marți, mai 21, 2024
AcasăNewsEmil Boc își pune baronii în cap: cere desființarea județelor și înființarea...

Emil Boc își pune baronii în cap: cere desființarea județelor și înființarea regiunilor. „Ar rămâne 13 + 3 județe. S-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani”

-

Emil Boc, primarul Clujului, repune în discuție, pe masa coaliției de guvernământ din care face parte, reorganizarea administrativă a României, care presupune desființarea celor 41 de județe și înființarea regiunilor. Interesant este că, în cei 3 ani și două luni cât a fost premier, Boc n-a făcut nimic pentru acestă reformă pe care azi o consideră vitală.

Actuala împărțire pe județe, care datează din 1968, este o piedică în calea dezvoltării României, a afirmat Boc la dezbaterea “Reforma administrativ-teritorială a statului, între deziderat (tehnic) și pragmatism (politic)”.

Regionalizarea are o mulțime de avantaje, unul fiind că noile regiuni ar putea atrage fonduri UE specifice (actualele județe nu pot), iar un altul fiind că s-ar reduce foarte mult birocrația și aparatul bugetar al funcționarilor.

Tocmai această ultimă problemă, a caracatiței clientelare construite în timp, îl face pe Boc să creadă că regionalizarea nu va avea loc. Baronii locali și-ar pierde din putere și asta nu convine nimănui. Emil Boc afirmă că în 2011, când era premier și a încercat acest lucru, s-a opus UDMR, iar proiectul a căzut.

- Advertisement -

Ce a spus Emil Boc despre regionalizarea României

„În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit.

Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii.

Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cadou la „aniversarea” a doi ani de pușcărie: Liviu Dragnea mai rămâne după gratii cel puțin trei luni! Până la 27 august nu mai are voie să depună cerere de eliberare

* Adrian Năstase recunoaște că doi securiști grei l-au sfătuit să-l aducă pe Cozmin Gușă în PSD: generalul Iulian Vlad și turnătorul Dan Voiculescu

* VIDEO. Șoșoacă, vulgară în Parlament. Orban i-a tăiat microfonul, anarhista a strigat: „Dvs. nici măcar un minut nu rezistați!”

* VIDEO. „Patriotul” George Simion l-a confundat pe Eminescu cu Bamboi! Și din Bamboi a recitat, grav, în fața națiunii!

* Tolontan e anchetat de tabăra denunțătorului său, primarul Băluță! De dosar se ocupă soțul avocatei care a luat bani de la clanul Goleac, despre care au scris ziariștii. În tablou apar și două deputate PSD, dar și nașul fugar Daniel Dragomir

* Metrul pătrat de gazon din Sectorul 6 s-a ieftinit de 5,5 ori după venirea lui Ciucu în locul lui Mutu la Primărie!

* Emilia Șercan i-a distrus pe șantajiștii care conduceau Academia de Poliție: 3 ani de închisoare + 80.000 de lei daune morale + muncă în folosul comunității + funcții pierdute

* La o zi după Ion Dichiseanu, a murit un alt mare actor: Bogdan Caragea, consăteanul lui Grigore Cartianu

* Sinecură și pentru Carmen Dan: a fost angajată la Uniunea Notarilor Publici din România! Bani mulți, muncă puțină

* VIDEO. Mama jurnalistului răpit de Lukașenko: „L-au lovit la nas, i-au acoperit vânătăile cu pudră. L-au strâns de gât ca să scoată dovezi de la el”

* Finală fabuloasă în Europa League: Villarreal – Manchester United 11-10 la penalty-uri! Al patrulea trofeu pentru antrenorul Unai Emery

- Advertisement -

10 COMENTARII

 1. De acord cu regionalizarea. Dar nu este în planul american și britanic acest avans. Ne trebuie spitale și autostrăzi între orașe. Ne trebuie rețele cu apă potabilă, rețele de gaz metan. Chiar și asfalt la marginea marilor orașe. Nu e mult. Drumuri bune!

 2. Cine reduce numarul de parlamentari , desfinteaza comunele mici si infiinteaza regiunile , taie pensiile nesimtite , confisca averile ilicite si da pensii si salarii cui merita o sa conduca tara mult si bine . Curaj ca se poate .

 3. Pai cine sare imediat cu „se destrama tara”?
  Pesedacii haurolaci.
  Vai gurita noastra, banul public, papa bun,papa bun.
  Reorganizarea administrativ teritoriala este prima necesitate, primul pas spre reforma statului.
  Aici Bocaila este corect.
  Polonia 16 voievodate – Romania 41 judete+Bucuresti. Asta la o populatie de doua ori mai mare.

 4. S-au tot propus variante de reforme administrativ-teritoriale (adică: MAI PUȚINE JUDEȚE sau REGIONALIZAREA-ȚĂRII și U.A.T.-uri mai MARI, deci mai PUȚINE!), în ultimii 31 de ani, dar este TAREEE… GREU (!!!), pentru că asta ar însemna… MAI PUȚINE SINECURI politico-administrative, economice, sociale, cultural-sportive ș.a.m.d.!!!

  Haideți să nu fim ipocriți și să spunem ADEVĂRUL: partidele… VECHI-și-MARI (P.S.D., P.N.L. și chiar U.D.M.R.!), care s-au tot perindat, în ultimile trei decenii, la Putere (centrală și locală), sunt cele care… NU vor o astfel de reformă, pentru căăă… AU PREA MULTE GURI-DE-SĂTURAT (MEREU-și-MEREU!), daaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

 5. Bocul lui basescu ,ce a facut ca prim ministru ?Patru ani a facut basescu,seful real al guvernului, ce a vrut cu el! Acum,se da sef pe regiune?!?Daca era atat de vizionar ,nu putea face referendum atunci,cand basescu avea TOTUL-si guvernul si parlamentul si presedentia?Bocul mic cu ciocul mare….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -