Facebook sugerează legături între trolii PSD și cei ai lui Putin. Dragnea, beneficiarul campaniilor de intoxicare

6
6498
Facebook sugerează legături între trolii PSD și cei ai lui Putin. Dragnea, beneficiarul campaniilor de intoxicare
Rețeaua de propagandă și știri false a lui Liviu Dragnea a fost blocată de Facebook - Foto Wikipedia

Într-un comunicat publicat de conducerea Facebook în data de 7 martie se anunță din titlu că de pe gigantica rețea socială „a fost eliminat comportamentul fals coordonat din Marea Britanie și România”.

Principiile de comunicare publică a Facebook sunt extrem de stricte, nefiind lăsat nimic la voia întâmplării într-o rețea cu 2 miliarde de utilizatori. De aceea, alăturarea Marii Britanii cu România într-un comunicat are o serie de semnificații:

1. Câteva mari campanii de troling și de răspândire a informațiilor false desfășurate pe Facebook au avut ca țintă democrațiile din Marea Britanie și România.
2. Analiștii rețelei sociale au descoperit în aceste două state platforme vechi și puternice de răspândire a știrilor false. Conform comunicatului, primele plăți cu origini neclare de promovare a conținutului toxic apar încă din 2013.
3. Această alăturare sugerează și faptul că Marea Britanie și România sunt două ținte premium ale trolilor ruși din cauza politicii dusă de Vladimir Putin care are o atitudine ostilă față de cele două state – Dosarul Skripal, în UK și Scutul de la Deveselu, în România.

4. În Marea Britanie, fabrica de troli a avut un succes răsunător prin trecerea referendumului pentru Brexit. În România, câștigarea alegerilor de către PSD în 2016 într-o manieră atât de clară are legătură și cu campaniile de intoxicare duse pe rețelele sociale.

5. Comunicatul Facebook mai spune ceva foarte important. Atât în Marea Britanie, cât și în România „tacticile au fost similare”. E sugerat faptul că atât modalitățile de intoxicare din Regatul Unit cât și cele din România au o origine comună.

„Astăzi am eliminat mai multe pagini, grupuri și conturi care s-au implicat într-un comportament fals, coordonat pe Facebook și Instagram. Cele două operațiuni interne pe care le-am descoperit au provenit din Marea Britanie și România. Nu am găsit nicio legătură între aceste seturi de activități, dar au folosit tactici similare prin crearea de rețele de conturi pentru a-i induce în eroare pe alții despre cine erau și despre ce făceau”, se arată în comunicatul dat publicității de Facebook.

Facebook sugerează legături între trolii PSD și cei ai lui Putin. Dragnea, beneficiarul campaniilor de intoxicare

Deși pare o operațiune de rutină, fiind vorba de 137 de pagini și conturi din Marea Britanie și de 31 de pagini și conturi din România, conducerea Facebook lasă să se înțeleagă că efortul de identificare și anihilare ale acestora face parte dintr-o operațiune mult mai mare.

Să amintim că la jumătatea lunii ianuarie, Facebook a anunțat  că a blocat accesul pe rețeaua de socializare a 75 de conturi false și 289 de pagini care aveau legătură cu Sputnik și Russia Today, tunurile de propagandă ale lui Vladimir Putin.

Indiciul că strategia folosită de reprezentanții PSD în România are legătură cu Rusia e că în ambele comunicate oficiale date de Facebook apare anul 2013 ca moment al declanșării operațiunilor de promovare pe bani a site-urilor și conturilor false.

Mai mult, Facebook numește direct PSD ca autor și sugerează că Liviu Dragnea ar fi beneficiarul operațiunilor de răspândire de informații false: „Administratorii de pagini și deținătorii de conturi au postat de obicei despre știri locale și probleme politice, cum ar fi noutăți părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtășit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare și au promovat conținut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de știri. Deși oamenii din spatele acestei activități au încercat să-și ascundă identitățile, analiza noastră a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat„, se arată în comunicatul oficial al rețelei de socializare.

Ca o concluzie generală a acestei poziții oficiale a rețelei de socializare e că un partid politic numit și o persoană asociată acestui partid nenumită au conspirat, răspândid informații false pentru a înșela cetățenii români.

Fabrica de troli din Sankt Petersburg, buget de 35 de milioane de dolari numai în 2018

La originea acestei uriașe operațiuni de atac asupra democrațiilor occidentale desfășurate de Rusia și asociații săi se află compania Internet Research Agency, cu sediul în Sankt Petersburg, fabrica de troli cum a fost denumită de reporterii New York Times.

Fabrica de troli a fost înființată de miliardarul rus Evgheni Prigozhin, un apropiat al lui Putin, care în 2018 a avut un buget de 35 de milioane de dolari.

Această fabrică e vârful icebergului într-o operațiune de propagandă mult mai extinsă, coordonată de serviciile de informații ale Rusiei după cum arată un raport publicat de Comunitatea de Informații a SUA.

În urma acestui comunicat dat publicității de Facebook, autoritățile din România ar trebui să investigheze cât de extinsă este această operațiune îndreptată împotriva cetățenilor români și dacă ea a fost finanțată din bani publici sau ai serviciilor de informații din Rusia.

Facebook numește direct PSD ca fiind un finanțator și un beneficiar al operațiunii de intoxicare. PSD, în 20019, va primi 54 de milioane de euro fonduri publice cu scopul declarat de a consolida sistemul democratic.

„Analiza noastră a beneficiat de raportarea unor surse deschise și de analizele partenerilor noștri din industria de securitate care investighează acest tip de activitate”, se arată în comunicatul Facebook.

Cum funcționează un site de știri false? Anunță că luptă cu știrile false!

Site fake news
Site-ul de știri false coordonat de reprezentanți PSD, blocat de Facebook

Pentru a înțelege modul de funcționare a campaniei PSD să luăm expemplul site-ului www.antifakenews.ro. Acest site aparține PSD. Face parte din grupul paginilor scoase de pe Facebook, fiind acuzat că promova informații false.

Din titlul site-ului se arată că luptă împotriva știrilor false. Dar aceasta e doar acoperirea. Știrile și informațiile publicate pe site sunt o colecție de minciuni împachetate cu grijă pentru a avea o aparență de credibilitate.

De exemplu: „INS reconfirmă creșterea economică” este titlul unei știri care pornește de la un raport oficial al Institului Național de Statistică care anunță că economia a crescut în 2018 cu 4,1%.

Unde e minciuna? În articol nu se spune nimic despre faptul că bugetul României pentru 2018 a fost făcut, pornindu-se de la „certitudinea” PSD că economia României va crește cu cel puțin 4,5%. Despre miliardele de lei trecuți în contul datoriei cetățenilor români, articolul nu amintește nimic.

Aceasta a fost o știre serioasă, pentru că site-ul este plin de atacuri la adresa președintelui Iohannis, la adresa PNL, USR și PLUS. Conținutul este conceput astfel încât textele să pară serioase, scopul lor fiind de a manipula și de a propaga agenda publică a lui Liviu Dragnea.

Site fake news
Contul antifekenews, blocat de Facebook în urma operațiunii desfășurate în România și Marea Britanie

Conform unor surse din PSD, site-ul antifakenews.ro trebuia să devină un fel de navă amiral în viitoarele campanii electorale. În el s-au investit bani pentru promovare, iar aici urma să fie publicat „conținutul serios” care apoi trebuie rostogolit pe televiziuni, folosit ca muniție pentru dezbateri și diseminat pe rețelele sociale.

Conținutul acestui site, conform acelorași surse, urma să fie folosit de liderii de opinie ai PSD pentru a se informa cu privire la agenda partidului și cu ce argumente trebuie să-și susțină punctele de vedere.

Reprezentanții Facebook au scos în decor o operațiune sofisticată de manipulare a opiniei publice, iar PSD a fost ștampilat de cea mai mare rețea socială din lume ca fiind un partid populist cu legături cu Moscova. Pentru mulți români nu era niciun secret.

CITIȚI ȘI:

CRIZĂ totală. Chiar nu mai au bani de pensii! Ce vor face acum pensionarii care au susţinut PSD?

„Asta nu-i anchetă, e tortură!” Reacții la hărțuirea Codruței Kovesi de către SS

„Guvernul, condus de grupul de interese infracționale Dragnea-Vâlcov-Tăriceanu, să nu mai facă jocurile Rusiei!”

 

 

6 COMENTARII

  1. Nu cred ca PSD -ul își permite sa arunce pe piața aceasta fumigena : numai sunt bani de pensii ! Este o făcătură ordinara și chiar nu merita sa-i acorzi o importantă !
    Dar siturile sunt pline de știri false și dacă reprezentanții Facebook ar lua la puricat cred ca mai mult de 60% din situri sunt niște mizerii scrise de niște idioți agramați! Îți dai seama după cum începe și termina!

    • Tu esti postacul de servici repartizat acestui site? Te intreb, pentru ca te tot vad pe-aci, pe la articole, comentand pro-psd. Daca da, cara-te, pana nu te raportez, idiot util al lui psd-draknea!

  2. SE MAI INDOIESTE CINEVA CA NEMERNICII ASTIA DIN PSD SUNT COMUNISTI INCIRDASITZI CU SECURISTII CEAUSISTI AI LUI VOICULESCU??
    ASTIA COPIAZA EXACT „DEMOCRATIA” LUI PUTIN DESCENDENTUL DIRECT AL LUI STALIN ! PSD-UL ESTE UN PARTID DE TRADATORI VINDUTI MOSCOVEI, OAMENI BUNI ! ACESTI NEMERNICI VOR SA PUNA MINA PE TOATA PUTEREA IN STAT SI SA SCOATA ROMANIA DIN UNIUNEA EUROPEANA SI NATO ! RUSII SE FOLOSESC DE PENALII DIN PSD, PROMITINDU-LE LIBERTATEA SI PASTRAREA AVERILOR !!! JOS PSD-UL COMUNIST SI TRADATOR ! JOS BOLSHEVICII LUI DRAGNEA, ILIESCU, SIRBU, HREBENCIUC ! ANTENA 3 ESTE O COADA DE TOPOR A VOCII RUSIEI FOLOSITA IMPOTRIVA ROMANILOR !!!

  3. La toate aceste acuzatii impotriva PSD se adauga si vizita lui Valer Dorneanu la Moscova despre care vad ca nu intreaba nimeni-nimic. Domnule Cartianu… publicati un mic articol despre scopul vizitei sefului CCR la Moscova sa stim si noi de unde bate vantul in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here