Incredibila poveste a lui Saniniu Laizer, minerul tanzanian care a devenit milionar după ce a descoperit în iunie două pepite gigantice de tanzanit – o piatră prețioasă foarte rară –, continuă ca într-un roman de Jules Verne.
BBC.com anunță că minerul a găsit o a treia nestemată gigantică, pentru care a încasat un cec de 2 milioane de dolari, după ce în iunie primele două pepite fuseseră cumpărate de Banca Națională a Tanzaniei pentru 3,4 milioane de dolari.
Cea de-a treia piatră de tanzanit descoperită de Saniniu Laizer cântărește 6,3 kilograme. Precedentele două cântăriseră 9,2 kilograme și, respectiv, 5,8 kilograme.
Cu banii primiți pentru piatra prețioasă de 6,3 kilograme, minerul vrea să construiască o școală și un spital
Tanzanitul, o piatră prețioasă care se găsește într-un singur loc pe Pământ într-o mică regiune din nordul Tanzaniei, este extrem de rară. Geologii estimează că, în maximum 20 de ani, zăcămintele vor fi complet epuizate – ceea ce sporește și mai mult valoarea tanzanitului. Nestematele de tanzanit au mai multe culori – verde, roșu, purpuriu și albastru. Cu cât este mai mai clară culoarea, cu atât este mai mare prețul acestor geme.
Există o contrabandă cu aceste pietre prețioase și companii miniere transnaționale, precum și colecționari miliardari, încearcă să pună mâna pe ele. Minerul Lazier și-a vândut însă pepitele guvernului național și îi îndeamnă pe toți minerii din țara sa să facă la fel: “Vânzând guvernului înseamnă că nu vor exista scurtături… Totul este transparent”.
Norocosul muncitor are peste 30 de copii și spune că banii vor fi folosiți pentru a construi o școală și un spital în comunitatea unde locuiește, provincia Simanjiro din regiunea Manyara.
Mineri precum Laizer concesionează terenuri de la Guvern și sapă pe cont propriu după tanzanit. Există însă și mari mine, deținute de companii transnaționale, iar acolo traficul de pietre prețioase este intens, multe nestemate fiind scoase din Tanzania pe ascuns, fără să fie plătite taxe Guvernului. Acum 3 ani, președintele Magufuli a ordonat Armatei să construiască un zid cu perimetrul de 24 de kilometri în jurul zăcămintelor de la Merelani. Imediat după aceea, a crescut și suma încasată din taxele percepute pentru gemele de tanzanit descoperite.
Jules Verne are cel puțin câteva romane în care sunt descrise aventurile minerilor în căutare de metale prețioase.
În “Steaua Sudului”, eroii descoperă un uriaș diamant roz într-o mină din Africa de Sud.
Tot în Africa, personajele din “5 săptămâni în balon” găsesc un munte unde erau pepite de aur.
Într-o altă carte, “Vulcanul de aur”, minerii ajung în Alaska, unde asistă la erupția unui vulcan în care se aflau bolovani gigantici de aur.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Finul Negoiță o pulverizează pe nașa Firea: “E foarte periculoasă. Minte cu o lejeritate dezarmantă. Îmi spunea să ne facem partid și să plecăm împreună din PSD”
* Sondaj IMAS: PNL – 33,4%, PSD – 23,4%, USR-PLUS – 17,2%. Pro România scade sub 10%, ALDE se stinge
[…] mai mult la /ziaristii.com/ […]