vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsDOCUMENTUL prin care Parlamentul e convocat joi, la ora 16.00, pentru citirea...

DOCUMENTUL prin care Parlamentul e convocat joi, la ora 16.00, pentru citirea moțiunii de cenzură

-

Informare cu privire la convocarea plenului reunit al Camerei Deputaţilor și Senatului în data de 9 septembrie 2021, ora 16,00 pentru prezentarea Moţiunii de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”

La data de 3 septembrie 2021 s-a înregistrat la cabinetul președintelui Senatului sub nr. 1/2824/2021 și la cabinetul președinteIui Camerei Deputaţilor sub nr. 2490/3.09.2021, Moţiunea de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să piece!”,

Luând în considerare convocarea Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor și Senatului în datele de 3, 4, 6 și 7 septembrie a.c, în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de ședinţă;

Având în vedere:

- Advertisement -

– Decizia Curţii Constituţionale nr. 1525/2010 asupra conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României, pe de o parte, și Parlamentul României alcătuit din Camera Deputaţilor și Senat, pe de altă parte, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 818 din 07 decembrie 2010 “depunerea moţiunii de cenzură are semnzficaţia declanșărií con trolului parlamentar asupra activităţii Guvernului și mutatis mutandis constituie un act irevocabil în sensul iniţierii acestui control; este o armă pusă îndeobște la îndemâna opoziţieí parlamentare și nu în ultimul rând este o formă de exprimare a opoziţíei faţă de rnăsurile adoptate de Guvern. În consecinţă, împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţií opoziţiei parlamentare de a cenzura și con trola decizíile guvernamentale de angajare a răspunderii. Astfel, în cauza de faţă, Curtea reţine că Parlamentul, prin reprezentantul său, și anume președintele Senatului. nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în ședinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerií acesteia, prevăzut de art. 78 alin. (1) din Regulamentul ședínţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatuluí, ceea ce se constituíe într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. Maí mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţíunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplot, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, și anume pre~edintele Senatuluí, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în ședinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie.

– În acest mod, opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima și controlul parlamentar este lipsit de efícienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statuluí de drept.”

– Decizia Curţii Constituţionale nr. 609/2020 asupra respingerii cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern și Parlament, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 980 din 23 octombrie 2020

- Advertisement -

– “Având în vedere că atât Constituţia, cât și normele regulamen tare ale Parlamentului instituie obliga tivitatea desfășurării dezbaterilor și votului într-un interval de 3 (trei) zile de la momentul prezentării moţiunií de cenzură, […]. Se consideră că lipsa unei sancţíuni exprese în conţínutul textului constituţional pentru nerespectarea termenului nu poate conduce la concluzia că dezbaterea și votul moţiunií de cenzură pot avea loc oricând, întrucât, astfel cum a arătat și Curtea Constituţională, aceasta atrage caracterul íluzoriu al instrumentului juridic și, în cele din urmă, lipsa de eficienţă, în măsura în care actualitatea acestuia este afectată de trecerea timpului.”

– “Odată depusă, în sarcina Parlamentului se nasc o serie de obligaţíi legate, ce nu pot fi fragmentate. Astfel, în cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzura trebuie prezen tata în şedinţa comună a celor două Camere [art. 94 alin. (1) teza a doua din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 247 din 25 martie 2020], iar după 3 zile de la prezen tare trebuie dezbătută și votată [art. 113 alin. (3) din Constituţie şi art. 94 alín. (2) din Regulament]. Totodată, data şi locul ședinţeí comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte a aceasta să aibă loc [art. 94 alín. (3) din Regulament].

– Decizia Curţii Constituţionale nr. 85/2020 asupra admiterii cererilor de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională dintre Președintele României și Parlamentul României, formulate de președintele Camerei Deputaţilor și președintele Senatului, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 195 din 11 martie 2020 “[…], de vreme ce Parlamentul este suveran în a acorda sau nu votul de învestitură unuí Guvern desemnat, este greu de înţeles care este fundamentul juridic al refuzului Parlamentului de a-și exercita o competenţă constituţională expresă, clară și care nu lasă loc pentru interpretări divergente. Abia prin împiedicarea finalizărií unei proceduri de învestire a unui Guvern desemnat, procedură parlamentară pe care a început-o, dar pe care nu a dorit să o ducă la bun sfârșit, preferând să se adreseze Curţii Constituţionale cu un fals conflict juridic de natură constituţională, Parlamentul a produs un blocaj instítuţional.”

– Decizia Curţii Constituţionale nr. 209/2012 referitoare la respingerea sesizării de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului nr. 1/9.02.2012 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 188/ 22.03. 2012 – Parlamentul “nu poate fi reprezentat sau înlocuit de niciunul dintre organele sale interne şi pe care chiar el şi le înfiinţează, din simplul motív că el nu poate delega nimănui – și cu atât mai puţin unui grup de parlamentari – suveranitatea naţională cu care electoratul l-a împuternicit în urma alegerilor parlamentare. […] Pentru ca un control parlamentar să fie autentic, el trebuie să fie deplin, adică Parlamentul ţării trebuie să dispună de posibilitatea de a lua orice măsuri pentru a da conţinut acesteí plenitudini. Deplasarea […] unui centru de decizie constituţional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea celui dintâi, exprimată clar în prevederile art. 110 și art. 58 din Constituţíe [art. 111 şi art. 61 din Constituţia revizuităJ.”

În conformitate cu art. 14 alin. (1) și având în vedere prevederile art. 94 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului președinţii celor două Camere ale Parlamentului convoacă plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în data de joi, 9 septembrie 2021, ora 16.00.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban

Președintele senatului, Anca Dana Dragu

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Orban nu se sperie de amenințările lui Cîțu: moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament joi, de la ora 16.00

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* PSD, PNL-Cîțu și UDMR au blocat și a patra oară moțiunea de cenzură! Cei 17 senatori și deputați care au lipsit de la ședința Birourilor Permanente Reunite

* Dan Barna: „Sunt dezamăgit. Întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost mai degrabă formală, benignă… N-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii”

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

* Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. ABIA după nu mai puțin de CINCI (5!) ZILE deee… HAOS-ANTICONSTITUȚIONAL (!!!), IATĂ… PRIMUL PAS ÎN LITERA-și-SPIRITUL CONSTITUȚIEI: ÎNCEPÂND DE JOI, SOARTA (Guvernu)lui Cîțu va depinde deee… votul-în-plen al P.S.D.!!!

    (După citirea moțiunii, în termen de trei zile plenul Parlamentului TREBUIE – ! – să dezbată-și-voteze acest document!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -