USR nu are de ales: trebuie să respingă șantajul PSD, căruia, în decembrie 2024, i-a dat glas autorul Ordonanței 13 din ianuarie 2017, Sorin Grindeanu. Candidatul unic al „coaliției pro-europene” PSD-PNL-USR-UDMR este o prostie, cea mai mare de la declanșarea crizei prezidențiale. USR nu-și poate permite să înghită o asemenea momeală întinsă de PSD. Iar PNL ar face bine să joace în echipă cu reformatorii de la USR, nu cu toxicitatea PSD!
Președinția se câștigă în formula PNL-USR, fără PSD! E nevoie de solidaritate între PNL și USR pentru a bloca extremismul, a elimina șantajul PSD și a reforma România.
Nu sunt negocieri, e șantaj. Un șantaj camuflat o vreme de vorbele viclene ale lui Marcel Ciolacu, dar exprimat brutal, vineri, de Sorin Grindeanu: „Eu cred următorul lucru: că în momentul în care se va constitui această coaliţie guvernamentală, aceasta trebuie să aibă un candidat unic. Dacă vrei să fii la guvernare, trebuie să ai un candidat unic! Dacă nu, înseamnă că nu vrei să fii la guvernare. (…) Nu vrei să ai candidat unic? Atunci nu faci parte din coaliţie!”.
Mesajul a avut un singur destinatar: USR. Doar pe cei de la USR își permite PSD să-i șantajeze în acest moment. De PNL are absolută nevoie să facă majoritatea parlamentară fără a apela pe față la AUR sau la Șoșoacă. Fără USR se poate: PSD + PNL + UDMR + Minorități (acestea, doar la Camera Deputaților) dă un pic peste 50%. Dar PSD și-a plasat (contracost) destui candidați și pe listele partidelor „suveraniste”, iar acum îi poate rechema la bază. Nu-i va fi greu să rupă 25-30 de parlamentari de AUR, SOS și POT pentru a-și securiza majoritatea.
Dar, de fapt, nu e un simplu șantaj, ci un dublu șantaj. Partea a doua e livrată, explicit, de același Grindeanu: „Şi mai spun ceva, tot din perspectiva mea personală – că niciunul dintre cei patru preşedinţi de partid, de eventuale partide din această coaliţie, nu trebuie să fie candidați. Nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor n-au de ce să fie candidaţi”.
Iar Grindeanu adaugă: „E părerea mea personală”. Nu, nu e părerea lui personală, e părerea clanurlor din PSD. Grindeanu e doar portavocea lor.
Așadar, PSD comunică ultimativ către USR: 1. candidatul la prezidențiale îl puneți împreună cu noi, nu faceți de capul vostru; oricum, luați-vă gândul de la Elena Lasconi sau Nicușor Dan!; 2. dacă nu acceptați asta, nu pupați guvernare!
De ce face PSD acest joc? Simplu: PSD nu vrea, de fapt, USR la guvernare, ci vrea să-i rupă dinții. Vrea să-l trimită în opoziție cu maxilarul grav avariat, să nu mai poată mușca în următorii ani. Iar pentru asta, planul PSD e fie să coopteze USR la guvernare o vreme, să-i blocheze inițiativele reformiste și apoi să-l dea afară din Palatul Victoria („Nu se poate cu scandalagiii ăștia, ei vor să impună agenda lui Soros! Am încercat, dar nu se poate”), fie să-l trimită din start în opoziție („Noi am vrut, dar n-ai cu cine”), activându-și în paralel rezervele de cadre din AUR, SOS și POT.
PSD ar prefera prima variantă, din trei motive: 1. ca să compromită USR pe termen lung, agățându-l de o guvernare pe care ulterior i-ar scoate-o pe gât; 2. pentru că ofensiva extremistă riscă să fie scăpată de sub control, cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie; 3. e greu ca partidele-sistem să guverneze exact în formula anterioară, PSD-PNL (plus clasicul UDMR), după niște alegeri în care voturile lor au intrat mult la apă, iar niciunul dintre candidații lor n-a ajuns în finala prezidențială. E nevoie de o minimă schimbare în formula de guvernare, altfel frustrările din societate vor continua să crească, iar decontul din 2028 ar putea fi mult mai usturător.
Pentru toate aceste jocuri, în care USR să fie folosit temporar ca „tovarăș de drum” și apoi aruncat din barcă, în așteptarea momentului când va fi degringoladă în partidele „suveraniste” și se va putea „pescui” cu folos în balta lor, PSD se bazează pe veșnicul și infernalul său aparat de propagandă, constituit mai ales din Antena 3, România TV și alte televiziuni. Ciolacu, Grindeanu și ceilalți decidenți din PSD au învățat, cinic, că important nu e adevărul, ci „adevărul” care ajunge la public.
Când transmite, prin gura lui Grindeanu, cu dezacordurile gramaticale inerente, că „niciunul dintre cei patru preşedinţi de partid, de eventuale partide din această coaliţie, nu trebuie să fie candidați; nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor n-au de ce să fie candidaţi”, PSD nu se referă, de fapt, nici la Ciolacu (care a luat locul 3 data trecută, cu mai puțin de 20%, și „nu se mai merită” să-i fie expuse mediatic diploma de Bac, călătoriile de lux, Nordis, nepotul, amanta etc.), nici la Bolojan (care, abia aterizat de la Oradea, nu are încă ambiții prezidențiale), nici la Kelemen Hunor (aici chiar e o glumă). PSD se referă doar la nevoia de a-i scoate din joc pe Elena Lasconi (care are deja ascendentul calificării în finala prezidențială, inclusiv după renumărarea PSD-istă a voturilor) și pe Nicușor Dan (singurul care ar putea fi acceptat, cu un potențial electorat major, atât de USR, cât și de PNL).
Așadar, PSD transmite în registru șantajist: dacă USR vrea la guvernare, să uite de Elena Lasconi sau de Nicușor Dan la Președinție!
Dar alternativa PSD pentru Cotroceni care ar fi? Așa ceva nu există, dar nu contează! După eșecul cu Ciolacu, PSD nu mai are niciun plan de a-și impune un om la Cotroceni, dar are un plan de a bloca o victorie prezidențială a USR! Elena Lasconi sau Nicușor Dan ar câștiga Președinția, USR ar deveni mult mai vizibil și mai de încredere pentru populație, calibrul său politic ar crește, iar PSD ar intra inevitabil la apă.
Dacă tot nu poate da președintele României nici după 20 de ani de eșecuri (Năstase, Geoană, Ponta, Dăncilă), PSD încearcă formula participării colective la succes. Să fie ales oricine din societate (dar nu asociat cu USR) despre care PSD-iștii să poată spune în următorii 5 ani: „Am câștigat Președinția, X a ajuns la Cotroceni susținut și de noi!”.
Iar pentru a-și realiza acest plan, PSD recurge la șantaj: ori acceptați planul nostru prezidențial, ori rămâneți în afara guvernării!
Ce poate face USR? Singur, nu poate face mare lucru, iar perspectiva a încă patru ani de opoziție e dezarmantă pentru activul său de partid, ba chiar și pentru electoratul său.
Dar USR poate face un lucru extraordinar împreună cu PNL, încurajând formula „noul PNL”, cel al lui Bolojan, după dispariția din prim-plan a penibilului Ciucă, a odiosulu Bode, a caricaturalului Rareș Bogdan și după desprinderea de catastrofalul Klaus Iohannis.
USR trebuie să propună PNL realizarea unui pol politic de care ambele partide au nevoie: Polul de Dreapta, PNL-USR, alcătuit din două partide liberale care vor să facă reforme profunde în România următorilor ani. În această formulă ar trebui să meargă și la negocierile cu PSD și UDMR: alo, noi suntem PNL-USR, la alegeri am luat 26,54% la Senat (14,28% + 12,26%) și 25,60% la Camera Deputaților (13,20% + 12,40%), mai mult decât PSD (22,20%, respectiv 21,96%)! Deci, oi avem căderea să dăm și prim-ministrul, mai ales dacă vom câștiga și Președinția!
PNL și USR ar trebui să le comunice liderilor PSD că nu se poate negocia separat cu ele, că nu poate fi rupt unul de altul, că vor merge împreună la guvernare. Ar fi formula câștigătoare și pentru PNL (care și-ar mai spăla din imaginea șifonată serios în ultimii trei ani), și pentru USR (care ar deveni partid relevant și ar putea da președintele țării).
