sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăNewsÎncă un trofeu pentru "vânătoarea de plagiatori", Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu...

Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

-

Dezvăluirile „vânătoarei de plagiatori”, jurnalista Emilia Șercan, au avut din nou efect: ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a anunţat joi seară demisia din funcţie. În ultimii ani, prin dezvăluiri similare, Emilia Șercan a provocat, printre altele, decapitarea Academiei de Poliție. Ea este și lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (54 de ani), și-a anunțat demisia printr-o postare pe Facebook, joi seară. El este noua „victimă” a jurnalistei Emilia Șercan (45 de ani), cea care a dezvăluit și plagiatele unor personaje precum Gabriel Oprea (care între timp și-a și pierdut titlul de doctor), Nicolae Ciucă și șefii Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Sorin Cîmpeanu nu demisionat și din funcția de senator (ales în decembrie 2020, pe lista PNL) sau din cea de vicepreședinte al PNL pentru educaţie şi cercetare (pe care o deține din septembrie 2021, când s-a aflat în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu, abandonându-l pe cel care-l adusese în partid, Ludovic Orban).

Nici în anunțul privind demisia din funcția de ministru, Sorin Cîmpeanu nu recunoaște că a plagiat. El enumeră „schimbările reușite” în mandatul său de ministru și care „au pus bazele reformei România Educată”. Nu menționează însă motivul pentru care a decis să demisioneze din funcție.

- Advertisement -

Premierul Nicolae Ciucă – la rândul său acuzat de plagiat – a anunțat că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu și că urmează să aibă loc consultări în PNL şi în cadrul coaliţiei de guvernare pentru a valida „cu celeritate” o nouă propunere de ministru al Educației.

Proiectul „România Educată”, lansat cu tam-tam de președintele Klaus Iohannis, care și l-a asumat ca pe un proiect personal, a ajuns o caricatură: „implementat” de un ministru al Educației plagiator și de un prim-ministru aflat în aceeași situație, cu un proiect de Lege a Educației care produce o adevărată restaurație în domeniu (de exemplu, se revine la „rectorii-dinozauri”, cei care capătă dreptul de a conduce universitățile și 10 mandate sau pe viață).

După 1989, 7 miniștri ai Educației au fost acuzați că au plagiat. Sorin Cîmpeanu este al doilea dintrei ei care demisionează, la 10 ani după Ioan Mang (PSD), care a rezistat doar 8 zile în Guvernul Ponta.

- Advertisement -

Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine să încep reformarea din temelii a sistemului național de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul în CV. Aveam și una, și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil, cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică.

Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al Educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei «România Educată»:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard de euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1.402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde de lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde de lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor, prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului «Masă caldă în școli» de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele…

Am elaborat proiectele Legilor «România Educată» și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plusvaloare, astfel încât aceste proiecte să răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile «România Educată» din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor «România Educată» reprezintă cea mai bună șansă pentru o educație așa cum cred că ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales să susțină educația!”

Anunțul prim-ministrului Nicolae Ciucă

„Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru.”

Doborât de „habarnişti” și „analfabeți puri” care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze Legile Educaţiei”

Sorin Cîmpeanu a fost acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în anul 2000, ca al patrulea autor, 9 pagini dintr-un curs universitar.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în publicația Pressone.ro că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

În replică, Sorin Cîmpeanu a susținut că cei care au lansat acuzațiile de plagiat la adresa sa sunt „un fel de habarnişti în domeniul educaţiei”, „analfabeți puri” care „îşi doresc cu orice preţ să blocheze Legile Educaţiei”.

El a pretins că îndrumătorul de lucrări practice pe care şi-a pus semnătura „a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor”.

Mmiercuri seară, cu o zi înainte de a demisiona, Sorin Cîmpeanu încă se ținea bățos, la TVR Info: „Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”.

7 plagiatori, dintre care 5 de la PSD. Mai mult de jumătate au fost în Guvernul plagiatorului Ponta!

Dintre cei 24 de miniștri ai Educației pe care i-a avut România în ultimii 33 de ani, după căderea comunismului, 7 au fost suspectați de plagiat. Niciunul n-a recunoscut însă.

Până la Sorin Cîmpeanu, doar Ioan Mang a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat. Niciunul dintre ei nu recunoaște însă că a plagiat. Mang susținea că autorii unor articole ar fi trecut și numele său pe acestea fără ca el să știe, pentru că era șeful lor și „așa se obișnuia atunci în învățământ”!

Dintre cei 7 miniștri acuzați de plagiat, 5 au fost de la PSD, unul de la PDL și unul de la ALDE, trecut la PNL.

Cei mai mulți plagiatori, ca miniștri ai Educației, au fost în Guvernul Ponta: 4 din cei 7 (Ecaterina Andronescu, Liviu Pop, Ioan Mang, Sorin Cîmpeanu). Însuți Ponta a fost dovedit plagiator, iar ulterior și-a pierdut titlul de doctor.

Cei 7 miniștri ai Educației acuzați de plagiat

  • Ecaterina Andronescu (PSD) – de patru ori ministru al Educației, în perioadele decembrie 2000 – iunie 2003 (Guvernul Năstase), decembrie 2008 – octombrie 2009 (Guvernul Boc), iulie 2012 – decembrie 2012 (Guvernul Ponta) și noiembrie 2018 – august 2019 (Guvernul Dăncilă).
  • Pavel Năstase (PSD) – fost rector al ASE, ministru în perioada ianuarie – iunie 2017, în Guvernul Grindeanu.
  • Valentin Popa (PSD) – ministru din ianuarie până în septembrie 2018 (Guvernul Dăncilă).
  • Liviu Pop (PSD) – ministru în perioadele 16 mai – 29 iulie 2012 (Guvernul Ponta) și 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018 (Guvernul Tudose).
  • Mihai Hărdău (PDL) – ministru în perioada noiembrie 2005 – aprilie 2007 (Guvernul Tăriceanu).
  • Ioan Mang (PSD) – ministru al Educației doar 8 zile, în mai 2012, în Guvernul Ponta.
  • Sorin Cîmpeanu (ALDE, PNL) – ministru în perioadele decembrie 2014 – noiembrie 2015 (Guvernul Ponta) și decembrie 2020 – septembrie 2022 (Guvernul Cîțu și Guvernul Ciucă).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Marele jaf: cele 600 de BMW-uri cumpărate de Poliția Română de la prietenul lui Iohannis sunt cu 9.000 de euro/bucata mai scumpe decât exact același tip de mașini luate de Polonia

* Soldat rus întors de pe front, despre sutele de mii de recruți: „Sincer, vor muri cu toții. Dar nu simt nicio simpatie pentru ei. Noi suntem fasciștii. Pe bune, noi suntem fasciștii!”

* Se profilează o nouă catastrofă militară pentru ruși în estul Ucrainei: trupele din localitatea strategică Liman și împrejurimi sunt izolate și pe cale de a fi încercuite

* Răspunsul SUA la valurile umane aruncate de Putin pe front: trimite Ucrainei încă 18 sisteme HIMARS, pe lângă cele 16 deja existente! General american: „Moment ireversibil”

* Rușii s-au bucurat degeaba: Giorgia Meloni asigură Ucraina de „sprijinul loial” al Guvernului său în lupta „pentru cauza libertăţii poporului ucrainean“

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

2 COMENTARII

  1. Acuzat ca a plagiat un curs sau Indrumar de laborator, de fapt si-a insusit aceasta carte. Dar ramine rector peste rectori, doctor, membru in 2 Academii, cu X titluri de Honoris Causa si cu bani multi in buzunar.
    Adica inca o victorie à la Pyrrus.
    Ca bode tot la secret are teza, Ciuca tot nu poate fi cercetat….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -