEC a stabilit ordinea pe buletinul de vot

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here