Nu există niciun motiv să ne bucurăm că de la 1 ianuarie au crescut pensiile, alocațiile pentru copii și salariul minim, deoarece acestea nu acoperă nici pe departe inflația, scrie economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE. Acesta le răspunde postacilor și celor amețiți de propaganda masivă derulată la posturile de televiziune plătite din bani publici, demonstrând matematic cum așa-zisele “creșteri” sunt, de fapt, scăderi de 6-7% din venituri comparativ cu ianuarie 2022.
Creșterile trâmbițate de coaliția PSD-PNL sunt, în realitate, de-a dreptul ridicole. Alocațiile pentru copii cresc, de exemplu, cu 12 lei (2,4 euro), în timp ce punctul de pensie crește cu 199 de lei (40 de euro).
În acest timp, prețurile din 2022 au crescut cu peste 17%. Asta înseamnă că regimul PSD-PNL a buzunărit, de fapt, românii, sărăcindu-i. Banii au intrat în conturile Guvernului, care în plus s-a împrumutat delirant, la dobânzi-record. În traducere, nu doar actuala generație a fost jefuită de guvernanți, ci și cele viitoare, care vor fi obligate să achite cele 30 de miliarde de euro împrumutate de Ministerul de Finanțe condus de PSD, plus încă 3 miliarde de euro reprezentând dobânda de aproape 10% cu care a luat statul bani de pe piețele externe, după cum a scris de mai multe ori chiar fostul premier Florin Cîțu.
Iată mai jos explicațiile economistului Cristian Păun privind situația reală a veniturilor pentru categoriile cele mai vulnerabile: copiii, pensionarii și angajații cu salariul minim pe economie.
„Tot de la 1 ianuarie, cresc taxele pe dividende, taxele pe IMM-uri, taxele pe proprietate etc. toate aceste creșteri sunt de fapt scăderi. Nu ai cum să construiești o știre pozitivă din așa ceva niciodată, oricât ai vrea”
„Văd foarte mulți care îmi reproșează că nu aduc în față și aspecte pozitive / știri pozitive, la început de an.
Gen:
”Alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie cu 5,1% (12 lei în plus).”
sau
”Punctul de pensie crește cu 11% (199 lei în plus)”
sau
”Salariul minim crește cu 22,2% pe net (339 lei în plus)”.
De fapt, dacă ar fi să citim într-o cheie CORECTĂ, nu ”POZITIVĂ”, aceste știri, ele ar suna pe scurt cam așa: cu o inflație de peste 17% pe 2022, alocațiile pentru copii scad cu circa 12%, pensiile scad cu circa 6-7% (eu zic că este mai mult pentru că pensionarii au alt coș de consum decât cel pe baza căruia se calculează inflația) și salariul minim este de fapt o taxă suplimentară pusă pe mediul de afaceri care se va transfera, în final și în bună măsură, tot în prețul plătit de consumatori, a căror putere de cumpărare se va diminua cu această creștere de salariu minim. Știrea «pozitivă» este, în acest context, că Guvernul mută povara crizei inflației pe umerii bătrânilor, copiilor și antreprenorilor.
În plus, dacă corelăm aceste știri «pozitive» și cu știrea «pozitivă» că salariile celor care calculează pensia și alocația copiilor cresc cu 10% și că, tot de la 1 ianuarie, cresc taxele pe dividende, taxele pe IMM-uri, taxele pe proprietate etc. toate aceste creșteri sunt de fapt scăderi. Nu ai cum să construiești o știre pozitivă din așa ceva niciodată, oricât ai vrea.
Este mult mai important, decât să fim «pozitivi», să fim onești, să fim corecți și transparenți cu cei cărora le cerem votul și le luăm banii prin taxare. Mai ales când ești pe banii altora, când cheltuiești banii altora pentru alții.
Asta ar fi cu adevărat știrea pozitivă pe care o tot așteptăm.“