În fața unei asemenea abordări, PSD ar fi cu spatele la zid, fiind nevoit să negocieze de la înălțimea modestă – și reală – a celor 22% ale sale, care nu sunt chiar un Everest al politicii, nici măcar un Vârful Moldoveanu. În acest moment, PSD se comportă de parcă ar fi luat 42%, nu 22%!
PSD nu și-ar permite nici șantajul asocierii cu extremiștii, pentru că n-ar mai putea scoate capul în Europa, iar compromiterea sa ar fi pe termen lung. În plus, cu alde Șoșoacă, Georgescu și Simion chiar nu se poate guverna, cel mult se poate juca un șeptic în salonul central de la balamuc, înainte de a fi chemat SMURD-ul.
Sigur, PSD mai are și varianta de a refuza să intre la guvernare. Dar nici în acest caz nu are mult spațiu de manevră: o opoziție distructivă, cot la cot cu „balaurii” extremiști, blocând o eventuală guvernare minoritară PSNL-USR-UDMR, ar atrage PSD-ului imaginea de partid iresponsabil, care nici nu guvernează, nici nu-i lasă pe alții să guverneze!
Polul PNL-USR ar trebui să-i mai taie o macaroană lui Grindeanu, portavocea lui Ciolacu: nu va fi un candidat unic PSD-PLL-USR-UDR la prezidențiale (un fel de Cârstoiu reloaded, după bazaconia electorală de la Primăria Capitalei), ci un candidat unic PNL-USR! PNL ar putea-o accepta pe Elena Lasconi candidat comun la prezidențiale, iar cu Nicușor Dan ar fi și mai ușor. În schimb, USR l-ar accepta pe Ilie Bolojan prim-ministru.
Oricare ar fi opțiunea Polului PNL-USR, Elena Lasconi sau Nicușor Dan, prezența în finala prezidențială ar fi aproape o garanție (alături fie de candidatul PSD, fie de un candidat „suveranist”), cu mari șanse de succes în turul 2. Este exact varianta de care fuge PSD, care ar înregistra a 5-a înfrângere consecutivă în „bătălia pentru Cotroceni”.
Între Polul PNL-USR și PSD ar trebui să existe, totuși, două înțelegeri: una de guvernare comună, alta de susținere reciprocă în turul 2 prezidențial, în caz că ar ajunge acolo un singur candidat al lor.
Varianta catastrofală pentru USR ar fi exact cea expusă de Grindeanu: cea cu candidat comun PSD-PNL-USR-UDMR la prezidențiale, cea care ar trimite automat în turul 2 un reprezentant al „polului suveranist”. Ar fi un cadou făcut în mod iresponsabil taberei anti-europene.
Susținerea comună PSD-PNL-USR-UDMR pentru un candidat poate avea loc în turul 2, nicidecum în primul. Dar pentru a ieși din cleștele șantajului lansat de PSD, USR are nevoie de o înțelegere urgentă și fermă cu PNL, înainte de a se realiza o nouă asociere toxică PSD-PNL!
Corect. Respect .
Părerea mea: indiferent cine va fi „candidatul unic” el nu va avea șanse în fața valului suveranist. Paharul umilinței s-a umplut.
USR, PNL, UDMR ar trebui sa tina o sedinta comuna si sa dezbata acest articol, fraza cu fraza! Daca nu, sa se astepte la ce e mai rau.
Babacu mi-a furat titlul poeziei de mai jos si l-a modificat putin:
S-a umplut paharul
S-a umplut paharul, da prea mult pe-afara,
Se alege praful de sarmana tara!
Au furat-o hotii, de atata vreme,
Cu complicitatea celor din sisteme.
Au si violat-o la ore de seara,
De-aia guvernantii si-au atras ocara.
Cand sunt stransi cu usa, n-am vazut niciunul
Sa spuna cinstit, ca el „a dat tunul”.
Fac toti pe novicii, se disculpa-n cor,
Si schimba si legi in favoarea lor.
S-a umplut paharul, da prea mult pe-afara,
Se alege praful de sarmana tara!
Capete sa cada! Recturi trase-n teapa!
Poate numai astfel… tara se indreapta!
Degeaba ne plangem, degeaba jelim
Tot bolnavi ramanem… pana nu-i starpim!