sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăAnaliză"Fantezia Strongman" – pericolul alunecării SUA spre dictatură, explicat magistral de istoricul...

„Fantezia Strongman” – pericolul alunecării SUA spre dictatură, explicat magistral de istoricul Timothy Snyder

-

Renumitul istoric american Timothy Snyder a publicat pe platforma Thinking about… un articol-avertisment despre pericolul alunecării SUA spre dictatură. Demonstrația făcută de Snyder este convingătoare și dezarmantă. Dorința unei părți importante a electoratului american de a fi condus de „un om puternic” poate duce la un dezastru totalitar în cea mai puternică democrație a lumii.

Timothy David Snyder (54 de ani) este un prestigios istoric american de origine engleză, specializat în istoria Europei Centrale și de Est, a Uniunii Sovietice și a Holocaustului. Este profesor la Universitatea Yale și membru al Institutului de Științe Umane din Viena. Vorbește engleza, germana, poloneza și rusa.

Timothy Snyder a publicat mai multe cărți de mare valoare, dintre care cinci au fost traduse și pentru publicul din România:

  • „Despre tiranie. 20 de lecții ale secolului XX”
  • „Drumul spre nelibertate. Rusia, Europa, America”
  • „Tărâmul morții. Europa între Hitler și Stalin”
  • „Pământul negru. Holocaustul ca istorie și avertisment”
  • „Gândul despre secolul XX” (în colaborare cu un alt istoric, Tony Judt).

În editorialul „Fantezia Strongman”, publicat zilele trecute, Timothy Snyder descrie drumul scurt de la democrație la dictatură, pe care Statele Unite nu l-au cunoscut încă, dar care poate paraliza o națiune atrasă de fantezia „omului puternic”.

- Advertisement -

Avertismentul reputatului istoric: alunecarea spre dictatură poate fi ireversibilă, cel puțin la nivelul unei generații! Când îți dai seama că societatea s-a înscris pe un drum periculos votând „omul puternic”, ești tentat să spui: lasă că data viitoare votăm împotriva lui. Ghinion: data viitoare nu va mai exista vot, pentru că s-a instaurat dictatura!

Articolul lui Timothy Snyder definește un pericol pe care l-a semnalat și marele scriitor american Philip Roth (1933–2018) în romanul său „Complotul împotriva Americii” (volum publicat de asemenea și în România, la Editura Polirom). Roth a imaginat o Americă în care Roosvelt n-ar fi câștigat alegerile prezidențiela din 1940, în fața pro-nazistului Charles Lindbergh (celebru pilot de avion), ci le-ar fi pierdut. În roman, nazificarea SUA decurge ireversibil, iar viața evreilor de peste Ocean devine un coșmar asemănător celui din Germania lui Hitler.

Avertismentul lui Timothy Snyder nu abordează însă trecutul, ci prezentul și viitorul apropiat. Iar „omul puternic” care ar putea încerca să ofilească democrația americană este, destul de evident, Donald Trump, chiar dacă numele acestuia nu apare explicit în articol.

- Advertisement -

Edtorialul lui Timothy Snyder

„Fantezia Strongman”

„Destul de mulți americani agreează ideea guvernării unui om puternic. De ce nu un dictator care va duce lucrurile la bun sfârșit?

Am trăit în Europa de Est când amintirile despre comunism erau proaspete. Am vizitat regiuni din Ucraina unde Rusia și-a impus regimul de ocupație. Am petrecut zeci de ani citind mărturii ale unor oameni care au trăit sub stăpânirea nazistă sau stalinistă. Am văzut gropi ale morții, unele vechi, altele proaspăt săpate. Și am prieteni care au trăit sub regimuri autoritare, inclusiv prizonieri politici și supraviețuitori ai torturii. Unii dintre oamenii în care am avut cea mai mare încredere au fost asasinați.

Deci, cred că există un răspuns la această întrebare.

Regula «Strongman» este o fantezie. Esențială pentru aceasta este ideea că un om puternic va fi omul tău puternic. El nu va face asta. Într-o democrație, aleșii ascultă alegătorii. Luăm asta ca de la sine înțeles și ne imaginăm că un dictator ne-ar datora ceva. Dar votul pe care i l-ați acordat vă afirmă irelevanța. În dictatură, omul puternic nu ne datorează nimic. Suntem abuzați și ne obișnuim.

