Inspecția Muncii anunță că numărul angajaților la negru în economie a explodat, atingând niveluri record în septembrie. Este efectul previzibil, asupra căruia specialiștii atrăseseră din timp atenția, al suprataxării contractelor part-time decisă de Guvernul PSD-PNL începând din august.
Potrivit lui Dantes Nicolae Bratu, inspectorul general de stat de la Inspecția Muncii, în luna septembrie au fost descoperite peste 1.500 de persoane care lucrau “la negru”. Inspectorii au aplicat firmelor peste 10 milioane de lei amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al sănătății și securității în muncă.
Inspectorul general Bratu spune însă că aceasta este o picătură într-un ocean, munca nedeclarată se extinde în tot mai multe sectoare de activitate și se practică în toate județele.
Dantes Nicolae Bratu a declarat, conform Agerpres: „Luna septembrie a venit cu un record negativ, cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate şi subdeclarate ne afectează pe toţi. Având în vedere contextul actual în care incidenţa muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare şi să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituţiile cu responsabilităţi pe piaţa muncii şi cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informaţii pentru identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi subdeclarate“.
Acest regres uriaș, care aruncă piața muncii din România cu peste 10 ani înapoi, a fost generat de una din nenumăratele prostii comise de coaliția PSD-PNL. În luna august, PSD-ul condus de Marcel Ciolacu i-a impus premierului Ciucă să adopte o suprataxare a contractelor de muncă part-time. Angajatorii au fost obligați să achite impozitele la stat la nivelul salariului minim pentru program de 8 ore, chiar dacă angajații lucrau numai 2 sau 3 ore pe zi. Măsura viza, evident, economia privată – pe care PSD și, mai nou, PNL o privesc drept principalul lor inamic, o zonă incertă a electoratului pe care n-o pot controla, așa cum se întâmplă cu sectorul bugetar.
Imediat, experți financiari și reprezentanți ai mediului privat au avertizat că această modificare legislativă a sistemului de impozitare nu va spori încasările la buget, ci dimpotrivă, le va diminua, pentru că patronii își vor plăti angajații la negru.
Și Camera Constulanților Fiscali a arătat atunci, în luna august, că noile măsuri vor duce la scăderea numărului de contracte de muncă înregistrate legal și vor crește munca „la negru”.
Ciolacu și Ciucă au fost însă de neclintit, efectele văzându-se practic imediat, în chiar prima lună de aplicare a noii prevederi.
CUMULARZII PARTIDULUI SI SECURITATII – CARE „LUCREAZA” LA „ALB” – CATI SUNT EI ? CATE MILIARDE DE EURO NE COSTA ?