Gigantul american Facebook, Inc. amenință Uniunea Europeană că va retrage atât Facebook, cât și Instagram din țările membre. Nemulțumirea companiei fondate de Mark Zuckerberg este că, printr-o decizie a Curții de Justiție a UE, nu mai este lăsată să transfer în SUA datele utilizatorilor europeni.
Judecătorii au motivat decizia prin faptul că informațiile despre cetățenii UE ajung astfel în mâna serviciilor de informații și a companiilor americane.
Pe de altă parte, Facebook pretinde că nu va mai putea furniza servicii în UE, dacă nu e lăsată să transfere datele utilizatorilor.
Potrivit unui specialist în securitate cibernetică intervievat de Digi 24 pe această temă, o soluție există – și încă foarte simplă: Facebook ar trebui să stocheze datele pe teritoriul UE, dezvoltând aici o infrastructură similară cu cea din SUA. Uniunea Europeană nu vizează doar Facebook, ci toate companiile care activează pe teritoriul statelor sale. Cele mai multe se conformează, în timp ce Facebook a ales pozițiile de forță, amenințând că părăsește Europa dacă nu mai e lăsat să dispună cum vrea de datele personale ale utilizatorilor.
„Este platforma lor, o pot face disponibilă cui doresc dânșii. Dar trebuie să înțelegem că aceste reglementări din UE nu se aplică doar celor de la Facebook, se aplică tuturor companiilor care gestionează datele cetățenilor Uniunii Europene. Iar Facebook trebuie să se conformeze acestor norme. Cea mai comună practică este ca o astfel de companie să-și replice infrastructura din SUA în Europa, astfel încât să se asigure că datele utilizatorilor din UE sunt gestionate în Europa”, a declarat specialistul Alex Bălan pentru Digi 24.
Comportamentul agresiv al Facebook la adresa UE este destul de bizar. Rusia a înlocuit Facebook cu propria rețea de socializare, V-Kontakte.
China cenzurează masiv Facebook. Rețeaua a căzut, în zona Chinei, de câte ori a avut nevoie guvernul de la Beijing să cadă. Protestele din Hong Kong și evoluția pandemiei de Covid-19 pe continent au fost masiv ocultate pe respectiva rețea de socializare.
Se va găsi o soluţie. Ruşii au de prin 2006 Odnoklassniki şi VKontakte. Pot şi europenii.
Deja Facebook a luat-o razna cu noua forma. Cine stie ce e in capul lor! Multi abonati sunt nemulktumiti! Oare nu mai exista nici o retea sociala ca ei, sau nu se doreste asta?!? Cenzura e in floare peste tot…Meseria de jurnalist e in pericol!
Se retrage? Nici o pagubă!