O altă iluzie plăcută este că omul puternic va uni națiunea. Dar un aspirant dictator va pretinde întotdeauna că unii aparțin națiunii, iar alții nu. El va defini grup după grup ca fiind «inamicul». Asta te-ar putea face să te simți bine atât timp cât crezi că ești pe partea dreaptă a liniei. Dar acum frica este esența vieții. Politica dintre noi și ei, odată începută, nu se termină niciodată.

Visăm că un om puternic ne va lăsa să ne concentrăm asupra Americii. Dar dictatura deschide țara noastră spre tot ce are lumea de oferit. Un om puternic american se va măsura după bogăția și puterea altor dictatori. El se va împrieteni cu ei și va concura cu ei. De la ei va învăța noi moduri de a asupri și de a-și exploata propriul popor.

Cel puțin, spune fantezia, omul puternic va duce lucrurile la bun sfârșit. Dar puterea dictatorială de astăzi nu se referă la a obține ceva pozitiv. Este vorba despre a împiedica pe oricine altcineva să realizeze ceva. Omul puternic este într-adevăr omul slab: secretul lui este că-i face pe toți ceilalți mai slabi.

Nesupus legii și alegătorilor, dictatorul nu are niciun motiv să ia în considerare nimic dincolo de interesele sale personale. În secolul XXI, acestea sunt simple: a muri în pat ca miliardar. Pentru a se îmbogăți și pentru a rămâne în afara închisorii, omul puternic dezmembrează justiția și înlocuiește funcționarii publici cu loiali ai săi.

Noii birocrați nu vor avea niciun simț al răspunderii. Funcțiile guvernamentale de bază se vor defecta. Cetăţenii care doresc acces la aceste funcții vor învăţa să dea mită. Birocrații aflați în funcție datorită apartenenței la grupul omului puternic vor fi corupți, iar cetățenii vor fi disperați. Corupția devine rapid starea de normalitate, fără a mai fi pusă la îndoială.

Pe măsură ce fantezia guvernării unui om puternic se estompează în dictatura de zi cu zi, oamenii își dau seama că au nevoie de lucruri precum apă sau școli sau cecuri de asigurare socială. În măsura în care astfel de bunuri sunt disponibile sub o dictatură, ele vin cu un preț moral și financiar. Când mergi la un birou guvernamental, vei fi de așteptat să-ți declari loialitatea personală față de omul puternic.

Dacă ai o plângere cu privire la aceste practici, păcat! Americanii sunt oameni legaliști și mulți dintre noi presupunem că putem merge la poliție sau putem da în judecată. Dar când votezi un om puternic, renunți, de fapt, la statul de drept! În instanță, doar loialitatea și bogăția vor conta. Americanii care nu se tem de poliție vor învăța să facă acest lucru. Cei care poartă uniforma trebuie fie să demisioneze, fie să devină executanții capriciilor unui bărbat – omul puternic.

Cu excepția dictatorului, a familiei și a prietenilor lui, toată lumea devine mai săracă. Sistemul de piață depinde de concurență. Sub un om puternic, nu va exista așa ceva. Clanul omului puternic va fi favorizat de guvern. Inegalitatea noastră de bogăție, destul de gravă deja, se va agrava. Oricine speră în prosperitate va trebui să caute patronajul oligarhilor oficiali. Conducerea unei mici afaceri va deveni imposibilă. De îndată ce obții orice fel de succes, cineva care-și dorește afacerea te denunță.

În fantezia omului puternic, politica dispare și totul este clar și luminos. De fapt, o politică tristă pătrunde totul. Nu poți conduce o afacere fără amenințarea cu denunțul. Nu poți obține servicii de bază fără umilință. Te simți prost cu tine însuți. Te gândești la ceea ce spui, deoarece poate fi folosit împotriva ta mai târziu. Ceea ce faci pe internet este înregistrat pentru totdeauna și te poate duce la închisoare.

Spațiul public se închide în jurul tău. Nu poți scăpa la bar sau la sala de bowling, deoarece tot ce spui este monitorizat. Persoana de pe scaunl alăturat sau de pe banda următoare s-ar putea să nu te predea, dar trebuie să presupui că o va face. Dacă ai un tricou sau un autocolant cu un mesaj, cineva te va raporta. Chiar dacă repeți doar cuvintele dictatorului, cineva poate minți despre tine și astfel te poate denunța. Și atunci, dacă ai votat pentru omul puternic, vei fi confuz. Dar nu ar trebui să fii. Pentru asta ai votat.

Denunțul devine un comportament obișnuit. Fără lege și vot, denunțarea altora îi ajută pe oameni să se simtă în siguranță. Sub conducerea omului puternic, nu poți avea încredere în colegii sau prietenii tăi ori chiar în familia ta. Frica politică nu numai că ia tot spațiul public, ea corupe toate relațiile private. Și în curând îți consumă gândurile. Iar dacă nu poți spune ceea ce gândești, pierzi urma a ceea ce crezi. Încetezi să fii tu însuți.

Dacă ai un atac de cord și mergi la spital, trebuie să-ți faci griji că numele tău este pe o listă. Îngrijirea părinților în vârstă este brusc în pericol. Acel pat de spital sau locul într-un azil de bătrâni nu mai este asigurat. Dacă atragi atenția asupra ta, rudele în vârstă vor fi aruncate în stradă. Nu așa funcționează America acum, dar așa funcționează întotdeauna regimurile autoritare.

În fantezia omului puternic, nimeni nu se gândește la copii. Dar frica în jurul copiilor este esența puterii dictatoriale. Chiar și oamenii curajoși se abțin pentru a-și proteja copiii. Părinții știu că copiii pot fi luați în vizor și bătuți. Dacă părinții ies din linie, copiii își pierd orice șansă de a merge la universitate sau rămân fără locul de muncă.

Școlile se prăbușesc oricum, deoarece un dictator vrea doar mituri care să-i justifice puterea. Copiii învață la școală să se denunțe unii pe alții. Fiecare generație viitoare trebuie să fie mai docilă și mai ignorantă decât cea anterioară.

Timpul cu copiii mici îi stresează pe părinți. Fie copiii tăi repetă propaganda și-ți spun lucruri despre care știi că sunt greșite, fie îți faci griji că vor afla ce este corect și vor avea probleme.

Într-o dictatură, părinții nu le mai spun copiilor ce gândesc, pentru că se tem că copiii lor o vor repeta în public. Și odată ce părinții nu-și mai spun părerea acasă, nu mai pot crea o familie de încredere. Chiar și părinții care renunță la onestitate trebuie să se teamă că într-o zi copiii lor vor afla adevărul, vor acționa și vor fi întemnițați.

Odată ce începe acest proces, este greu de oprit. În stadiul actual al fanteziei omului puternic, oamenii își imaginează un experiment interesant. Dacă nu le place conducerea oamenilor puternici, cred ei, pot alege pe altcineva data viitoare. Acest lucru este o iluzie. Dacă ajuți un om puternic să ajungă la putere, elimini democrația. Arzi acel pod din spatele tău pe care puteai să te repliezi. Fantezia omului puternic se dizolvă, iar dictatura reală rămâne.

Cel mai probabil, nu vei fi ucis sau nu vei fi obligat să ucizi. Dar în mijlocul tristeții vieții sub dictatură, este o responsabilitate întunecată pentru moartea altora. Iar când vor începe crimele, veți ști că nu este vorba despre unitate, despre națiune sau despre finalizarea lucrurilor. Cei mai buni americani, trădați de tine când vei vota, vor fi uciși din pofta și pentru averea unui dictator. Tragedia ta va fi că vei trăi suficient pentru a înțelege asta.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Cacaturi progresiste obisnuite si la fel de mizerabile si abjecte.Si antiTrump of course de la cineva de la care nu ma asteptam.Prostanacul asta uita ca Donald Trump a mai fost Presedinte al USA si nu s-a comportat ca un dictator ci ca un democrat neincercand sa opreasca valurile de laturi progresiste turnate clipa de clipa in capul sau de mass media mincinoasa a Democrat Party.Putini stiu faptul ca Donald Trump este singurul Presedinte american care in timpul mandatului sau nu a declansat nici un razboi.In 2018 Bill Gates spunea ca il cunoaste f bine pe Trump si ,,ca acesta datorita inteligentei sale poate deveni cel mai mare Presedinte al Americii din toate timpurile”. Dick Chaney spunea si el : ,, Donald Trump este ultimul Presedinte de Dreapta al Americii”.

    • La inceputul mandatului sau Trump a promis ca planurile sale vor aduce prosperitate unei clase de mijloc de mult neglijata. Dar ceea ce a oferit el in cele din urma a fost ceea ce au facut mai toti presedintii predecesori : o bogatie plina de expansiune pentru cei deja bogati, penalizand in acelasi timp clasa de mijloc.
      Trump, narcisistul megaloman cu aspiratii dictatoriale , are suportul bogatilor si celor incapabili de gandire rationala, usor amagiti de promisiuni desarte. Sunt multe sanse sa fie reales.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -