miercuri, februarie 28, 2024
AcasăFără categorieEfectul deciziei CCR: pentru a crește alocațiile copiilor, Guvernul trebuie să adopte...

Efectul deciziei CCR: pentru a crește alocațiile copiilor, Guvernul trebuie să adopte soluția PNL. „Bugetul rușinii naționale” a trecut de Curtea Constituțională, nu însă și Legea plafoanelor bugetare

-

Curtea Constituţională a României (CCR) a luat astăzi două decizii care complică situația Guvernului: a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, dar a declarat neconstituțională Legea plafoanelor bugetare.

Mărirea alocațiilor copiilor nu mai poate fi făcută prin creșterea deficitului bugetar cu 0,21%, ci trebuie găsite resurse bugetare menținând deficitul maxim la 2,55%.

Luna trecută, după ce Opoziția a reușit să impună, prin vot, creșterea alocațiilor copiilor („amendamentul Sghiartău”, la care PSD și ALDE s-au opus cu înverșunare), PSD nu s-a străduit să găsească banii necesare în cadrul bugetului existent, păstrând deficitul bugetar la 2,55%.

- Advertisement -

Liviu Dragnea a dat ordin ca banii pentru creșterea alocațiilor să fie luați din împrumuturi, ceea ce va crește deficitul bugetar la 2,76%.

Urmare a deciziei de astăzi a CCR privind Legea plafoanelor, luată în unanimitate, Guvernul nu poate crește deficitul de la 2,55% la 2,76%. Executivul trebuie să identifice resurse bugetare în cadrul actualului buget, în limitele deficitului de 2,55%.

Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate pe legea bugetului, dar a acceptat-o cu unanimitate pe cea privind Legea plafoanelor bugetare, pe motiv că nu a fost respectat parcursul legislativ.

- Advertisement -

Modificarea legii privind plafoanele a venit la inițiativa lui Liviu Dragnea, liderul PSD propunând să fie majorat deficitul bugetar de la 2,55% la 2,76% pentru a fi finanțată creșterea alocației copiilor.

Când l-a trimis la CCR, Klaus Iohannis a catalogat bugetul pe 2019 drept „bugetul rușinii naționale” și a spus că acesta este „nerealist, supraevaluat și întârziat”.

CITIȚI ȘI:

Boicotul-ultimatum: PSD îl salvează pe Tudorel Toader prin neprezentare. Ministrul Justiției e presat să mai dea niște ordonanțe pro-infractori

Top propagandiști pro-corupție: 1. Gâdea, 2. Ciuvică, 3. Badea, 4. Cristoiu, 5. Gușă…

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -