marți, februarie 27, 2024
AcasăOpiniiIerarhia BOR între propaganda electorală pentru Partid și propaganda împotriva vizitei Papei...

Ierarhia BOR între propaganda electorală pentru Partid și propaganda împotriva vizitei Papei în România

-

Faptul că cei mai mulți dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române de după Decembrie 1989 au fost mai mult decât favorabili guvernărilor de stânga ale FSN-PDSR-PSD nu reprezintă o noutate. Românii au înțeles corect consecințele acestei alianțe imorale și au sancționat sever instituția BOR – în continuă cădere în sondajele privind încrederea din ultimul deceniu –, deși și-au păstrat, cel puțin declarativ, apartenența majoritară la credința creștin-ortodoxă.

Totuși, fenomenul de mocirlire a Bisericii în mizeria corupției din PSD s-a accelerat în ultimii ani și a dobândit noi forme de manifestare, așa cum observăm și în aceste zile de început al campaniei pentru alegerile europarlamentare.

Cadou de la Domnul Liviu: 150.000 de hectare

După trădarea comisă față de partenerul BOR în a doua zi a Referendumului pentru Familie – când cei mai mulți dintre primarii PSD au dispărut brusc de pe „scenă”, încetând să mai sprijine acțiunile preoților de mobilizare a oamenilor la votare –, PSD a oferit un aconto deosebit de zemos ierarhilor BOR, în contul unui posibil sprijin direct sau indirect în alegerile europarlamentare și nu numai. Anume, proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și alți șase parlamentari PSD, care oferă Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților proprietatea asupra a peste 150.000 hectare de pădure, pe care nu reușise să le obțină în instanța de judecată, în procesul pierdut cu Romsilva.

- Advertisement -

Astfel de gesturi de mare generozitate față de ierarhii BOR se înregistrează în aproape toate marile eparhii ale BOR din România. Lista ierarhilor care au primit „pomeni” consistente de la Partid, din bani publici, și care, în contrapartidă, au susținut fățiș sau în ascuns acțiunile politice ale „binefăcătorilor”, este destul de lungă. Probabil că mulți dintre membri Sinodului BOR sunt dependenți, fără scăpare, de relația cu zona politicului. O relație imorală și în detrimentul credinței, dar întotdeauna reciproc avantajoasă și care se cuantifică în finanțări „grase” din fonduri UE sau din bugetul public pentru construirea unor edificii bisericești, de multe ori prin contracte de achiziții și servicii încheiate cu firme din sfera de influență și de interese a Partidului.

IPS Nifon, smerita Vasilica și „rezistenții neomarxiști”

Nucet, Dâmbovița, 2019. Sfânta Pătrime politico-bisericească: IPS Nifon, Viorica Dăncilă, Rovana Plumb, Titus Corlățean. Multă preoțime, multă pesedime

Recent, un ierarh BOR a renunțat să mai păstreze măcar aparența ipocrită a neutralității politice. La slujba de Izvorul Tămăduirii, oficiată de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, în comuna Nucet (Dâmbovița), au participat „smeriți”, în zi de lansare oficială a campaniei electorale, d-na prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă împreună cu alți câțiva miniștri și lideri PSD. S-a tăiat panglica la inaugurarea noului cămin cultural, s-au înfierat subtil „rezistenții neomarxiști” de către ierarhul BOR, a fost veselie și multă bucurie politico-duhovnicească. Rușinos…

În această lună mai din anul de grație 2019, ierarhii BOR suportă presiuni mari. Pe de o parte, probabil că Partidul va începe să-și ceară plata. Nu primești zeci de milioane de euro, sute de mii de hectare de pământ agricol și de pădure doar de dragul credinței. PSDragnea nu face gesturi de credință, ci doar cumpără conștiințe. Prin urmare, ierarhii BOR trebuie să se aștepte la o „notă de plată” foarte piperată și a cărei achitare va fi solicitată probabil pe parcursul alegerilor din acest an și de anul viitor.

- Advertisement -

Gestul Papei – un denunț al lașității conducerii BOR

Pe de altă parte, ierarhii BOR s-au trezit că Papa Francisc vine în propria lor ogradă și le dă o severă lecție de morală creștină, recunoscând calitatea de martiri celor 7 episcopi greco-catolici prigoniți și uciși de regimul comunist. Ierarhii BOR ezită de aproape trei decenii să canonizeze Sfinții Mărturisitori Ortodocși din vremurile comuniste și s-au limitat la a le dedica un penibil an comemorativ, deși mii de preoți, călugări și reprezentanți ai elitei intelectuale ortodoxe românești solicită de zeci de ani canonizarea acestora. Gestul istoric pe care-l face Papa Francisc este aproape echivalent cu un denunț implict al lașității cu care ierarhii BOR au ales să nu-și asume trecutul însângerat și totodată, controversat al relației cu regimul comunist.

Dacă reacția ierarhilor BOR la criza tot mai gravă în care este aruncată țara de guvernarea PSDragnea este una blândă, de aparentă neutralitate, dar în fapt, de tacită susținere electorală, atitudinea lor față de vizita Papei Francisc în România este una tot mai rece și mai agresivă.

Vectorul Eugen Tănăsescu

Preotul Eugen Tănăsescu

Unul dintre semnele recente că se acutizează nervozitatea din rândul ierarhilor BOR, provocată de vizita Papei Francisc în România, este atitudinea agresivă a principalului reprezentant al BOR din presa națională laică, preotul-jurnalist Eugen Tănăsescu, consilierul de comunicare al IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Preotul Tănăsescu este un foarte abil comunicator al administrației bisericești, foarte loial executant al dispozițiilor primite de la superiorii săi și folosit de aceștia atunci când preferă să transmită mesaje în mass-media pe alte căi decât cele oficiale.

Într-o postare pe Facebook, făcută cu câteva zile în urmă, preotul Eugen Tănăsescu comentează (cu viclenie?) apelul Papei Francisc către Bulgaria de a-i primi pe refugiații din Orientul Mijlociu: „Așadar, vizita Papei are ca miez tema imigrației, motiv pentru care traseul e în țările-pivot dintre Europa și Orient. Țările fix străbătute de refugiați, unde Europa vrea să-i redistribuie”.

Papa, „agentul” ocultei care vrea să ne umple țara de imigranți

Papa Francisc

Preotul Tănăsescu lansează un subtil atac la adresa Papei Francisc, lăsând să se înțeleagă, printre rânduri, că Papa susține primirea de refugiați în Uniunea Europeană și, implicit, redistribuirea acestora în țările din est ale UE, că Papa este doar un „agent”, nu-i așa, al ocultei europene care vrea să ne dea țărișoara pe mâna imigranților. Atitudinea preotului Eugen Tănăsescu nu este cu nimic diferită de discursul public naționalist, anti-european și enclavizator pe care îl promovează mulți dintre ierarhii BOR. Probabil că aceștia nu se simt defel confortabil într-o Uniune Europeană atentă la respectarea valorilor democratice și deloc favorabilă mezalianţei dintre clerici și politicieni, o Uniune în care Biserica Romano-Catolică este recunoscută ca principalul garant al valorilor morale și spirituale ale creștinătății.

Anul 2019 și anul 2020, ani electorali foarte importanți pentru viitorul democratic și european al României, reprezintă o perioadă „de foc” pentru ierarhii BOR, pentru că aceștia vor fi nevoiți să decidă în ce fel vor ca BOR să relaționeze cu societatea, cu statul român și cu Uniunea Europeană. PSD, marele ocrotitor al intereselor ierarhilor BOR, este dacă nu pe cale de dispariție, cu siguranță în pragul unor schimbări radicale. În ritmul actual de degradare morală a acestui partid și, totodată, de prăbușire a economiei și statului de drept din România, PSD va pierde mult – la scrutinurile electorale care urmează – din influența pe care o are asupra societății românești.

Ierarhii BOR, între Hristos și Baraba. Pe cine vor alege?

Pe cine vreți să eliberez: pe Iisus sau pe Baraba?

BOR se va trezi fără aliatul politic tradițional, singură și izolată în fața unei noi majorități politice neprietenoase și care îi va sancționa „colaboraționismul” cu PSD. Foarte probabil că și în România se va finaliza separația totală a statului de Biserică, după modelul existent în majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, o situație care va fi extrem de dezavantajoasă pecuniar și material pentru BOR și care va acutiza tensiunile deja existente între preoții de rând și castele clericale controlate de ierarhi în administrația bisericească.

În același timp, ierarhii BOR vor avea de rezolvat relația cu Uniunea Europeană, în contextul în care forțele pro-europene din România vor reuși să păstreze țara pe un traiect european. Discursul anti-UE și enclavizator nu are alt efect decât iritarea românilor care și-au aflat bunăstarea muncind în Vestul Uniunii Europene și, prin urmare, trebuie renunțat la o asemenea abordare. Ierarhii BOR vor fi obligați de realitățile vieții social-politice europene să accepte faptul că, în firescul demers de încreștinare a Uniunii Europene, de conservare a culturii creștine europene, precum și de stăvilire a exagerărilor anti-creștine comise de birocrația UE, singurul aliat pe care îl au este Biserica Romano-Catolică, cu vasta experiență pe care aceasta o are în relația cu entitățile statale și suprastatale secularizate din spațiul civilizației occidentale.

Ierarhii BOR sunt tot mai aproape de un istoric moment al Adevărului. Rămâne de văzut pe cine vor alege între Hristos și Baraba.

Alte comentarii de VLADIMIR MUNTEANU:

Papa Francisc în România – o vizită istorică și o palmă peste obrazul ierarhilor BOR

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Suntem atat de infestati de mizeria mafiota pcr-isto-securista, care a insemnat patrunderea securitatii printre oamenii bisericii in anii 50, incat nu numai ca nu putem avea incredere in fetele bisericesti si calugaresti ca ar fi oameni cucernici, dar ei sunt si agenti rusi, cu rol de supraveghere si de informare. Biserica romaneasca e un cuib de prefacuti care dupa revolutie s-a dat de gol ca sustinatoare a continuatorilor pcr, asa cum puterea a fost luata de reteaua pcr cameleonizata de fatzada in pro-capitalismul de cumetrie in carui dans au intrat si ierarhii si toata sleahta prefacutilor….Noroc ca noi avem divinitatea la purtator si Dumnezeu e pretutindeni, ca altfel, cu

  2. Firmele europene, europene şi anglicane să părăsească Dacia până pe 25.05.2019 sau vor fi asasinați de Cagulele Negre ale DIA Alba Iulia pe data de 26.26.05. 2019.

    Grigore Cartianu pleacă în Canada sau vei fi asasinat de DIA Alba Iulia. În baza de date a Armatei Daciei eşti trecut ca asasin anglican împotriva poporului dac al Carpaților. Ia-ți arabii după Tine.

    Emperor evreu Hadrianus Aelius Publius

  3. Da , asa-i ! Multa preotime, multa pesedime .Multa prostie, hotie, lacomie si nesimtire ! Cita dreptate avea Voltaire cind a scris acum peste 300 de ani :,,RELIGIA a aparut atunci cind s-a intilnit primul TILHAR cu primul PROST ” ! Si Vladimr Bukovski cunoscutul dizident rus care a cunoscut binefacerile Gulagulu siberian avea mare dreptate atunci cind a spus la Brasov in 2009 la Seminarul cu tema ,,Supravietuirea comunismului azi ” :,,BISERICA ORTODOXA este ultimul refugiu al COMUNISMULUI si al KGB ” !

  4. […] la Nucet și Târgoviște în 2019, la sărbătorile Izvorul Tămăduirii și Sfântul Nifon, în campanie electorală pentru prezidențiale; PS Iustin Sigheteanu la finalul Liturghiei a îndemnat pe toți cei prezenți să voteze pentru […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -