joi, noiembrie 21, 2024
AcasăInfracțiuniGeorge Copos a ieșit din pușcărie printr-o nouă infracțiune! A câștigat 30...

George Copos a ieșit din pușcărie printr-o nouă infracțiune! A câștigat 30 de zile, dar riscă între 2 și 7 ani

-

Omul de afaceri Gheorghe Copos, fost patron al echipei de fotbal Rapid București, a fost trimis în judecată, vineri, pentru instigare la abuz în serviciu. Copos este acuzat că, pe vremea când era deținut la Penitenciarul Rahova, s-a folosit în mod mincinos de faptul că ar fi autorul unei lucrări ştiinţifice pentru a primi reducere cu 30 de zile a pedepsei pe care o avea de executat.

George Copos i-a mințit pe membrii Comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Rahova, inducându-i în eroare și determinându-i să ia în calcul o lucrare științifică despre care a susținut că e redactată de el, susțin procurorii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunţat vineri, printr-un comunicat, că în data de 19 octombrie 2020 au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu în participaţie improprie.

Pedeapsa prevăzută de Codul Penal pentru această infracțiune este închisoare între 2 și 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

La data de 29.09.2014, inculpatul, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate, a prezentat Comisiei de liberare condiţionată constituită la nivelul Penitenciarului Bucureşti – Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări ştiinţifice. Prin această acţiune, inculpatul i-a determinat pe membrii comisiei, funcţionari publici, să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor prevăzute de legislaţia primară, cu consecinţa considerării ca executate, în mod greşit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei”, au reţinut procurorii în rechizitoriu, fără a preciza numele inculpatului.

- Advertisement -

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 5. Procesul a fost înregistrat pe rolul instanţei în 23 octombrie, iar până în prezent nu a fost stabilit primul termen.

5 cărți x 30 de zile/carte = 150 de zile

În aprilie 2015, Gheorghe Copos a fost eliberat din închisoare după ce a executat un an și o lună din pedeapsa de aproape 4 ani primită în dosarele „Transferuri în fotbal” și „Loteria 1”. El a fost primul eliberat dintre cei 8 „oameni de fotbal” trimiși în spatele gratiilor.

Copos a beneficiat de o reducere a pedepsei şi pentru faptul că a scris în detenţie și publicat 5 cărţi – una de istorie şi patru de turism:

- Advertisement -
  • “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI” (Editura Niculescu);
  • “Tăşnadul medieval” (Editura Niculescu);
  • “Franciza vs management în industria hotelieră” (Editura Niculescu);
  • “Turismul – vector de interculturalitate” (Editura Niculescu);
  • “Turismul european durabil şi provocările lui” (Editura Meteor Press).

Tirajul acestor cărţi a fost cumpărat integral de George Copos. Oamenii săi apropiaţi au ridicat volumele imediat după tipărire, să nu ajungă niciun exemplar la public sau la presă.

Fiecare dintre aceste 5 cărți i-a scurtat detenția cu 30 de zile. Așadar, prin această înșelătorie, Copos a ieșit din pușcărie cu 5 luni mai devreme (150 de zile).

Ghinion: intră pe fir ziaristul Parfene!

După ce a fost eliberat din penitenciar, George Copos a fost acuzat de plagiat.

Jurnalistul Cătălin Parfene a dezvăluit că tema lucrării sale de masterat – “Politica matrimonială a domnilor din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI” -, realizată în 2005, este similară cu tema cărţii scrise de Copos – “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”.

Mai mult, cartea scrisă de Copos are o prefaţă semnată de profesorul Stelian Brezeanu, cel care a coordonat şi lucrarea de masterat a lui Cătălin Parfene.

Ulterior, în anul 2016, procurorii au deschis un dosar penal şi l-au pus sub acuzare pe George Copos.

Cum explica Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în 2016, deschiderea anchetei:

„În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică – «Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)», Bucureşti, Editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii.

La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti-Rahova ca o creaţie intelectuală proprie. De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul”.

În 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a finalizat analiza privind suspiciunile de plagiat în cazul cărţii scrise de omul de afaceri George Copos – „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. Atunci, Universitatea a precizat că „avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată sau/şi repovestire”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Restricții anti-Covid dure, începând de luni: toate școlile închise, masca obligatorie peste tot, magazinele închise după ora 21.00

Imagini zguduitoare: coadă de dricuri la morga din Craiova. Marți, 13 din cele 15 decese au fost asociate Covid-19

Demontarea unei mari minciuni. Alegerile NU au accelerat pandemia! Comparație cu țările în care nu s-a ieșit la vot

Apelul unui polițist către bugetarii care cer “spor de Covid”: “Cu ce suntem noi mai expuși decât șoferii de taxi, ospătarii, casierii și bătrânii care vând în piață? Vă spun eu, cu absolut nimic!”

Profesor dat afară pentru că a refuzat să predea online. Altuia, din același motiv, i-a fost micșorat salariul

INTERVIU. Cristian Diaconescu despre alegeri și vize: ”Cu Biden, avem o șansă care nu se mai întoarce în 20 de ani”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -