Marcel Avram, primarul din Făget (județul Timiș), primul oraș intrat în carantină la două luni de la ieșirea din starea de urgență, spune că oamenii respectă cu strictețe regulile instituite de autorități.
Deși are doar 45 de ani, Marcel Avram (PNL) a anunțat recent că nu mai candidează pentru un nou mandat de primar. Se află deja la al treilea, e primar de 12 ani.
În interviul acordat joi site-ului Ziaristii.com, Marcel Avram era bucuros că în ultimele 24 de ore nu se mai înregistrase niciun caz de infecție cu SARS-CoV-2 în localitatea pe care o păstorește. Dintr-un total de 52 de persoane infectate, 12 au fost deja vindecate și externate din spitale. Asimptomaticii sunt tratați la secția de Covid a Spitalului din Făget. Bolnavii cu simptome au ajuns la Lugoj și la Timișoara.
Printre măsurile luate la nivel local pentru stoparea bolii se numără achiziționarea a 15.000 de măști și dezinfectarea tuturor spațiilor publice din oraș.
„Au fost și două decese”
Reporter: Care mai e situația la Făget?
Marcel Avram: Lumea respectă măsurile. Străzile sunt aproape goale. Sunt mai goale decât în perioada stării de urgență. Nimeni nu iese afară la plimbare. Ies doar cei care au treabă. Oamenii au posibilitatea să meargă la serviciu, la cumpărături. Situația seamănă cumva cu cea din starea de urgență, doar că nu sunt măsurile chiar atât de restrictive. Se poate circula în interiorul localității fără acea declarație pe propria răspundere. De asemenea, există și motive justificate pentru care oamenii pot părăsi localitatea sau pot intra în localitate. Este vorba de transport de marfă, operatorii economici, cei care lucrează în altă parte. Ei pot părăsi Făgetul cu adeverință de la angajator. Sunt prioritare urgențele medicale, programările medicale.
– Câte persoane sunt infectate?
– Ultima dată erau 52 de persoane infectate, dintre care 13 au fost deja vindecate și externate din spital. Mai este vorba despre aproximativ 20 de persoane asimptomatice, care au stat 48 de ore la spital. Apoi, la decizia doctorului, au fost trimise acasă în izolare. Se tratează acolo.
– Unde sunt cei mai mulți internați?
– Spitalul nostru din Făget nu este unul de tip Covid, dar una dintre secții, cea de contagioase, unde li se făceau teste, s-a transformat într-una de tip Covid. Aici rămân doar cei asimptomatici. Restul au fost trimiși la Spitalul din Lugoj și la „Victor Babeș” din Timișoara.
– Cum credeți că au contractat acest virus? De unde anume?
– Din păcate, în prima săptămână, au apărut primele 10 cazuri. Pe urmă, chiar dacă au fost puși contacții direcți în izolare, era inevitabil să se întâmple ca o parte din membrii familiilor să se infecteze. Analiza celor de la DSP, trimisă la INSP, a stabilit că infecția s-a transformat într-una de tip comunitar. De aceea s-a propus această măsură de carantinare. Noi sperăm să nu mai apară atâtea cazuri. Ieri, spre exemplu (miercuri – n. red.), nu s-a mai înregistrat niciun caz în Făget. Au mai fost 7 persoane cu simptome: 5 au fost testate negativ, iar două pozitive. Dar aceste două persoane nu sunt din Făget, ci din alte localități. Vorbesc despre cei care au venit să se testeze la spitalul din Făget.
– Au fost și cazuri grave?
– Au fost și două decese. Din fericire, de-atunci nu ne-am mai confruntat cu cazuri deosebit de grave.
– Ce măsuri ați luat pentru a proteja populația?
– Am primit o parte din măști de la Consiliul Județean Timiș. Am început să le împărțim. Până vineri vom primi 15.000 de măști. Se fac peste tot dezinfecții. Am asigurat magazinele și farmaciile cu provizii, nu e nicio problemă. Oamenii conștientizează că nu e de glumit cu acest virus. Ne dorim să nu mai apară deloc cazuri în a doua perioada a carantinei, astfel încât să ieșim cât mai repede din această stare, să nu se mai prelungească.