„Reforma pensiilor” făcută de PSD, prin ministrul Lia Olguța Vasilescu, premierul Viorica Dăncilă și „gânditorul suprem” Liviu Dragnea, a creat și mai multe nedreptăți în sistemul de pensii din România. Relevantă este creșterea celei mai mari pensii, care aparține unui fost procuror comunist.
Un fost comandant de penitenciar din perioada comunistă încasează în România cea mai mare pensie specială, a reamintit marți liderul deputaților PNL, Florin Roman.
Este vorba despre Gheorghe Bălășoiu, fost procuror comunist și fost comandant al Penitenciarului Colibași.
„Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77.000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei. Pe cei care nu vor să vadă adevărul, îi rog să încerce măcar să urmărească cifre. Şi, pentru ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii şi părinţii pensiilor speciale, cei de la PSD, vor astăzi altceva, vreau să precizez că sunt 9 legi speciale care reglementează pensii speciale”, a declarat Florin Roman, marți, în plenul Camerei Deputaţilor, în încercarea de a-i convinge pe deputați să voteze proiectul PNL de eliminare a pensiilor speciale.
Creșterea de la 33.400 la 77.000 de lei înseamnă mai mult decât dublarea celei mai mari pensii din România. Mai mult decât dublu este saltul și în valută forte: de la 7.350 la 16.200 de euro (calculul include devalorizarea leului în raport cu euro, în acest interval de timp).
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat marți cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă.
Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști.