Gabi Balint despre fostul său coleg de glorie: „El m-a certat că n-am grijă de sănătatea mea și tot el a murit primul”

0
1447
7 mai 1986, finala de la Sevilla. Bărbulescu e primul din dreapta imaginii, pe rândul de jos

Decesul subit al lui Ilie Bărbulescu (62 de ani), fost mare jucător al Stelei, cu care a câștigat Cupa Campionilor Europeni la fotbal în 1986, i-a șocat pe foștii săi colegi de echipă. Mărturii de la Gabi Balint, Miodrag Belodedici, Ștefan Iovan, Mihai Majearu și antrenorul Emeric Ienei.

Gavril Pele Balint, unul dintre marcatorii penalty-urilor din finala de la Sevilla (2-0 cu FC Barcelona), a suferit în toamna trecută un infarct. Cumpăna prin care a trecut l-a făcut să recepționeze altfel vestea dispariției lui Bărbulescu.

„Sunt extrem de bulversat. Speram să nu fie adevărat, dar, până la urmă, mi s-a confirmat. Ilie a fost întotdeauna un băiat plin de umor. Chiar și anul trecut, când am avut eu probleme cardiace și am fost internat la un spital, a încercat să mă înveselească. A spus că o să mă certe, că trebuie să am mai multă grijă de mine. Simpatic ca întotdeauna. N-am avut o legătură strânsă, dar ne întâlneam anual la reunirile componenților din echipa Stelei 1986. Vezi cum este ironia asta a sorții?! El m-a certat că n-am grijă de sănătatea mea și tot el a murit primul. Ce să-i faci… Suntem muritori și noi, cei de la Steaua, că doar suntem oameni. Îmi rămân în memorie golul senzațional pe care l-a marcat în meciul cu Honved Budapesta, dar și glumele pe care le făcea tot timpul. Era un băiat inteligent, pus pe șotii. Țin minte că s-a repezit primul să ia trofeul la Sevilla. A vrut să-l «fure», dar cei de la UEFA nu l-au lăsat. I-au pus baraj. A făcut parte din marea echipă a Stelei, a contribuit la câștigarea Cupei Campionilor, la rezultatele pe care le-a obținut echipa din Ghencea în acei ani. Îmi pare tare rău pentru ceea ce am aflat. Condoleanțe familiei, prietenilor și Dumnezeu să-l odihnească!”, a povestit Balint pentru Ziaristii.com.

Fane Iovan: „De doi ani, mergea la controale medicale”

Ștefan Iovan, căpitanul Stelei din finala cu FC Barcelona, a declarat, pentru Ziaristii.com, că Bărbulescu efectuase controale medicale amănunțite în ultimii doi ani. ”Îmi pare rău, ce să zic? Am rămas mut! Un băiat extraordinar, atât pe teren, cât și în afara lui. A fost colegul meu în defensivă, fratele nostru. Juca senzațional. Am o sută de amintiri cu el. Ne completam la joc, caracter. Puteai să mergi cu el oriunde, să ai încredere în el, nu te abandona în nicio situație. N-am vorbit cu el în amănunțime, dar îmi spunea că, de doi ani, mergea frecvent la controale medicale. Acum cinci zile am vorbit cu el. Era cu Bumbescu pe teren. Mi-a zis că o să vină la București, ca să ne întâlnim. Am discutat despre fotbal. Te întreabă cineva când apare boala asta mortală? Am înțeles că a murit în somn”.

Emeric Ienei: „I-a smuls Cupa din mână oficialului de la UEFA”

Emeric Ienei, antrenorul Stelei din 1986, și-a amintit cum l-a „certat” pe Ilie Bărbulescu pentru că s-a repezit să ia trofeul Cupei Campionilor Europeni. ”Foarte, foarte greu am primit această veste tragică. Ușor, ușor, ne ducem cu toții. Asta este. El a fost un jucător extrem de devotat fotbalului și echipei la care a jucat. El era de fapt dreptaci, dar în meciul cu Barcelona, de la Sevilla, l-am pus să joace pe postul de fundaș stânga. Nu s-a împotrivit. N-a creat niciun fel de probleme. Aveam atunci doi jucători care nu puteau lipsi din echipă. El juca fundaș stânga și în campionat. A jucat foarte bine, a făcut o presiune ieșită din comun. Căpitanul era Iovan, dar Ilie era atât de entuziasmat, încât s-a dus primul la oficialul UEFA și i-a smuls Cupa din mână. Apoi a venit la grupul nostru cu ea. El a luat Cupa Campionilor primul în mână. Pe urmă, cei de la UEFA s-au dus după el și i-au luat trofeul. A fost tare amuzant. I-am zis atunci în glumă: «Bine, măi, te-ai dus tu să iei Cupa?». Iar el mi-a zis: «Păi ce, nea Imi, dar nu e Cupa noastră?». Nu s-a putut abține să nu o ia primul în mână”, a mărturisit Ienei pentru Ziaristii.com.

Bărbulescu n-a renunțat la Cupă nici după ce aceasta a ajuns în mâinile lui Duckadam

Miți Majearu: „Am dominat Europa și datorită lui Bărbulescu”

Mihai Majearu, legendarul mijlocaș al Stelei, a avut cuvinte de laudă la adresa lui Bărbulescu: ”Sunt trist. E o vestea grea, urâtă. A fost un coleg foarte bun. Și ca fotbalist, și ca om. Când a luat Cupa la Sevilla, a avut un moment de euforie. În anii ăștia din urmă nu știam nimic de problemele lui medicale, fiindcă nici nu prea am știut de el. Nu mă așteptam, dar viața e imprevizibilă. Am trăit niște clipe foarte frumoase împreună cu el și cu ceilalți jucători. Acum trăim numai din amintiri. Nu mai e fotbalul de altădată. S-a adaptat excelent ca fundaș stânga, deși era dreptaci. Și eu am fost extremă dreaptă și evoluam pe stânga. Bărbulescu se adapta la orice sistem de joc. Vom rămâne în amintirea suporterilor ca cea mai bună echipă din țară și din Europa acelor ani. Am dominat câțiva ani Europa și datorită lui Bărbulescu”.

Miodrag Belodedici: „Mi-l amintesc ca pe un coleg de nota 10”

„Îmi pare rău pentru moartea colegului meu, dar asta e. Mi-l amintesc ca pe un coleg de nota 10. Juca pe partea stângă. Meciul de la Sevilla a fost demult. Am și uitat. Bărbulescu glumea mult. Știu că a fost cel mai aproape de Cupă, la Sevilla, așa că s-a repezit și a luat-o. Altceva nu știu ce să mai spun în aceste momente triste. Nu aveam nicio idee despre problemele lui medicale. Ultima oară am vorbit cu el în urmă cu 6 luni”, a declarat „Belo” pentru Ziaristii.com fostul libero al formației din Ghencea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here