miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaDupă SUA, și Franța anunță că intenționează să livreze Ucrainei tancuri ușoare!...

După SUA, și Franța anunță că intenționează să livreze Ucrainei tancuri ușoare! Vehiculele AMX-10 RC sunt distrugătoare de tancuri. Americanii pregătesc trimiterea de blindate Bradley

-

Franța este a doua țară, după Statele Unite, care anunță public că se pregătește să livreze Ucrainei vehicule blindate ofensive capabile să distrugă tancuri rusești, scriu agențiile de presă și publicațiile internaționale. Este o cotitură majoră în războiul ruso-ucrainean, un șah-mat dat Kremlinului, care până acum a reușit să mențină frontul din Ucraina datorită unei superiorități masive în artilerie și blindate.

Atuul artileriei s-a estompat progresiv până la situația în care ucrainenii au reușit să treacă în avantaj în unele zone. Rușii au intrat în criză de proiectile, iar proasta întreținere a tunurilor și obuzierelor a făcut ca multe dintre acestea să se defecteze. În acest timp, Ucraina primește tunuri și muniție de la toate statele NATO. Inclusiv România contribuie masiv cu muniție de tip sovietic, specifică armamentului existent în Ucraina înainte de începerea invaziei, pe 24 februarie anul trecut.

Francezii dau „tancuri pe roți” cu tun de calibrul 105 mm și mitraliere. Americanii se pregătesc să livreze vehiculele blindate de luptă Bradley, echipate cu lansatoare de rachete antitanc

Rușii încă mai au un avantaj în materie de blindate, dar pierderile uriașe din cele aproape 11 luni de război au redus mult din decalaj. Situația s-ar putea răsturna și aici când americanii vor trimite vehiculele de infanterie blindate de luptă (IFV) Bradley M2, echipate cu lansatoare de rachete antitanc. În Europa, specialiștii estimează că Statele Unite au pe stoc circa 1.000 de astfel de IFV-uri.

Ministrul francez al Apărării a anunțat joi că va discuta cu omologul său ucrainean pentru a aranja livrarea de vehicule blindate de luptă (IFV), scrie Defensenews.com, publicație foarte cunoscută din nișa care se concentrează pe problemele militare. Potrivit președinției franceze, va fi prima dată când acest tip de distrugătoare de tancuri pe roți de fabricație occidentală va fi oferit armatei ucrainene. Discuțiile vor include atât calendarul de livrare, cât și instruirea soldaților ucraineni cu privire la acest echipament, a precizat ministerul de la Paris.

- Advertisement -

Denumite „tancuri ușoare” în limba franceză, vehiculele AMX-10 RC sunt echipate cu un tun de 105 mm și două mitraliere. Este conceput în principal pentru misiuni de recunoaștere și are suficient blindaj pentru a se proteja împotriva armelor ușoare de infanterie, potrivit ministerului francez. Are roți în loc de șenile, ceea ce permite o mobilitate mai bună decât tancurile grele. Tunul are un calibru suficient de mare încât să scoată din luptă orice tanc rusesc T-62, dar și tancurile T-72. Aceste două modele alcătuiesc peste 90% din flota de tancuri a armatei ruse.

Ucraina încearcă să obțină și tancuri mai grele, inclusiv celebrele Abrams de fabricație americană și cu tancurile Leopard 2 de fabricație germană. Deocamdată, Washingtonul și Berlinul au rămas reticente. Până acum, Cehia și Polonia au furnizat tancuri T-72 din epoca sovietică forțelor ucrainene.

Decizia Franței a fost anunțată după o convorbire telefonică de o oră între președintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri după-amiază. Palatul Elysee a refuzat să ofere detalii despre acord.

- Advertisement -

AMX-10 RC este în activitate din 1981, a fost supus modernizărilor și este net superior vehiculelor similare din armata rusă

AMX-10 RC se află în serviciul armatei franceze din 1981 și a fost supus unor modernizări recente. Ministerul francez al Forțelor Armate a declarat că vehiculul de luptă este acum înlocuit treptat cu noul echivalent denumit Jaguar. Asta nu înseamnă că aceste distrugătoare de tancuri nu sunt performanțe. Au un layout și o echipare net superioare armamentului de tip sovietic pe care-l au rușii, toate echipamentele de pe el (de la instrumentele optice până la protecția echipajului) fiind mult mai performante decât cele rusești.

Decizia vine după vizita ministrului francez al apărării la Kiev săptămâna trecută. Parisul a furnizat până acum Ucrainei o parte substanțială din arsenalul său de tunuri autopropulsate Caesar, precum și rachete antitanc, baterii de rachete de apărare antiaeriană Crotale și lansatoare de rachete. De asemenea, antrenează aproximativ 2.000 de soldați ucraineni pe teritoriul francez.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat deja că administrația sa ia în considerare trimiterea către Ucraina a vehiculelor de luptă Bradley: blindate medii care pot servi ca transportoare de trupe, dar și direct în operațiuni militare, fiind echipate cu tun de calibru mic, lansatoare de rachete antitanc și mitraliere.

Biden a fost întrebat, în timpul unui schimb de replici cu reporterii, în timpul unei deplasări în Kentucky, dacă furnizarea de vehicule de luptă blindate cu șenile către Ucraina este luată în discuție. El a răspuns „da”, fără a oferi alte comentarii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

* Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

VIDEO. A murit Mitică Popescu, actorul trecut prin lagărele comuniste. La RTV s-a anunțat „moartea” lui Mitică Dragomir!

* Gigi Becali, trimis din nou în judecată. A încălcat termenii eliberării condiționate: a votat la Referendumul pentru Familie, deși avea interdicție!

* VIDEO. Dr. Barbi a murit, dar „Imnul Golanilor” îi supraviețuiește! A scris versurile majorității cântecelor din Piața Universității 1990

VIDEO. Tzeapă Uraganu. De Revelion, peste 1.000 de maneliști maramureșeni au fost păcăliți de Tzancă Uraganu. Explicațiile penibile ale țeparului

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

Fotografia începutului de an: „Doi țărani, foști fotbaliști”. Balint: „Era păcat să-l am pe Hagi la mine, la țară, și să nu-l îmbrac în ie populară”

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -