Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind retragerea decorației conferite anul trecut Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Un spital pe care l-a vizitat în 2019, când a participat la inaugurarea ambulatoriului său.
În acest spital s-au infectat cu coronavirus sute de cadre medicale și pacienți. Cel puțin 30 de persoane internate acolo – și confirmate cu coronavirus – au murit.
Spitalul Județean Suceava fusese decorat de Klaus Iohannis în aprilie 2019.
Decret privind retragerea decorației conferite Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava (1 aprilie 2020)
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 1 aprilie a.c., decretul privind retragerea decorației conferite Spitalului Județean de Urgență «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava.
Astfel, în temeiul prevederilor art. 94, lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, precum și ale Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații, republicată, având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19, de natură să anuleze orice rezultate meritorii obținute anterior, Președintele Klaus Iohannis a retras Ordinul «Meritul Sanitar» în grad de Cavaler, conferit prin Decretul nr. 205 din 5 aprilie 2019, Spitalului Județean de Urgență «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava.”
Dezastrul de la Suceava
La Suceava au fost raportate oficial 31 de decese, dintre care 30 erau internate la Spitalul Județean. Multe decese sunt din perioada 22-29 martie, dar au fost anunțate abia în ultimele două zile. Autoritățile susțin că au fost raportate cu întârziere pentru că rezultatele testelor au sosit abia pe 30 martie.
Potrivit Grupul de Comunicare Strategică, pe 30 martie, în România erau 285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 181 sunt de la Suceava: 43 de medici, 70 de asistente, 20 de infirmiere, 7 îngrijitoare, 41 personal auxiliar.
Procurorii spun că valul de decese are legătură cu „activitatea ilicită” și cu „neregulile grave” ale funcționarilor din Spitalul Judeţean şi din Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava. Aceștia au încălcat mai multe reglementări legale privind izolarea, testarea, carantina şi internarea.
Printre neregulile semnalate:
- le-au fost făcute teste pentru COVID unor persoane care nu aveau neapărat nevoie;
- probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost trimise laboratoarelor specializate, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale;
- luni, 23 martie, tot personalul medical de la Spitalul Județean Suceava – devenit focar de infecție cu coronavirus și care urma atunci să fie închis și dezinfectat – a fost chemat la lucru de către directorul medical al instituției, Alexandru Macovei. Medici, asistente, infirmiere au fost amenințați cu un ordin de ministru inexistent și li s-a cerut să se prezinte la spital chiar dacă se aflau în izolare sau dacă erau confirmați cu coronavirus. „Au fost amenințați că vor fi dați afară altfel. Directorul medical aflase chiar înainte că e pozitiv. Operase înainte, deși trebuia să fie în izolare”, a povestit pentru HotNews.ro un medic din Suceava.
Managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, a fost suspendat din funcție pe 26 martie.
Asta sa vă fie învățare de minte , să nu vă mai luați după toți papagalii din politică și media…sper ca pe viitor să măsurați de 10 ori până tăiați o dată..în primul rând scăpați de câțiva consilierii , țineți la distanță vreo doi fripturiști plecați din media, alegeți cu multa grija oamenii care va înconjoară… păcat pentru gestul făcut atunci,nu acum. .