Noi fricțiuni între Nicușor Dan, primarul Bucureștiului care a făcut campanie pentru PNL după ce a fost ales ca independent, și consilierul general Vlad Voiculescu, de la USR-PLUS. De data aceasta, tema o reprezintă carantina Bucureștiului, oraș copleșit de epidemia de Covid și unde managerii de spitale spun că s-a depășit de mult capacitatea de absorbție a pacienților critici.
Vlad Voiculescu a cerut zilele trecute declararea carantinei în Capitală, ca unică metodă de a stopa ascensiunea devastatoare a pandemiei. Nicușor Dan a răspuns însă, marți seara, la Digi 24, că nu se impune carantina.
Vlad Voiculescu a cerut carantina vorbind despre situația reală, iar Nicușor Dan a respins ideea invocând statisticile oficiale
Reacția noului primar este surprinzătoare, având în vedere că până și cifrele oficiale, mult sub valorile reale ale epidemiei, arată că lucrurile au scăpat de sub control în București. Marți dimineață, medicul Beatrice Mahler, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, spunea că din cauza testării prea scăzute, pacienții nu sunt diagnosticați la timp și ajung în stare foarte gravă la Camera de gardă. Capacitatea de tratare a pacienților critici este depășită cu 20%, a spus Mahler. În cursul zilei de marți, 4 pacienți Covid în stare foarte gravă au fost duși cu elicopterele la alte spitale din țară, pentru că în București nu mai e loc.
Gravitatea situației a fost abordată de Vlad Voiculescu. “Aproape 10.000 de cazuri în ultimele șapte zile. Secțiile ATI sunt pline. Dacă lucrurile continuă așa, cu siguranță va trebui luată în considerare inclusiv solicitarea de carantină. (…) Voi avea o discuție cu primarul general mai târziu, astăzi“, spunea consilierul USR-PLUS la Europa FM, în dimineața zilei de marți.
Seara, însă, surpriză: primarul Nicușor Dan a afirmat nu doar că n-a avut nicio discuție cu Vlad Voiculescu, dar și că n-are de gând să instituie carantina în oraș, pentru că situația nu o impune! În urmă cu circa o săptămână, Dan Barna, președintele USR, recunoștea că în ultima perioadă Nicușor Dan nu le-a mai răspuns la telefon colegilor săi.
Invitat marți la Digi 24, Nicușor Dan a declarat: “Vlad Voiculescu a spus că va avea o discuție cu mine, aceasta nu a avut loc deocamdată, dar carantinarea este una din ipoteze. Acum, însă, Bucureștiul nu intră în carantină. E ultima ipoteză, așa cum ea s-a luat în alte orașe, cum a fost pusă în practică la Sibiu. Nu se pune această problemă acum în Capitală“.
Primarul a mai spus: „Am avut azi aproape 2.000 de cazuri, în ultimele două zile în jur de 1.500, este mult. Pe de altă parte, la DSP, anchetele epidemiologice sunt la zi; și tot la DSP, dispozițiile pentru izolare și carantinare sunt la zi. Înseamnă că în cazul oricărei persoane care este confirmată, în aceeași zi se apelează oamenii cu care a fost în contact și ei nu mai îmbolnăvesc pe alții. Situația e sub control din acest punct de vedere“.
În realitate, autoritățile nu mai au demult niciun contact cu dimensiunile fenomenului. Bolnavii de Covid se testează pe banii lor sau așteaptă câte o săptămână venirea DSP-ului. Locuitorii de pe străzi întregi sunt bolnavi și, teoretic, în izolare la domiciliu, dar nu respectă această interdicție și nimeni nu-i verifică. Medicii de familie sunt excedați de amploarea fenomenului, iar DSP-ul nu le răspunde nici măcar lor.
Nicușor Dan: “Carantina se impune când un anumit indicator trece de un anumit nivel. Pentru București, e în jur de 6 și nu se impune în acest moment carantinarea”
În ultimele săptămâni, pentru că autoritățile au făcut foarte puține teste, cifrele oficiale au sugerat că ar fi o stagnare sau chiar un regres al pandemiei. În realitate, creșterea continuă a numărului de bolnavi în stare critică și a numărului de decese arată că epidemia continuă să crească.
Nicușor Dan a venit tocmai cu cifrele oficiale (care nu corespund realității) pentru a spune că nu e necesar să se pună noi restricții: “Carantina se impune când un anumit indicator, pe care am învăţat cu toţii să-l calculăm acum, trece de un anumit nivel. Nu suntem încă acolo. Indicatorul acesta spune în linii mari câte persoane sunt infectate într-o localitate, în cazul nostru în Bucureşti, în acest moment. Acest indicator pentru Bucureşti este undeva în jur de 6 şi nu se impune în acest moment carantinarea. O să vedem ce se va întâmpla în zilele viitoare. Eu sper ca acest indicator să reuşim să-l menţinem la nivelul la care este“.
Asperități între Nicușor Dan și Vlad Voiculescu au apărut și în urmă cu câteva săptămâni. Deși protocolul cu PNL prevedea ca Vlad Voiculescu să fie ales viceprimar al Capitalei cu puteri pe zona de Sănătate și Învățământ, acesta nu e numit în funcție nici azi, la aproape 3 luni după alegeri. Dar nervozitatea lui Vlad Voiculescu, în acest caz, este îndreptată nejustificat în direcția lui Nicușor Dan. Legea nu permite alegerea viceprimarilor înainte de validarea tuturor membrilor Consiliului General al Capitalei, iar până acum validarea (care nu ține de primar, ci de instanță) nu s-a finalizat.