Înalta Curte confirmă acțiunea PNL: Dragnea speră degeaba, Iordache nu avea dreptul să sesizeze CCR!

5
20947
Cristina Tarcea

Împotmolit pe frontul ordonanțelor de urgență, Liviu Dragnea și-a pus toate speranțele în Curtea Constituțională (CCR). Numai că Înalta Curte de Casație și Justiție informează CCR că sesizarea lui Florin Iordache este ilegală. În plus, PNL a introdus o acțiune care ar putea amâna judecata constituțională până după eventuala condamnare a lui Dragnea.

Miercuri, 10 aprilie, Curtea Constituțională are pogramată discutarea contestației depuse de Florin Iordache pe tema formării completurilor de trei judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Pare a fi ultima carte jucată de președintele PSD în tentativa sa disperată de a scăpa de condamnarea definitivă în dosarul angajărilor fictive din Teleorman.

Luni, 15 aprilie, este programat ultimul termen de judecată la ÎCCJ în acest dosar. Există însă două probleme:

 1. Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți, spune că sesizarea s-a făcut în afara cadrului legal, deci este nulă.
 2. PNL a contestat la CCR dreptul lui Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, de a sesiza Curtea Constituțională.

Delegat de Liviu Dragnea ca președinte interimar al Camerei Deputaților, Florin Iordache a sesizat CCR în această speță, în numele Camerei, pe motiv de conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte. Iordache pretinde că nu ar fi fost respectată legea în cazul formării completurilor de trei judecători.

Două astfel de completuri l-au judecat și condamnat deja pe Dragnea: unul în dosarul „Referendumul din 2012” (în care s-a ajuns la condamnare definitivă – 2 ani cu suspendare), celălalt în dosarul „Angajări fictive în Teleorman” (3 ani și 6 luni de închisoare în prima instanță).

Acțiunea Cristinei Tarcea, șefa Înaltei Curți

Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, spune că Florin Iordache nu avea dreptul să sesizeze CCR. Președintele Curţii Supreme susţine că doar Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, putea sesiza Curtea Constituţională cu privire la un conflict de natură constituţională, fiind un drept ce nu poate fi delegat. Poziţia face parte din punctul de vedere transmis de ÎCCJ către CCR cu privire la sesizarea înaintată de Parlament pe tema completurior de 3 judecători.

„Dreptul de a sesiza Curtea Constituţională cu o cerere pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională poate fi exercitat doar de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi nu poate forma obiectul delegării”, susţine Cristina Tarcea în cererea adresa CCR, în cazul completelor specializate.

Pe 25 martie, Cristina Tarcea a catalogat sesizarea lui Iordache către CCR drept „un abuz, o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie”.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi mi se pare un abuz. Şi spun asta pentru că pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află un dosar, dacă nu chiar mai multe dosare în care s-a invocat o excepţie de nelegalitate a compunerii completului de trei judecători. Excepţie întemeiată pe aceleaşi argumente care au fost invocate în sesizarea transmisă la Curtea Constituţională. Or, în condiţiile în care nu laşi o instanţă legal învestită să se pronunţe cu privire la problema de drept şi te duci la un alt organ al statului, la o altă instituţie a statului, aceasta nu poate să fie decât o presiune asupra instanţelor de judecată şi o imixtiune inacceptabilă în actul de justiţie. Deci, nu mi se pare normal să nu laşi judecătorul în faţa căruia s-a invocat o excepţie să se pronunţe şi să-i forţezi mâna ducându-te cu exact aceeaşi problemă la o altă instituţie, la Curtea Constituţională”, a declarat Cristina Tarcea la Realitatea TV.

Sesizarea PNL la CCR

Și PNL a atacat la Curtea Constituţională prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui către vicepreşedinţi. Liberalii au cerut amânarea sesizării lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

„PNL a atacat la Curtea Constituţională Regulamentul Camerei Deputaţilor, solicitând CCR să se pronunţe asupra delegării de competenţe pe care poate să o facă preşedintele Camerei Deputaţilor către vicepreşedinţi. Punctul nostru de vedere este foarte clar: preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate să delege către vicepreședinți atribuţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor prevăzute de Constituţie. Tocmai din acest motiv am solicitat Curţii Constituţionale să amâne analiza conflictului juridic de natură constituţională provocat de Florin Iordache în numele inculpatului Liviu Nicolae Dragnea până la judecarea pe fond a sesizării noastre”, a anunţat, luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

„Nu putem accepta ca un organism atât de important în statul român, cum este CCR, să se transforme într-o instituţie de amnistiere a lui Liviu Dragnea. Este limpede pentru orice om cu scaun la cap că toate conflictele declanşate de Florin Iordache în numele lui Liviu Dragnea au ca scop să-l scape de pedeapsă pe Liviu Dragnea. CCR nu poată să devină o firmă de avocaţi a lui Liviu Dragnea sau un organism de amnistiere sau de graţiere pentru Liviu Dragnea”, a adăugat Orban.

Curtea Constituţională a anunțat că va discuta pe 7 mai sesizarea PNL privind prevederile din Regulamentul Camerei Deputaţilor referitoare la delegarea atribuţiilor preşedintelui către vicepreşedinţi.

În mod logic, CCR ar trebui să amâne până după 7 mai discutarea sesizării făcute de Florin Iordache, pentru ca mai întâi să lămurească dacă vicepreședintele Camerei Deputaților are dreptul legal de a face o asemenea sesizare.

Deocamdată, discutarea sesizării lui Iordache a fost programată pentru 10 aprilie, adică mâine, când ar putea fi dispusă amânarea.

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

 1. Florin Iordache, nu numai ca va faceți de ras dar habar nu SVETI de drept constituțional! Voi sunteți specialiștii in drept ? Dumneata ai facut-o pe genunchi pur și simplu ești o sluga a acedtui infractor de Dragnea! Rușine!!!!!

 2. ce nu inteleg: de ce n-a facut dragnea sesizarea? de ce l-a pus pe ciordache? cat de kknar e dragnea, care nu e in stare sa-si rezolve singur problemele, are nevoie de interpusi? Un adevarat „barbat” de paie, acest imbecil de dracnea.

 3. Daca Dorneanu si gasca lui vor da aviz favorabil cererii lui Iordache
  atunci presedintele Iohannis are liber la sesizarea procurorului general
  in baza art.2 alin2 din constitutie si sa ceara dizolvarea PSD si anchetarea
  tuturor vinovatilor.

 4. RESPECT(o datorie perpetuă și ne-negociabilă de vrem a mai” FI ” -ceva și a ne numi -OM -român,deh ..om ,adicătelea printre oamenii VII ,nu stafii ale infernului /..DA !?) pentru acei (știuți și mai ales cei neștiuți /și care luptă în linia întîi cu hidra minciunii și imposturii /luptă incredibil de grea și aproape inuman de ”nedreaptă ”cu martirii ei !) frumoși ”NEBUNI”ce înțeleg și apără PRINCIPIILE umaniste – și NU , oamenii de strînsură, conjunctură și vremelnici-ORICUM s-ar numi și din orice galaxie ar VENI !.Nu lăsați ticăloșii(ce s-au cocoțat precum scroafa în copac și se proclamă ÎMPĂRAT =egal cu demiurgul ,în delirul puterii ce se joacă cu inapții aroganți ) să altereze principiul de OM -LIBER !..indiferent cum s-ar autointitula și sub ce ideologie sau ”filozofie”ar defila acești imbecili ce-și închipuie că PUTEREA este totul ,fiind prea slabi de minte și neînțelegînd ideea simplă(dar îți trebuie un IQ minimal +cultura și educația adecvată ,spre a ÎNȚELEGE totul în simplitatea și complexitatea DUALĂ și aproape de nestăpînit a UNIVERSULUI -în care unii, defecți dar insistenți și cu tupeu se închipuie fac-totum ,nefiind decît jucării și fire de nisip în mîna și la mîna întîmplării /periculoși devin cînd prin hazard sau ca o răzbunare a ADEVĂRULUI -sunt lăsați să ajungă la PUTERE /ca exemplu de ”IATĂ ”..ce și cum sunteți de fapt =realitatea ,sau credeți că-i de JOACĂ?..bieții de voi și amar de gurăcască ce vă cred !) că puterea e un instrument și o FORȚĂ periculoasă pentru cel ce nu o poate controla -și nu poți face asta dacă nu ești TU însuți o FORȚĂ în sine ,de dorit -POZITIVĂ /căci sunt și genii ale RĂULUI ,malefice și distructive -a se vedea și REVEDEA pînă la înțelegerea și respectarea învățămintelor ISTORIEI -altfel ?..VAI și AMAR de voi (și copii voștri vor plăti -lașitatea ,complicitatea -fie ea și tacită !-prin complacere,nonacțiune,utopii facilesau și mai grav CORUPȚIE cointeresată !)..ADORMIȚILOR !..Ești OM?..liber ?sau doar MIMAȚI și aveți impresia că trăiți ?OARE?..Trist ,..frumoasă ȚARĂ ,jalnic popor .RUȘINOS ,să vadă și să vă facă ALȚII (EUROPA -democrată și civilizată !)..curățenie în propia ogradă (ȚARĂ?)..că vă năpădesc și sufocă GUNOAIELE și escrocii abili -DEMOCRATIC,desigur -NU?-..se răsucesc STRĂMOȘII în morminte -cît de epigoni și impotenți ați ajuns -să dați țara pe mîna celor mai declasați și imorali ipochimeni ,iar VOI?..la mici,bere și manele?–Să lupte alții ,pentru drepturile voastre ?Le veți pierde ,și SCLAVI meritați să fiți dacă demnitatea-libertatea e prea grea !..ESTE?..ești OM?..sau sclav cu suflet mic?–Bravos ,națiune ,..de batjocura (psd-alde-udmr și dracu să-i mai ia ,..că sunt peste tot ,căci buruienile sunt rapace și rezistente ,nu?) lor ai ajuns?..Oare?..Niii,la ei ,măă /că prea s-au porcit !

 5. RESPECT! Dar ….
  Memento Mariane, mariane (Enache)

  Când te-am cunoscut erai subțire, venit să-i reprezinți pe vasluieni, în Parlamentul fsn-ist. Cum i-ai reprezentat slugărind prin FSN – agentura sovietică din noua democrație originală, știi tu mai bine. Dar avem rezultatele, faptele, care nu mint: vasluienii, alături de teleormăneni sunt printre cei mai săraci dintre români. Acum tu crăpi de bunăstare, te-ai rotunjit, în timp ce 4-5 milioane de români au fost alungați din țară de politicile aceleași agenturi rusești; alți 7 milioane crapă și ei, dar de foame, cel mult trăiesc de azi pe mâine, așteptând, nu-i așa, constituționala pungă de Paști cu un kilogram de mălai și unul de ulei. Spun constituțională, pentru că n-am prevăzut în Constituție, atunci, expres, interzicerea mitei electorale. Prin urmare pentru cei cu vile și blocuri de lux din Alexandria, București, Mamaia până în Madagascar și Brazilia, punga roșie e curat constituțională! Nici să slugărești interesele agenturilor din Moscova, Budapesta și Ierusalim, în baza aceluiași raționament, nu e neconstituțional!
  Învățatul rus Gheorghe Venelin se întreba dubitativ: ”nu se știe care Petru a fost mai mare” punând în balanța părerea comună și ordinară că Petru I a fost cel mai mare pentru rușii sau învățatul mitropolit al Kievului, Petru Movilă? Așa mă întreb și eu oare hoardele sovietice venite în septembrie 1944, care nu numai au prădat ca niște lăcuste și jefuit tot ce-au găsit în țară, dar au omărât, prin enachii vremii, sute de mii de români, care erau atunci elitele culturale, tehnice și politice ale românilor sau agentura sovietică de azi, pe care o slujești, care s-a reactivat în 1989 și au alungat 5 milioane de români din țară, au fost răul cel mai mare? Care ciumă a fost mai mare pentru români?
  Și nkvd-istul Emil Bodnăraș a renunțat să-i mai slugărească pe rușii, până la urmă, Mariane!
  Despre astea m-am gândit Mariane, când am auzit de întâlnirile tale profesionale cu Iordache-Bălți. Bălți, știi tu bine ce e la Bălți!
  Octavian Căpățînă, 1 aprilie 2019, Cluj-Napoca
  PS
  Când judeci constituțional sesizarea scrisă de tine și înaintată ție de Iordache-Bălți adu-ți aminte de cei trimiși pe cealaltă lume, în lunca Prutului, copii, adolescenți, femei însărcinate, bătrâni, care nu acceptau ciuma roșie, acum 78 de ani de NKVD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here