Acasă Lumea Europa "Dragă Klaus...". La Aachen, viitoarea Europă a îmbrăţişat România. Dar la Bucureşti,...

„Dragă Klaus…”. La Aachen, viitoarea Europă a îmbrăţişat România. Dar la Bucureşti, Dăncilă i-a întors spatele. În braţele cui vom sfârşi?

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, ieri, la Aachen, în Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, alături de președintele francez Emmanuel Macron și de cancelarul german Angela Merkel. „Dragă Klaus”, felul în care i s-a adresat Merkel, poate fi mai mult decât un semn de curtoazie din partea celor care vor să fondeze „noua Europă” cu motor franco-german.

Ar putea fi un mic indiciu că Germania şi Franţa vor România în nucleul dur al UE, nu la periferia ei. Numai că, aşa cum explică Valentin Naumescu, politolog la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, situaţia de la Bucureşti complică mult lucrurile. Iar o simplă formulă de politeţe, ori o îmbrăţişare prietenească din partea lui Emanuel Macron (foto jos) nu-i pot opri guvernarea actuală să continue cu atacul la statul de drept şi la Europa.

  • „Începe, în sfârşit, <<refondarea Uniunii Europene>>, de care ne tot vorbeşte din 2017 preşedintele Macron? Sunt tot atâtea argumente să spunem că da, câte sunt să spunem că nu se va schimba nimic din ceea ce ştiam deja sau chiar că, dimpotrivă, pentru noi, aici la periferia Occidentului, va fi din ce în ce mai greu;
  • Tratatul de la Aachen nu aduce mult peste Tratatul de la Élysée din 22 ianuarie 1963, dar vine exact în momentul în care trebuia să vină, pentru a arăta că Germania şi Franţa sunt hotărâte să ducă înainte Proiectul European şi să acţioneze tot mai mult ca o singură ţară (aproape ca o federaţie franco-germană), în pofida tuturor provocărilor, nu puţine şi nu uşoare.
  • Valentin Naumescu

    În esenţă, Merkel şi Macron transmit că sunt pregătiţi să lupte. Să păstreze şi să întărească ideea Uniunii Europene, chiar dacă asta va însemna să o transforme din temelii, înfruntând toţi inamicii acesteia (interni şi externi) şi toate provocările care au apărut în ultimul timp.

  • Prezenţa şi discursul preşedintelui Iohannis la ceremonia de semnare a Tratatului de la Aachen ne onorează. Însă dincolo de festivism, dincolo de faptul că deţinem pentru şase luni preşedinţia Consiliului, ceea ce ne permite să fim reprezentaţi la scrierea istoriei Europei, să privim cu realism situaţia din ţară şi să înţelegem unde am ajuns. Statul de drept o ia înapoi. Infractori condamnaţi definitiv se pregătesc de albire. Parlamentari inculţi, corupţi şi submediocri intelectual arată Uniunii Europene „pumnul” suveranităţii naţionale. Nu mai au ruşine, nu se mai feresc de nimic. Vorbesc explicit de înfruntarea Bruxelles-ului, de sfidarea normelor şi valorilor europene, pentru că au fost <<votaţi de români>>.
  • Buget pe 2019 nu avem. Calculele nu le ies. Bani nu prea mai sunt. Iau tot ce se poate de la bănci şi companii. Investiţiile străine au început să se oprească. Pieţele sunt în aşteptare. Oamenii de afaceri, sceptici. Angajaţii din sistemul public, derutaţi şi speriaţi. Ordonanţa stă să vină şi să arunce în aer politica şi societatea românească. Nimic nu ne place, în nimeni nu mai avem încredere. Simţim cu toţii că aşa nu se mai poate, dar nici nu avem soluţii.
  • În ziua în care Germania şi Franţa relansează Proiectul European iar preşedintele nostru vorbeşte la semnarea Tratatului, în onoranta calitate de reprezentant al ţării care deţine Preşedinţia Consiliului UE, vedem cum România se prăbuşeşte iar românii şi-au pierdut speranţa. În ce Europă trăim? În cea de la Aachen sau în cea de la Bucureşti?”

CITIŢI ŞI:

Dăncilă dă ordonanţa! Ca o adevărată şefă de guvern pro-infractori şi anti-Uniunea Europeană

Azi l-am pierdut pe „Tataie”! A plecat la cer lângă fiul său Alex, pierit la „Colectiv”. Ne rămân protestele lui şi bătălia pentru adevăr

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările