sâmbătă, ianuarie 25, 2025
AcasăSportNoroc formidabil: România are culoar spre Campionatul Mondial din 2026! Grupă cu...

Noroc formidabil: România are culoar spre Campionatul Mondial din 2026! Grupă cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino. Am evitat un cap de serie precum Spania, Germania, Franța, Italia, Anglia, Portugalia, Olanda sau Belgia

-

Naționala de fotbal a României va fi în Grupa H a preliminariilor europene pentru Cupa Mondială din 2026, alături de Austria (cap de serie), Bosnia, Cipru și San Marino. Tragerea la sorți efectuată vineri este extraordinar de favorabilă echipei antrenate de Mircea Lucescu, care a evitat capi de serie foarte greu de depășit, precum Franța, Spania, Germania, Italia, Anglia, Portugalia sau Olanda.

În Europa, preliminariile Campionatului Mondial din 2026 încep în martie 2025 și se încheie 8 luni mai târziu, fiind organizate în 12 grupe.

Prima clasată din fiecare grupă se califică direct la turneu final din SUA, Mexic și Canada (11 iunie – 19 iulie 2026), la care vor participa în premieră 48 de națiuni (față de 32 la ultimele 7 ediții).

Liga Națiunilor ne-a dus la baraj, preliminariile mondiale ne pot duce direct la turneul final!

Echipele situate pe locul 2 în fiecare grupă, plus 4 formații din Liga Națiunilor (care nu s-au clasat între primele două locuri în grupele preliminare mondiale) vor intra într-un baraj de calificare, cu semifinale + finale, în martie 2026. Așa vor fi desemnate ultimele 3 reprezentante ale Europei (din totalul de 15) la turneul final nord-american.

- Advertisement -

Posesoarea celui mai bun punctaj dintre cele 4 câștigătoare de grupe din Liga C a Ligii Națiunilor, România are mari șanse să se numere printre cele 4 echipe care au dreptul să participe la barajul din martie 2026, pentru desemnarea ultimelor 3 calificate la CM 2026, venind din Liga Națiunilor.

Așadar, barajul la Mondiale ne este practic asigurat (șanse de cel puțin 95%). Acum, miza este să câștigăm și Grupa H din preliminariile CM 2026, care ne-ar asigura calificarea directă, fără emoțiile unui dublu baraj (cu semifinale + finală), în care ar trebui să eliminăm două adversare.

România n-a mai ajuns la Campionatul Mondial din 1998, adică de 28 de ani (dacă ne raportăm la proxima ediție, CM 2026). După cele trei prezențe consecutive ale Generației de Aur – 1990 (Italia), 1994 (SUA) și 1998 (Franța) –, România a ratat 6 campanii de calificare consecutive, absentând în 2002 (Japonia / Coreea de Sud), 2006 (Germania), 2010 (Africa de Sud), 2014 (Brazilia), 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar).

- Advertisement -

Austria și Cehia – cei mai facili capi de serie

Grupa României este, la prima vedere, una echilibrată, în care trei formații își vor disputa primele două locuri: Austria, România și Bosnia. Celelalte două echipe, Cipru și San Marino, nu pot emite pretenții.

Austria pare favorită, dar nu este un „bau-bau” de talia marilor puteri ale fotbalului european. Teoretic, România poate aspira la locul 1 în Grupa H.

România a evitat capi de serie greu de depășit în meciuri tur-retur, precum Spania, Germania, Franța, Italia, Anglia, Portugalia, Olanda și Belgia. Ceva mai accesibile par a fi doar Croația, Danemarca, Cehia și Austria, mai ales ultimele două. Așa stând lucrurile, este evident că România a fost extrem de norocoasă la tragerea la sorți.

Pentru prima oară după foarte mult timp, România intră într-o grupă preliminară pentru Mondiale sau Europene care are doar 5 formații, ceea ce înseamnă 8 partide în preliminarii (și nu 10, cum se întâmplă în grupele cu 6 competitoare).

Astăzi, la tragerea la sorți, România s-a aflat în cea de-a doua urnă valorică (din 6), grație ultimelor trei campanii, toate încheiate pe locul 1 în grupă:

  • preliminariile Euro 2024 (6 – 4 – 0 / 22 de puncte din 30 posibile)
  • turneul final Euro 2024 (1 – 1 – 1 / 4 puncte din 9 posibile)
  • Liga C a Ligii Națiunilor (6 – 0 – 0 / 18 uncte din 18 posibile)

Programul României în Grupa H

  • 21 martie: România – Bosnia
  • 24 martie: San Marino – România
  • 7 iunie: Austria – România
  • 10 iunie: România – Cipru
  • 9 septembrie: Cipru – România
  • 12 octombrie: România – Austria
  • 15 noiembrie: Bosnia – România
  • 18 noiembrie: România – San Marino.

Cele 12 grupe din preliminariile CM 2026 (zona europeană)

Grupa A

Germania sau Italia (câștigătoarea „dublei” Germania – Italia, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Slovacia
Irlanda de Nord
Luxemburg

Grupa B

Elveția
Suedia
Slovenia
Kosovo

Grupa C

Danemarca sau Portugalia (învinsa „dublei” Portugalia – Danemarca, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Grecia
Scoția
Belarus

Grupa D

Franța sau Cehia (câștigătoarea „dublei” Franța – Croația, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Ucraina
Islanda
Azerbaidjan

Grupa E

Spania sau Olanda (câștigătoarea „dublei” Spania – Olanda, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Turcia
Georgia
Bulgaria

Grupa F

Portugalia sau Danemarca (câștigătoarea „dublei” Danemarca – Portugalia, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Ungaria
Irlanda
Armenia

Grupa G

Olanda sau Spania (învinsa „dublei” Spania – Olanda, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Polonia
Finlanda
Lituania
Malta

Grupa H

Austria
ROMÂNIA
Bosnia
Cipru
San Marino

Grupa I

Italia sau Germania (învinsa „dublei” Germania – Italia, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Norvegia
Israel
Estonia
Moldova

Grupa J

Belgia
Țara Galilor
Macedonia de Nord
Kazahstan
Liechtenstein

Grupa K

Anglia
Serbia
Albania
Letonia
Andorra

Grupa L

Croația sau Franța (învinsa „dublei” Franța – Croația, din „sferturile“ Ligii Națiunilor)
Cehia
Muntenegru
Insulele Feroe
Gibraltar

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -