vineri, aprilie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaEuropa se mobilizează pentru Ucraina: Danemarca își donează toată artileria și muniția,...

Europa se mobilizează pentru Ucraina: Danemarca își donează toată artileria și muniția, Cehia va trimite 800.000 de proiectile de artilerie

-

Europa dă semne că se mobilizează în sprijinul Ucrainei care rămâne fără muniții și arme în războiul contra invadatorilor ruși: liderii Danemarcei și Cehiei anunță donații masive către forțele Kievului. În paralel, se fac mari eforturi pentru deschiderea unor noi linii de fabricație a muniției și creșterea producției de armament în uzinele existente deja.

Șefa Guvernului danez, Mette Frederiksen, a anunțat că țara sa va dona Ucrainei toată artileria și toate stocurile de obuze. Anunțul a fost făcut în timpul Conferinței de Securitate de la München, care s-a ținut sâmbătă, 17 februarie, când Frederiksen s-a întâlnit cu delegația ucraineană. „Dacă-i întrebați pe ucraineni, ei ne cer acum muniție, artilerie. Acum! Din partea daneză, am decis să donăm întreaga noastră artilerie“, a spus prim-ministrul danez.

Mette Frederiksen a subliniat: „Există încă muniție în stocurile europene. Nu este vorba doar de producție, pentru că avem arme, avem muniție, avem apărare antiaeriană pe care nu trebuie să le folosim noi înșine în acest moment și pe care ar trebui să le livrăm Ucrainei”.

Atitudinea Danemarcei este legată direct de agresiunea putinistă: „Rusia nu vrea pace cu noi. Rușii destabilizează lumea occidentală din mai multe unghiuri diferite – în regiunea arctică, în Balcani și în Africa – prin dezinformare, atacuri cibernetice, război hibrid și, evident, în Ucraina”.

- Advertisement -

Un alt anunț excepțional a fost făcut, tot pe parcursul Conferinței de la München și în aceeași zi, de președintele Cehiei, generalul Petr Pavel. Acesta a anunțat că țara sa va livra Ucrainei, în următoarele săptămâni, aproape un milion de obuze de artilerie, atât de calibru NATO, cât și de calibru ex-sovietic.

Petr Pavel spune că așteaptă sprijinul financiar al partenerilor europeni pentru a putea fi făcute aceste livrări masive: „Am identificat, în acest moment, 500.000 de obuze de calibru 155 mm (calibru NATO – n. red.) și alte 300.000 de obuze de calibru 122 mm (calibru ex-sovietic – n. red.), pe care le vom putea livra în câteva săptămâni, dacă vom găsi rapid finanțare pentru această activitate”.

- Advertisement -

Cehia va cere ajutorul SUA, al Germaniei, Suediei și altor state, pentru a duce la capăt această donație.

Problema cea mare este că promisiunea Uniunii Europene, de a livra 1.000.000 de proiectile de artilerie până în martie, nu va putea fi atinsă. S-ar părea că abia jumătate din această cantitate poate fi livrată.

În schimb, există inițiativele unor țări care vor să acopere acest deficit. Cehia a pus la punct un plan de finanțare prin care diverse state aliate urmează să cumpere 450.000 de obuze de artilerie de la țări din afara blocului UE, a scris Politico.eu la 1 februarie.

Țările care au stocuri însemnate și ar putea să vândă sunt Coreea de Sud, Turcia și Africa de Sud.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 10 minciuni ale lui Putin în interviul cu Tucker Carlson, demontate imediat de Ministerul de Externe polonez. Bucureștiul tace și după 4 zile, deși cei doi au invocat ostil România și Transilvania

PSD-istul Ciolacu și ambasadorul rus Kuzmin îl atacă în haită pe șeful Armatei române. Amândoi pretind că nici vorbă ca Rusia să fie vreun pericol pentru România

„N-aș bombarda Polonia acum, i-aș lovi pe români. Știți de ce? Au devenit prea aroganți. I-aș pune la locul lor“. Discuții în direct, la principalul talk-show de la Rossia 1

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -