joi, aprilie 18, 2024
AcasăViațaSănătateDe ce tratamentul parodontozei nu trebuie să fie o "sperietoare" pentru pacienți?

De ce tratamentul parodontozei nu trebuie să fie o „sperietoare” pentru pacienți?

-

Parodontoza este una dintre afecțiunile care, lăsată netratată, duce la pierderea dinților. Vestea bună este că majoritatea bolilor parodontale pot fi tratate. Succesul unui tratament pentru parodontoză depinde foarte mult de conlucrarea dintre medic și pacient. Respectarea cu strictețe a sfaturilor venite din partea specialiștilor este esențială în stoparea efectelor devastatoare pe care le are această afecțiune asupra sănătății orale.

Tratamentele variază în funcție de stadiul de evoluție a bolii. Astfel, pentru cazurile complexe se recomandă mai multe ședințe efectuate la un interval de 2 – 3 luni. În cele mai multe situații, medicul indică pacienților cu boli parodontale să schimbe stilul de periaj al dinților sau produsele folosite pentru igiena orală, toate acestea cu scopul de a obține o curățare mai bună a dinților și a menține rezultatul tratamentelor efectuate în cabinet.

Păstrarea dinților naturali prin recăpătarea sănătății osului care îi susține și a gingiilor este obiectivul principal al unui tratament parodontoza. Deși implantologia a evoluat enorm în ultimii ani, iar metodele de înlocuire a dinților cu ajutorul implanturilor dentare se bucură de rezultate spectaculoase, cea mai bună soluție rămâne în continuare îngrijirea atentă a dinților naturali, pentru a nu se ajunge la pierderea și înlocuirea lor. De altfel, reușita tratamentelor parodontale aduce satisfacții foarte mari atât pacientului, cât și medicului.

Nu ignora parodontoza și trateaz-o din timp

În funcție de stadiul la care pacientul ajunge la medicul parodontolog, metodele de combatere a bolii sunt diferite. Pentru cei care încă se mai tem de cabinetul stomatologic este bine de precizat că tratamentele sunt complet nedureroase, toate intervențiile făcându-se sub anestezie, acolo unde este cazul.

- Advertisement -

Este adevărat că stadiile incipiente sunt mult mai ușor de tratat. De aceea, vizitele regulate la clinica stomatologică, măcar de două ori pe an, pot elimina riscurile apariției acestei afecțiuni. Atunci când boala este la început și se manifestă prin inflamația gingiei, fără ca rădăcina dintelui să fie dezgolită, un tratament parodontoză constă doar în câteva ședințe de igienizare.

Pacienții sunt învățați cum să susțină tratamentul aplicat în cabinet utilizând acasă metodele cele mai la îndemână, precum:

  • Efectuarea unei igienizări corecte cu o pastă de dinți care contribuie la vindecarea gingiei;
  • Utilizarea produselor specializate pentru a menține o igienizare cât mai bună în timp, din categoria acestora făcând parte dușul bucal, ața dentară sau periile interdentare.

Pe lângă aceste metode, ședințele periodice de monitorizare a evoluției stării gingiilor și de igienizare profesională sunt absolut necesare.

- Advertisement -

Aplicarea unui tratament pentru parodontoză se complică atunci când inflamația a pătruns și în zona dintre gingie și dinte. Medicul parodontolog va trebui să îndepărteze țesutul osos perimat de sub gingie, care a rezultat ca urmare a luptei duse de sistemul imunitar cu bacteriile. Deși denumirea manoperei poate crea o oarecare teamă, chiuretajul în câmp închis nu este dureros, toate intervențiile fiind sub anestezie. Acest tratament constă în curățarea cu ajutorul unui instrument special a țesutului afectat dintre gingie și os și spălarea cu substanțe antiseptice a acestei zone pentru îndepărtarea bacteriilor.

tratament parodontoza

Stadiul cel mai avansat al bolii este când dinții au început să se clatine. Acesta este semnul care indică că osul de susținere este serios afectat și pe lângă manoperele uzuale mai sunt introduse și substanțe de tip antibiotic, care să ajute organismul în lupta împotriva agenților externi, pentru o vindecare cât mai rapidă.

În ultimii ani, au fost realizate medicamente de ultimă generație cu efecte miraculoase, care ajută la regenerarea țesuturilor pierdute și la stabilizarea dinților. Optează din timp pentru un tratament parodontoză și nu lăsa această boală să îți distrugă dantura.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -