Curtea Constituţională a României (CCR) a luat astăzi două decizii care complică situația Guvernului: a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, dar a declarat neconstituțională Legea plafoanelor bugetare.
Mărirea alocațiilor copiilor nu mai poate fi făcută prin creșterea deficitului bugetar cu 0,21%, ci trebuie găsite resurse bugetare menținând deficitul maxim la 2,55%.
Luna trecută, după ce Opoziția a reușit să impună, prin vot, creșterea alocațiilor copiilor („amendamentul Sghiartău”, la care PSD și ALDE s-au opus cu înverșunare), PSD nu s-a străduit să găsească banii necesare în cadrul bugetului existent, păstrând deficitul bugetar la 2,55%.
Liviu Dragnea a dat ordin ca banii pentru creșterea alocațiilor să fie luați din împrumuturi, ceea ce va crește deficitul bugetar la 2,76%.
Urmare a deciziei de astăzi a CCR privind Legea plafoanelor, luată în unanimitate, Guvernul nu poate crește deficitul de la 2,55% la 2,76%. Executivul trebuie să identifice resurse bugetare în cadrul actualului buget, în limitele deficitului de 2,55%.
Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate pe legea bugetului, dar a acceptat-o cu unanimitate pe cea privind Legea plafoanelor bugetare, pe motiv că nu a fost respectat parcursul legislativ.
Modificarea legii privind plafoanele a venit la inițiativa lui Liviu Dragnea, liderul PSD propunând să fie majorat deficitul bugetar de la 2,55% la 2,76% pentru a fi finanțată creșterea alocației copiilor.
Când l-a trimis la CCR, Klaus Iohannis a catalogat bugetul pe 2019 drept „bugetul rușinii naționale” și a spus că acesta este „nerealist, supraevaluat și întârziat”.