Fotografia care le dă fiori rușilor. Multe tancuri nu pot fi aruncate în luptă, fiindcă necesită reparații capitale. Iar cele aflate în uz au mari probleme la acoperișul turnului

2
15483
Poza care i-a înspăimântat pe ruși

Site-ul Censor.net.ua, care alocă de ani de zile spații însemnate pe tema conflictului din Donbass dintre rebelii ruși și militarii ucraineni, a realizat o analiză devastatoare în legătură cu un posibil „Blitzkrieg” organizat de trupele dictatorului Vladimir Putin în patria lui Taras Șevcenko. Ideea că tancurile rusești pot ajunge la Kiev în două ore, așa cum se lăudau oficialii de la Kremlin, s-ar putea dovedi nerealistă. Propagandă ieftină, menită să bage spaima-n populație.

Potrivit directorului de bilanț militar, numărul tancurilor din Rusia este de cel puțin 3.300. Dar, la fel de adevărat, alte mii de șenilate zac în depozite și nu pot fi efectiv aruncate în luptă, fiindcă necesită reparații capitale în fabrică: lipsesc anumite componente, echipajul are nevoie de pregătire amănunțită, echipamentul e învechit, nu există comunicații moderne, nici sisteme de control, nici lunete de termoviziune.

Astfel, în cursul ostilităților pe scară largă, rușii vor miza doar pe noile tipuri de tancuri, mult mai puține la număr, care au trecut printr-un program de modernizare și sunt dotate cu aparatură specifică. E vorba și de tancurile Armata, utilate cu obiective moderne de termoviziune și sisteme electronice de control al focului, noi tipuri de obuze și noi arme.

Asemenea modificări au fost aduse și pe modelele T-72B3, T-72B3M din 2016, dar și pe T-80BVM, T-90M Protyv (cel mai avansat tanc rusesc în serviciu). Sunt peste 600 de tancuri T-72B3, peste 300 de modele T-72B3M din 2016, modernizate pentru războiul din Ucraina, și mai mult de 60 de blindate T-80BVM.

„Tot în 2021, Ministerul rus al Apărării a anunțat livrarea a încă 240 de tancuri moderne, dar această declarație nu a fost încă pe deplin confirmată. Potrivit rapoartelor presei, se poate remarca livrarea a cel puțin 150 de tancuri noi în 2021. Rușii au mai anunțat dotarea cu 20 de tancuri T-14 Armata, dar nu există date despre o aprovizionare reală a trupelor, deși proiectul Armata este promovat insistent. Rusia nu va putea trimite prea departe toate tancurile sale împotriva Ucrainei, în cazul deciziei de a ataca. Rusia întărește gruparea din Vest, Orientul Îndepărtat, Caucaz, de unde este imposibil să transfere forțe în Ucraina”, dezvăluie Censor.net.ua.

Replică nemiloasă cu sisteme antitanc din generația a 2-a, folosite și în SUA

În analiză se arată că ucrainenii au capacitatea de a se bate de la egal la egal cu rușii.

Contraatac cu sisteme antitanc de fabricație sovietică: „Pentru a combate tancurile rusești, Ucraina poate folosi multe tipuri de arme încă eficiente. În primul rând, avem sute de tancuri T-64 BV și BM, T-72, T-80, sute de sisteme antitanc Fagot și Konkurs de fabricație sovietică, lansatoare de grenade RPG-7, lansatoare de grenade de unică folosință RPG-26 și alte tipuri de arme. Toate acestea pot lovi tancurile rusești, așa cum arată cursul ostilităților.”

Sisteme de rachete antitanc din generația a 2-a, folosite și în SUA: „Armata ucraineană are toate oportunitățile de a construi o apărare antitanc multistrat, folosind cele mai moderne tipuri de arme. Și acestea sunt, în primul rând, sisteme de rachete antitanc din a 2-a generație a tipurilor Stugna și Corsar. Forțele Armate ale Ucrainei au primit aproximativ 8.000 de astfel de rachete ghidate de-a lungul a 8 ani, care arată o fiabilitate ridicată în timpul utilizării în luptă pe front (sistemele de generația a 2-a sunt în serviciu și în Statele Unite). De asemenea, conform datelor oficiale ale SUA, 77 de lansatoare și 540 de rachete ale sistemului de rachete antitanc Javelin de generația a 3-a au fost transferate gratuit în Ucraina”.

Ajutor de la Marea Britanie: „A furnizat Ucrainei cel puțin 1.200 de lansatoare de grenade antitanc de generația a treia NLAW (și posibil încă din 2.000)”.

Rușii au slăbiciuni la acoperișul turnului de tanc: „Ucraina a cumpărat bombe ghidate Bayraktars din Turcia, care pot distruge sau dezactiva tancurile. Elicopterele noastre de luptă sunt, de asemenea, echipate cu un număr mic de rachete ghidate Barrier. Da, Rusia are o superioritate generală în forțe, dar Ucraina are ceva în plus față de inamic și poate preveni blitzkrieg-ul. Rachetele Javelin și NLAW lovesc tancurile în acoperișul turnului, de sus, iar acest lucru i-a forțat deja pe ruși să-și echipeze acoperișurile tancurilor cu bare metalice, care se numesc colocvial «grătare»”.

„Dacă desfășurăm apărarea în timp util în direcțiile principalelor atacuri probabile ale inamicului, atunci rușii nu au nicio șansă să elimine rapid armata ucraineană din Donbass sau Harkov”

Replică la un scenariu de invazie: „Pe direcțiile de atac ale tancurilor rusești se poate aștepta o densitate mare de utilizare a armelor antitanc. Dacă desfășurăm apărarea în timp util în direcțiile principalelor atacuri probabile ale inamicului, atunci rușii nu au nicio șansă să elimine rapid armata ucraineană din Donbass sau Harkov. Putin așteaptă un război dificil, prelungit, cu pierderi uriașe. Și în timpul acestui război, industria noastră și NATO vor continua să furnizeze muniție”.

Ce e important pentru Ucraina: „Să obținem loturi suplimentare de Javelin și NLAW de la aliații noștri, să creștem numărul de lansatoare pentru Stugna și Corsar și să echipăm complexele cu obiective de termoviziune pentru tragere în orice moment al zilei, precum și achiziționarea de rachete ghidate cu focoase cu fragmentare puternic explozive pentru a învinge infanteria inamică. Desigur, este necesar să implementăm în sfârșit un program modern de dezvoltare a armelor, astfel încât să putem începe achiziționarea sau fabricarea de tancuri cu tunuri de 120 mm pentru muniție standard NATO, cu dispozitive moderne de observare și control al focului”.

Exercițiu dezastruos: „Într-o fotografie apare un tanc rusesc în timpul exercițiilor făcute de soldații ruși din Districtul Militar de Sud, privind abandonarea rapidă a tancului. Experimentul s-a încheiat cu un fiasco total. Din cauza «grătarului» montat pe turn împotriva sistemului antitanc Javelin, se vede că șoferul a sărit primul din tanc, tanchistul întârzie, iese tărându-se de sub «grătar» și sare, dar comandantul este blocat, prins între «grătar» și mitralieră. Are puține șanse să scape. O fotografie foarte sugestivă care arată viitorul trist al forțelor de tancuri rusești în cazul unei invazii a Ucrainei”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Bestia PNL de la Mogoșoaia, către o consilieră USR: „Chiar dacă fac 7-8-10 ani de pușcărie, vă las în căruț cu rotile!”

* Încă un PNL-ist amenință cu bătaia o USR-istă. „Să facem și la Brașov ca la Mogoșoaia!”, îl îndeamnă un dezvoltator imobiliar

* Minciuna unui ministru PSD, spulberată de premier. Budăi: „E de acord cu renegocierea”. Ciucă: „Este exclusă orice renegociere a PNRR până în 2023”

* Milionarul fugar Ioan Neculaie a fost prins în Grecia! El se ascundea, deghizat, cu părul și barba vopsite, întinerit prin operații faciale

Fiul baronului Buzatu, numit secretar de stat de premierul Ciucă. Acum, toată familia de PSD-iști e „pe funcții” la vârful statului român

* Cum s-a prăbușit Klaus Iohannis în sondajele privind încrederea românilor! Ce s-a întâmplat de la ultimele alegeri prezidențiale

* PNL plătește 100.000 de euro pe lună, pentru „propagandă”, firmei unui PSD-ist din rețeaua Ghiță-Vîntu, anti-european, anti-vaccinist și anti-iohannist

AUR face liste negre cu presa indezirabilă și își incită ultrașii să „se implice”. Un deputat AUR îi numește pe jurnaliști „cozi de topor”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (77) / Pâinea neagră din cazarmă

* Rafael Nadal încheie glorios Australian Open, întorcând fantastic de la 0-2 la 3-2. O mare lecție dată lui Novak Djokovici

2 COMENTARII

 1. Off mackinderii de serviciu.
  Doctrina ruseasca presupune „deep operantions” sau „deep battle” . Ceea ce este destul de diferit de „blitzkrieg”. In special prin cantitatea practic nelimitata de resurse alocate precum si prin pierderile considerate „acceptabile”.

  Deci, de ce sunt speriati rusii de poza respectiva? Ca nu rezulta din articol.

 2. Domnule Cristian Hubali, un minimum de educatie tehnicà ar fi bine’venità pentru evitarea reactiilor hilarice.
  Titlul si temenii folositi nu prea au ceva în comun cu limba românà.
  ” ….au mari probleme la acoperișul turnului” 🧐🤣😂
  Vreti sà spuneti :” …..au mari probleme la grilajul de protectie al turelei”, nu-i asa ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here