Parchetul Militar s-a sesizat din oficiu și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte și nu pentru persoane) pentru neglijență în serviciu și încălcarea consemnului după evenimentele de marți, când jandarmii și-au abandonat obiectivul, lăsându-i pe extremiștii AUR să intre în curtea Senatului. Prin aceasta, procurorii se arată de altă părere față de șefii jandarmilor, care marți seara spuseseră că au avut tot timpul situația sub control.
Dosarul penal in rem este prima etapă, în astfel de cazuri complicate, înainte să se transforme în unul care vizează persoane.
Jandarmii au afirmat că încuietoarea porții ar fi cedat, dar imaginile arată că, de fapt, aceasta era nepăzită. Extremiștii le-au luat gardurile și le-au folosit pe post de scări, ca să sară gardul Parlamentului
Sunt vizați jandarmii care ar fi trebuit să acționeze la intrarea în Parlament dinspre Senat. Pe aici au pătruns în curte peste 100 de manifestanți, unii dintre aceștia vandalizând câteva mașini (între care două – ale unor ambasade străine), iar alții – amenințând parlamentari care treceau pe acolo.
Jandarmii au afirmat ulterior că încuietoarea porții ar fi cedat, din acest motiv petrecându-se întregul incident. Imaginile filmate de televiziuni au arătat însă că poarta respectivă era nepăzită. Mai mult decât atât, protestatarii le-au luat pur și simplu gardurile jandarmilor, folosindu-le pe post de scări ca să escaladeze zidul împrejmuitor! Scenele au fost catalogate drept umilitoare pentru Jandarmerie ca instituție.
Totul s-a petrecut în prezența unor forțe de ordine pasive, care în unele momente au dat chiar impresia că favorizează acțiunile extremiștilor. Jandarmeria a acționat și la acest miting așa cum procedează de la începutul pandemiei, menajându-i pe cei care încalcă legile invocând propriile drepturi. Ca urmare, gradul de violență al extremiștilor a crescut constant.
Jandarmeria a acționat eronat la miting și a organizat dispozitivul de pază în mod greșit, ulterior neluând măsurile necesare pentru a menține ordinea
Cele două infracțiuni vizate în cazul protestului de marți sunt neglijența în serviciu și încălcarea consemnului – adică, tradus în termeni “civili”, jandarmii care primiseră misiunea de a asigura paza și protecția obiectivului (Palatul Parlamentului) nu și-au făcut treaba.
Este vorba, spun sursele Antenei 3, despre un mod defectuos în care Jandarmeria a acționat și a organizat dispozitivul de pază, neluând măsurile cuvenite.
Jandarmeria Capitalei e vizată și de o anchetă a Corpului de Control al ministrului de Interne trimis de Lucian Bode.
Lipsa de reacție și chiar aparenta complicitate a jandarmilor cu extremiștii AUR a fost urmată de afirmații extrem de grave făcute de lideri USR. Dacian Cioloș a acuzat, cu subiect și predicat, că personaje precum George Simion și Diana Șoșoacă, la pachet cu partidul AUR, sunt creația unor instituții ale statului care, de doi ani, la protejează și le ajută să crească.
Eu zic că domnul Cioloș știe ce zice. Și zice lucruri de o mare gravitate. Vrem Back in CCCP?
Dar cu dosarul 10 August nu șoptește niciun procuror militar nimic?
O sa ramina in aer dosarul la fel ca cel din 10 august.
[…] a acționat și la acest miting așa cum procedează de la începutul pandemiei, menajându-i pe cei care […]