Vinerea neagră pentru un simbol al creștinătății din Istanbul (fostul Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin), cel mai mare oraș al Turciei: Catedrala Sfânta Sofia, cunoscută ca „Hagia Sophia” (în limba greacă), redevine moschee, după 86 de ani în care, conform voinței lui Atatürk, a funcționat ca muzeu.
Simbol al creștinătății bizantine, batjocorită de otomani după 1453 (căderea Constantinopolului), Catedrala Sfânta Sofia era vizitată de turiști din lumea întreagă, după ce fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, a transformat-o din moschee în muzeu, în 1934, scoțând-o de sub monopolul credincioșilor musulmani.
Nenorocirea de vineri s-a petrecut în doi pași:
- Consiliul de Stat de la Ankara, cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia, a revocat statutul actual, de muzeu, al Catedralei Sfânta Sofia. Această decizie a deschis calea spre transformarea vechii catedrale ortodoxe în moschee.
- Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat decretul criminal, pe care l-a publicat pe Twitter. „S-a decis plasarea Sfintei Sofia sub administrarea Diyanet-ului (Autoritatea pentru culte – n. red.) și redeschiderea acesteia pentru rugăciuni musulmane”, a anunțat Erdogan triumfător, oripilând lumea civilizată.
Ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, a declarat că acțiunea Turciei reprezintă „o provocare deschisă” pentru întreaga lume civilizată.
Erdogan, un tiran care are nostalgia Imperiului Otoman, s-a declarat în mai multe rânduri pentru revenirea la statutul de moschee. Anul trecut, președintele Turciei a calificat transformarea Sfintei Sofia în muzeu drept o „greșeală foarte mare”, pe care el s-a grăbit să o „repare”.
Sfânta Sofia face parte din patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul. Odată transformată în moschee, la doi pași de o altă moschee celebră (Moscheea Albastră), Sfânta Sofia va ieși din circuitul turistic mondial.
Istoria de 15 secole a unei clădiri monumentale
Prima biserică de pe acest loc a fost construită de împăratul Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incendiu în anul 404.
Reconstruită de împăratul Teodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532.
Clădirea și-a primit forma finală în 537, sub împăratul Iustinian I. De aici începe istoria acestei clădiri.
- 537 – Este inaugurată „Agia Sophia”, cea mai impunătoare catedrală a creștinătății bizantine. Aici erau încoronații împărații Bizanțului (Imperiul Roman de Răsărit).
- 1453 – Otomanii cuceresc Constantinopolul, iar sultanul Mehmed al II-lea (Mahomed) ordonă transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee.
- 1934 – În încercarea de a scoate Turcia din Evul Mediu și a o duce în lumea modernă, Guvernul condus de generalul Mustafa Kemal Atatürk transformă Sfânta Sofia din moschee în muzeu, redeschizându-l creștinătății.
- 2020 – Președintele unei Turcii tot mai retrograde, Recep Tayyip Erdogan, retrage Sfintei Sofia statutul de muzeu și o transformă din nou în moschee.
Nu conteaza ce religie am! Pingarirea unui monument este crima! sint curios ce atitudine o sa aiba Romania! Romania ca singura tara latina din estul europei trebuie sa fie ferma! Cu stima si sper ca mesajul meu si al altora sa ajunga la cine trebuie!
Bine ca Europa e plina de moschei si ca mai toate statele din UE au avut mare grija sa nu ranim sensibilitatea musafirilor de religie musulmana cu simbolurile noastre crestine, care aproape sunt interzise.
Rau a mai ajuns rasa veche si (inca) majoritara care populeaza Europa si SUA! Departe ne-a dus ifosele „political correctness” …
Turiștii vor auzi de acum înainte behăitul „muiezinilor” din minaretele Catedralei Sfintei Sofia. N-au decât. Eu nu pun piciorul în Turcia până când nu vor da lăcașul de cult înapoi creștinilor. Eu unul, boicotez Turcia. Vă invit să faceți la fel.