vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăMainDoi primari ai Timișoarei, Ciuhandu și Robu, trimiși în judecată pentru vânzarea...

Doi primari ai Timișoarei, Ciuhandu și Robu, trimiși în judecată pentru vânzarea ilegală a clădirilor din centrul vechi

-

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, și fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, au fost trimiși în judecată, alături de alte 7 persoane, în dosarul privind vânzarea frauduloasă şi la prețuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al orașului Timişoara.

Gheorghe Ciuhandu (primar timp de patru mandate, 1996-2012) a făcut un adevărat jaf, lui imputându-i-se vânzarea ilegală și sub preț a 199 de clădiri (din cele 207).

Lui Nicolae Robu (primar din 2012, aflat la al doilea mandat) i se impută vânzarea ilegală a două clădiri.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat printr-un comunicat:

- Advertisement -

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpaţi, în legătură cu vânzarea frauduloasă şi la prețuri modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timişoara”.

Inculpații au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (5 inculpaţi), respectiv în formă simplă (4 inculpaţi).

Cei 9 inculpați:

  • Miuț Nicușor-Constantin, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timişoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timişoara şi Direcţiei Patrimoniu din cadrul primăriei municipiului Timişoara (199 de contracte);
  • Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, la data faptelor primar al municipiului Timişoara (61 de contracte);
  • Cojocari Ioan, secretar al Primăriei municipiului Timişoara şi coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul Primăriei (61 de contracte);
  • Robu Nicolae, la data faptelor şi în prezent – primar al municipiului Timişoara (2 contracte);
  • Diaconu Dan-Aurel, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (1 contract);
  • Stoia Traian-Constantin, la data faptei viceprimar al municipiului Timişoara (1 contract);
  • Staia Martin, la data faptelor director al Direcţiei Patrimoniu şi respectiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse din cadrul municipiului Timişoara (2 contracte);
  • Vîrlea Simona, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (1 contract);
  • Iova Gabriela, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timişoara (1 contract).

Ce susțin procurorii

Conform procurorilor, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei 9 funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara (majoritatea cu funcţii de conducere) şi-ar fi încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 imobile ce aparţineau fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut niciun drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 de euro) în dauna statului.

- Advertisement -

În urma efectuării urmăririi penale, s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea unui total de 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995.

Astfel, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, participarea inculpaţilor la încheierea contractelor presupus nelegale este următoarea, cu precizarea că, în unele situaţii, ar fi participat mai mulţi inculpaţi la încheierea presupus nelegală a aceluiaşi contract: Miuţ Nicuşor-Constantin (199 contracte), Ciuhandu Gheorghe-Coriolan (61 contracte), Cojocari Ioan (61 contracte), Robu Nicolae (2 contracte), Diaconu Dan-Aurel (1 contract), Stoia Traian-Constantin (1 contract), Staia Martin (2 contracte), Vîrlea Simona (1 contract) şi Iova Gabriela (1 contract).

În luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.

Această lege le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să-şi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Totodată, legea a dat dreptul chiriaşilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriaşi care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile şi le ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, inculpaţii ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 şi care, prin urmare, nu aveau niciun drept să dobândească respectivele imobile.

Funcţionarii din cadrul Primăriei Timişoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la prețuri modice, stabilite în baza Legii 112/1995 şi HG 20/1996, deşi cunoşteau că respectivele dispoziţii nu erau aplicabile acelor persoane.

Prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acţiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 de euro).

Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură şi restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii.

În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 lei (9.514.392 de euro).

În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş, cu propunere de menţinere a măsurilor asiguratorii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Jaf la Primăria Capitalei! Nașa lui Firea, adusă de la trustul lui Voiculescu, ia 4.400 de euro pe lună. Alte 5 combinații scandaloase

Trei ani de închisoare pentru primarul celei mai mari și înfloritoare comune din România. Acuzația: abuz în serviciu

2 COMENTARII

  1. Grigore, nu clădirile sunt problema, ci cablurile de internet și televiziune pe care primarul Nicolae Robu le-a tăiat, firmele de televiziune și internet ne mai dorind să le îngroape în pământ.

    Internetul și libertatea de exprimare câștigate cu mari pierderi de vieți în decembrie 1989 la Timișoara mă interesează, nu clădirile istorice subevaluate.

    George Soros New York

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -