Încă o țară destabilizată de umbra Rusiei. Criză politică majoră în Italia: premierul Conte demisionează și cere judecarea vicepremierului Salvini

1
1900
Matteo Salvini și Giuseppe Conte

Conflictul dintre premierul Giuseppe Conte și ministrul de Interne, Matteo Salvini, a aruncat Italia în criză politică. Și aici, ca și în cazul Brexit, apare umbra Rusiei.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat mari că-și va prezenta demisia din funcție. Căderea Guvernului de la Roma vine ca urmare a ruperii coaliției dintre Liga lui Salvini și Mișcarea 5 Stele, după ce Matteo Salvini și-a sfidat partenerii de coaliție.

Conte l-a blamat pe Matteo Salvini, vicepremier și ministru de Interne, pentru ruperea coaliției de guvernare. Mai mult, premierul demisionar a spus în fața Parlamentului că Salvini, cunoscut pentru pozițiile dure anti-UE, trebuie să răspundă în fața justiției pentru „relațiile neprincipiale cu Rusia”. Investigații de presă au arătat, în ultimul an, că Salvini ar fi obținut finanțare pentru partidul său de la companii de stat din Rusia.

Matteo Salvini a provocat ruptura după ce partidul său, Liga, a înregistrat la europarlamentare cel mai bun scor din istorie (34%, aproape dublu față de precedentele alegeri). El a anunțat că își dorește alegeri anticipate pentru a nu mai împărți puterea în mod egal cu Mișcarea 5 Stele condusă de Luigi di Maio.

În ultimele zile însă, Salvini a dat semnale că vrea o împăcare cu Di Maio, după ce pe scena politică italiană a apărut tot mai apăsat scenariul creării unei noi majorități guvernamentale: o coaliție între Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat (de centru stânga), o alianță de neconceput în urmă cu câteva luni.

Dar zarurile fuseseră aruncate: în ciuda încercării de împăcare a lui Salvini, premierul Conte a decis, împreună cu partenerii din Mișcarea 5 Stelle, să demisioneze și să-l lase practic pe Salvini fără nicio pârghie guvernamentală, rupându-l de putere.

Acum, președintele Sergio Mattarella (78 de ani), extrem de respectat în Peninsulă, este cel care decide următoarele mutări. Fie declanșează anticipatele dorite de Salvini, fie desemnează un nou premier care să coaguleze o nouă majoritate parlamentară. Potrivit presei italiene, Mattarella ar fi tentat să încerce o majoritate bazată pe Mișcarea 5 Stele și pe Partidul Democrat.

O primă consecință a dizolvării guvernului este scoaterea lui Salvini din procesul de desemnare a candidatului italian pentru postul de comisar european.

Donați AICI pentru a susține proiectul ZIARISTII.COM!

CITIŢI ŞI:

* Trump: „România, o țară extraordinară, cu o corupție extraordinară. Dar am încredere în Iohannis, face treabă bună”

Cercelul negru și poșeta albastră din mașina gri. Noi indicii că monstrul din Caracal a omorât și alte fete

INTERVIU. „Dincă suferă de aceeași boală ca și criminalii din SUA. Are o structură nenorocită. Ar merita pedeapsa cu moartea”

Alexandra trăiește. Sorinei i-a fost luat un rinichi. O lume paralelă, clădită de ticăloși pentru proști

Cățărat pe cadavrul Alexandrei, „Unchiul” Cumpănașu își târăște și copiii la televizor. Plus: „Eu îi dau dracu’ pe procurorii ăștia!”

Încă un șmen al polițiștilor care au nenorocit-o pe Alexandra. Soții Mirea au divorțat în 2018 ca să poată fi amândoi șefi!

S-au pensionat cei doi polițiști-șefi care au nenorocit-o pe Alexandra. Soții Mirea abia au depășit 50 de ani și vor avea pensie specială

DOCUMENT. Iată cine a ucis-o pe Alexandra! PSD și ALDE au scos din pușcării 3.592 de „Gheorghe Dincă” în 20 de luni

STENOGRAME. Apelurile Alexandrei la 112. Dialoguri dureroase. Disperarea fetei e tratată de polițiști cu ironii criminale

Masacrul de la Săpoca – „un lung șir de erori umane și manageriale”. Și o întrebare: de ce ținea directoarea PSD-istă 45 de posturi blocate?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here