duminică, aprilie 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaSadicul mercenar Andanov, din grupul Wagner, a fost ucis de lunetiștii ucraineni....

Sadicul mercenar Andanov, din grupul Wagner, a fost ucis de lunetiștii ucraineni. Buriatul participase la toate războaiele criminale ale lui Putin în ultimul deceniu

-

Celebrul mercenar Vladimir Andanov, unul din cei mai experimentați militari ruși și veteran al grupului Wagner, a fost ucis de lunetiștii ucraineni în zona Harkov, raportează multiple surse din ambele tabere. Andanov participase, în ultimul deceniu, la toate campaniile criminale duse oficial sau sub acoperire de Rusia în diverse țări.

Originar din Buriația, republică a Federației Ruse aflată la granița cu Mongolia, în Extremul Orient – una din cele mai sărace regiuni –, Andanov luase parte la prima invazie rusă din Ucraina, în 2014, la al doilea război civil din Libia (2014-2015), la războiul civil din Siria (2015-2021) și, în acest an, la a doua invazie a Ucrainei, începută pe 24 februarie 2022.

Adanov târa după el un lung șir de crime de război comise în Ucraina, Libia și Siria, cu civili și prizonieri de război masacrați

Andanov, care avea numele de cod Wah, era cel mai cunoscut dintre luptătorii buriați înrolați în forțele militare (oficiale sau nu) rusești. În urma sa a rămas un lung șir de crime. Anul trecut, o tabletă Samsung pierdută în Libia a revelat participarea “armatei private a lui Putin” de partea infamului general Khalifa Haftar împotriva Guvernului legal susținut de ONU (din al cărui Consiliu de Securitate face parte și Rusia!). Între mercenari – și buriatul Andanov, recunoscut de supraviețuitori libieni printre cei care au comis masacre și crime de război, ucigând familii întregi în țara africană.

Oficial, grupul Wagner nu există – constituirea de armate private, care să nu se afle în slujba unui stat, este împotriva regulilor internaționale și chiar rusești. Dar de-a lungul timpului peste 10.000 de militari au avut cel puțin un contract cu această unitate pe care Putin a utilizat-o, folosind paravanul unui apropiat de-ai săi, ca să-și ducă războaiele ilegale, să exporte violența și instabilitatea în diverse țări.

- Advertisement -

Familii ucise în Libia de „bărbați care vorbeau rusește”. Unul dintre criminali – identificat ca fiind Andanov

Anul trecut, unul din firele unei anchete a BBC – pornită de la informațiile existente pe tableta pierdută de luptătorii Wagner în Siria – a dus la buriatul Andanov.

Jurnaliștii britanici notau: „(…) În satul libian Espiaa – care este marcat pe hărțile tabletei ca fiind o poziție Wagner – am întâlnit un bărbat care ne-a spus că trei membri ai familiei sale au fost uciși de bărbați care vorbeau rusește. Crimele sunt investigate în mod activ ca fiind crime de război, potrivit procurorului militar libian Mohammed Gharouda, care lucrează pentru Ministerul Apărării din această țară.

Satul se află la 45 km sud de Tripoli, iar atunci când l-am vizitat în aprilie anul acesta, bărbatul – pe care nu-l numim – a povestit ce s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 23 septembrie 2019. El a spus că a întâlnit un grup înarmat pe drum, care a început să tragă în aer. A fost urmărit până la casa tatălui său, iar șase sau șapte străini au intrat cu forța. El și rudele sale au fost percheziționați, iar apoi au fost conduși la Qasr bin Ghashir, la aproximativ 20 de minute de mers cu mașina.

- Advertisement -

Potrivit GNA, Qasr bin Ghashir era o bază Wagner la momentul respectiv. Bărbatul a declarat că el și rudele sale au fost legați la ochi, iar mâinile le-au fost legate. Au fost plimbați într-un camion timp de câteva ore înainte de a ajunge înapoi în acea noapte la o fermă din Espiaa. În jurul orei șase dimineața, a spus el, au fost duși la o mică anexă din sat. Unii dintre bărbați s-au urcat apoi înapoi în mașină, dar doi dintre ei au rămas în afara dependinței, înarmați cu kalașnikovuri.

«Unul dintre ei și-a scos arma», a spus el. «În acest moment am înțeles. Am știut că avea de gând să tragă. Când a început să tragă, am căzut pe o parte și m-am prefăcut că sunt mort.»

Unul dintre frații săi a supraviețuit și el. Bărbatul a spus că, la un moment dat, a reușit să-și vadă răpitorii. Când i-am arătat mai mulți luptători Wagner care au fost fotografiați în Qasr bin Ghashir în acel moment, acesta l-a recunoscut pe unul dintre ei ca fiind unul dintre bărbații care l-au răpit și au tras asupra lui și a familiei sale. L-am identificat ca fiind Vladimir Andanov. O fotografie nedatată a acestuia, care se plimba prin Qasr bin Ghashir, a fost postată online de soldații GNA la doar câteva ore după crimă“.

Despre Vladimir Andanov se știa însă de multă vreme că e un criminal de război sadic. În 2014, în timpul primei invazii rusești în Ucraina, el a fost implicat de mai multe ori în uciderea unor prizonieri de război ucraineni.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moment istoric: Germania va redeveni puterea militară numărul 1 a Europei. Parlamentul a aprobat un buget anual de 100 de miliarde de euro, al treilea cel mai mare din lume, după SUA și China

* Membrii UE au ajuns neașteptat la un acord de embargo asupra petrolului rusesc. Acum se renunță la 67%, iar până la sfârșitul anului – la 90%

* „Legiunea Străină” a ajuns în Donbass. Rușii sunt încolțiți: au pierdut deja 20% din teritoriul ocupat al orașului Severodonețk

* Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* O ucraineancă refugiată în Anglia a văzut cum bunurile ei din Lugansk erau furate de ruși cu tancul!

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Un fruntaș USR îi aplică „plăcuța suedeză” lui Cioloș: „Ai înțeles un căcat din politică. Să te uităm cât mai repede. M…e Cioloș!”

* Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani, cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -