Apropierea plecării ultimilor militari americani și aliați din singurul punct pe care-l mai controlează în Afganistan – Aeroportul Hamid Karzai din Kabul – crește tensiunea și sporește haosul. Nerăbdarea talibanilor și presiunea grupurilor teroriste (în primul rând, ISIS) fac situația extrem de periculoasă. Explozivă la propriu și la figurat.
Două explozii au avut loc joi după-amiază, în apropierea aeroportului din nordul orașului Kabul: una la Intrarea Abbey (singura poartă de acces în aerogară), cealaltă la hotelul Baron (situat chiar lângă Intrarea Abbey).
Atentator sinucigaș ISIS, cu vestă explozivă
Cea mai puternică a fost explozia de la poarta aeroportului. Explozia a fost confirmată de CNN, dar și de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-un mesaj pe Twitter.
Kaitlan Collins, șefa corespondenților CNN la Casa Alba, scrie pe Twitter că ar fi vorba de un atac sinucigaș. Ea citează două surse oficiale.
Potrivit Fox News, atacul a fost provocat de un atacator cu vestă explozivă, dar au fost și focuri de armă.
Explozia a fost provocată de un atacator sinucigaș ISIS, scrie Politico, citând un oficial american și o altă sursă.
Toate intrările aeroportului au fost închise, iar trupele americane se află în interiorul aeroportului, în poziție de luptă.
GRAPHIC: Video shows the aftermath of #Kabul airport bombing. pic.twitter.com/DYM795MAUh
— The Bite (@_TheBite) August 26, 2021
La poarta aeroportului se aflau câteva zeci de britanici
Cel puțin trei militari americani au fost răniți în urma exploziei, scrie Fox News, citând surse oficiale. Și CNN relatează despre „personal american” rănit în explozia de la aeroport.
Un oficial taliban, citat de BBC, vorbește despre „cel puțin 11 morți”, printre care femei și copii, dar și militanți talibani.
Un alt oficial taliban dă vești și mai proaste: cel puțin 13 persoane au murit, inclusiv copii, scrie Reuters.
Spitalul de Urgență din Kabul confirmă că aproximativ 60 de persoane rănite au ajuns de la locul celor două explozii.
Potrivit relatărilor reporterilor occidentali aflați pe aeroport, la acea poartă se aflau câteva zeci de britanici, la coadă, pentru a intra pe aeroport.
Barbara Starr, de la CNN, a menționat că situația continuă să se dezvolte și că există încă puține răspunsuri la ceea ce s-a întâmplat.
A doua explozie – la hotel
O a doua explozie a avut loc lângă aeroport, informează CNN și Fox News.
Potrivit celor de la Fox News, explozia a vut loc la hotelul Baron, situat în imediata apropiere a aeroportului, lângă intrarea Abbey.
Pentagonul a confirmat existența a două explozii, dar și a unor victime, inclusiv americane, în urma deflagrației de la poarta aeroportului.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Confirmăm că explozia de la Intrarea Abbey a fost rezultatul unui atac complex, soldat cu victime în rândul personalului american, dar și al civililor. Confirmăm, de asemenea, că a fost cel puțin încă o explozie la sau în apropiere de hotelul Baron, la mică distanță de Intrarea Abbey”.
Avion italian atacat cu focuri de armă la decolare
Focuri de armă au fost trase spre un avion militar de transport al Italiei, în momentul în care a decolat de pe aeroportul din Kabul, conform unei surse de la Ministerul Apărării italian. Incidentul a avut loc joi, cu câteva ore înaintea celor două explozii de lângă aeroport.
La bordul aeronavei italiene se aflau 100 de civili afgani. Focurile au fost trase la câteva minute după decolarea aeronavei. Conform sursei citate, avionul nu a fost avariat ca urmare a incidentului. El și-a putut continua zborul.
Operațiunile de evacuare se încheie vineri
Operațiunile americane de evacuare din Afganistan se vor încheia vineri noaptea, iar cele britanice, în această noapte, spun surse citate de CNN.
Principalul punct de acces de pe aeroport pentru deținători de vize speciale pentru imigranți (SIV), Poarta Abbey, a fost „complet” închis joi, din cauza numeroaselor amenințări de atacuri cu dispozitive explozive, amenințări confirmate ulterior.
„Au reușit să aducă oameni ieri, dar cred că a fost complet închis acum. Au avut mai multe amenințări cu atacuri tot timpul”, a spus o sursă.
Închiderea porților înseamnă că „există multe de grupuri care înconjoară aeroportul în autobuze, încercând să găsească o cale de intrare. Nu se pot face multe pentru ei, deși militarii chiar ar dori să-i ajute. Deci, nimeni altcineva nu poate intra”, cu excepția cazului în care oamenii sunt escortați, a spus sursa.
Cu 36 de ore înainte de finalul operațiunii de evacuare, accentul este pus pe personalul local afgan care lucra pentru Ambasada SUA.
„Cetățenii americani încă reușesc să ajungă, dar prioritatea s-a mutat către personalul local”, a mai spus sursa.
Minciunile talibanilor
Talibanii au preluat în 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.
Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația nu e deloc stabilă, iar mujahedinii își încalcă deseori promisiunile. Ei au spus că vor ajuta la evacuarea celor ce vor să plece, dar de fapt au creat tot mai multe piedici, mai ales pentru cetățenii afgani.
Numai Trump, Biden si cu Merkel si-au inchipuit ca se poate negocia cu talibanii. La nivelul asta naivitatea e prostie.