Generalul american Ben Hodges, comandantul forțelor SUA în Europa în perioada 2014-2018, a mărturisit pe Twitter că a fost unul dintre cei care, înainte de 24 februarie, au eșuat să înțeleagă cât de coruptă e armata Rusiei, motiv pentru care a supraestimat masiv capacitatea de luptă a acesteia. Cu toate acestea, Ben Hodges a fost unui dintre cei mai avizați înalți oficiali americani cu privire la situația din Estul Europei și intențiile agresive ale lui Putin, semnalând încă din 2020 că Rusia pregătește o invazie.
Acum, Ben Hodges (64 de ani) spune că înțelege pe deplin ce se întâmplă în interiorul armatei ruse care se apropie de colaps. Rapoartele false, în care este trucată realitatea de pe front, sunt un element-cheie, scrie generalul american pe Twitter.
Ben Hodges: „Corupția din Ministerul Apărării al Rusiei este adâncă. Un indicator-cheie sunt raportările false, așa cum se arată mai jos. Soldații știu asta și n-au încredere în comandanții lor. Un motiv pentru care am supraestimat capabilitățile Rusiei înainte de 24 februarie a fost deoarece am eșuat să realizez adâncimea corupției”.
Corruption within Russian MoD is deep. A key indicator is false reporting, as indicated below. The Soldiers know this and thus they won’t trust their leaders. One reason I overestimated Russian capabilities before 24 Feb was because I failed to realize the depth of corruption. https://t.co/Nv64c0CywP
— Ben Hodges (@general_ben) October 2, 2022
Julia Davis, editorialistă la „The Daily Beast” și care monitorizează atent presa rusă, a distribuit un fragment bizar de emisiune de la o televiziune moscovită, unde Andrei Guruliov, fost adjunct al comandantului Regiunii Militare de Sud din Rusia, apucă să spună că de vină pentru înfrângerile din Ucraina este sistemul de minciuni. Emisiunea s-a întrerupt brusc, iar când s-a reluat, Guruliov n-a mai pomenit nimic despre subiect.
Ofițerului i se ceruse o reacție la înfrângerea dezastruoasă de la Liman, unde mii de militari ruși au fost luați prizonieri, răniți sau uciși acum câteva zile. Surse neoficiale, atât dintre jurnaliștii ucraineni, cât și dintre bloggerii militari pro-ruși, vorbesc de pierderi care se ridică la circa 5.000 de oameni în tabăra rusă.
Fost adjunct al comandantului Regiunii Militare Sud din Rusia: „Problema pe care o avem este livrarea constantă de rapoarte bune. Le poți spune mincini constante”
Moderatorul emisiunii a menționat că multă lume n-ar vrea să se discute subiectul, dar poate că nu era tocmai nimerit ca la Moscova să se organizeze concert și focuri de artificii la ceremonia de anexare a teritoriilor din sudul și estul Ucrainei în timp ce la Liman se suferea o înfrângere usturătoare, cu mulți militari ruși morți.
Stunned reactions keep coming in with respect to Ukraine reclaiming Lyman. Andrey Gurulyov, former deputy commander of Russia’s southern military district, said he couldn’t explain the defeat. He blamed in on a system of lies, „top to bottom” and was suddenly disconnected. pic.twitter.com/O4aoRqVx96
— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 2, 2022
Guruliov a apucat să răspundă că nu-și explică înfrângerea și să acuze sistemul de minciuni „de la vârf până la cel mai jos nivel”. Apoi legătura s-a întrerupt brusc. Mai jos, dialogul dintre cei doi.
Moderator: Explicați-ne, ați anticipat asta sau nu (înfrângerea de la Liman – n. red.)? A fost inevitabilă sau anticipată? De ce s-a întâmplat? De vreo câteva luni bune, nu doar că nu avansăm, dar ne retragem. Ce se întâmplă?
Andrei Guruliov: Nu pot explica încercuirea de la Krasnîi Liman…
Moderator: Excelent răspuns.
Andrei Guruliov: Sincer vorbind, din punct de vedere militar, nu pot explica. Poate că este un punct de cotitură nu doar în sens militar, ci și politic. Cinstit vă spun că nu înțeleg de ce, după toată această perioadă, ei (Comandamentul armatei ruse – n. red.) nu pot aprecia cu acuratețe situația. De ce nu au luat decizia de a întări grupul care apăra Liman. Nu contează cât de eroic au luptat, aici e vorba despre un calcul elementar de capabilități militare și care arăta dacă Liman putea sau nu să fie apărat. Problema pe care o avem este livrarea constantă de rapoarte bune. Le poți spune mincini constante. Acest sistem nu pornește de jos către vârf, ci de la vârf către cel mai jos nivel…(Transmisia se întrerupe.)