miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăOpiniiDiplomatul ex-comunist Teodor Meleșcanu – fantoma care bântuie relațiile externe ale României

Diplomatul ex-comunist Teodor Meleșcanu – fantoma care bântuie relațiile externe ale României

-

Comentariu de VLADIMIR MUNTEANU

Dificil de spus ce anume trebuie să ne înspăimânte mai mult dintre recentele aberații comise de tovarășul Teodor Meleșcanu: bătaia de joc la care au fost supuși românii din diaspora în timpul scrutinului electoral pentru Parlamentul European, opinia stupidă, de ignorant a tovarășului Meleșcanu despre petițiile online, acest instrument democratic și modern de exprimare a voinței cetățenilor, sau bâlbele din declarațiile oficiale, cu efecte extrem de grave în plan extern, emise de tov. ministru de externe în legătură cu criza politică cu miros de război civil din Basarabia (Rep. Moldova)?

La finalul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI, secolul globalizării și al marilor jocuri geopolitice, tovarășul Meleșcanu dovedește că este doar o fantomă venită din alte timpuri și care (ne) bântuie Ministerul Afacerilor Externe, emanând în planul relațiilor României cu marile puteri și cu diferite instituții europene și internaționale o toxicitate care, dincolo de evidentul penibil, dobândește deja caracteristici anti-naționale și anti-europene.

De fapt, nimic bun nu poate veni pentru România de la fostul lucrător în Ministerul de Externe al regimului comunist. Un individ, pe de o parte, tributar mentalității activistului PCR atotputernic (să nu uităm „apucăturile” comunistoide ale tov. Meleșcanu, gen numirea fiului vitreg în funcția de consul general la Strasbourg), iar pe de altă parte, plin de dispreț față de democrația de tip euro-atlantic și față de statul de drept. Să ne reamintim că la începutul acestui an, tov. ministru de Externe critica votul Parlamentului European în favoarea suspendării sau diminuării fondurilor europene pentru „guvernele care îngrădesc funcționarea justiției sau care nu combat frauda și corupția”. La acel moment, tov. Meleșcanu chestiona criteriile statului de drept, care în opinia lui de fost slujitor al comunismului nu ar fi prea clar definite, și recomanda Parlamentului European să nu condiționeze accesul României la fondurile europene de oprirea asaltului penalilor asupra Justiției și de eradicarea corupției endemice care afectează instituțiile publice și guvernamentale românești.

- Advertisement -

Mult prea îndelungata prezență a lui Teodor Meleșcanu în aparatul diplomatic al statului român se aseamănă cu supraviețuirea, în lada cu nimicuri inutile, a bibeloului în formă de pește din vremurile ceaușiste pe care-l cocoțam pe televizorul cu lămpi. Ei bine, acest bibelou nu-l mai poți așeza acum pe televizorul cu ecran 4K, pentru că nu mai ai unde, noua arhitectură tehnologică a TV-ului nu-ți mai permite.

Tovarășul Teodor Meleșcanu e un astfel de „bibelou prăfuit”, o reminiscență care se transformă treptat într-o excrescență jenantă, un pseudo-diplomat care deja provoacă situații stânjenitoare pentru diplomații marilor puteri angrenate în jocurile geopolitice din Estul Europei. Tovărășia sa este ca o amintire penibilă pe care o vrei uitată, iar acțiunile lui pe frontul diplomației europene încep să încurce pe toată lumea, fie aliați, fie neprieteni.

Să ai un ministru de Externe suspect de senilitate nu ar fi o problemă prea mare, dacă ai fi o țară față de care marile puteri ale lumii să nu manifeste puternice și periculoase interese geopolitice. România se află însă la răscrucea unor mari interese economice, politice și militare. Avanpost politic al Uniunii Europene și graniță militară a NATO în Estul Europei, cu vecini manifestându-se agresiv fie față de interesele zonale ale României, fie față de minoritățile românești din vecinătatea granițelor noastre naționale ori în problema minorităților etnice de pe teritoriul nostru, statul român nu poate să-și permită luxul de a-l avea în funcția de ministru de Externe pe acest pensionar al fostei nomenclaturi comuniste.

- Advertisement -

Fiecare zi în care tovarășul Meleșcanu va rămâne în postul de ministru de Externe al României reprezintă un regres extrem de periculos pentru diplomația românească, pentru integrarea noastră în Uniunea Europeană și pentru prezența noastră militară în NATO.

Probabil că este o chestiune de câteva săptămâni, mai ales în funcție de evoluția crizei din Basarabia (Rep. Moldova), dacă nu chiar de zile, până când cancelariile vest-europene vor solicita, pe calea „diplomației secrete”, demisia minstrului Teodor Meleșcanu.

Guvernul României încă are șansa de a-și dovedi loialitatea față de partenerii din Uniunea Europeană și NATO, fie solicitând discret pensionarului Meleșcanu să-și vadă – sănătos și mulți ani înainte îi dorim – de pensie, fie să-l remanieze, dacă orgoliile de fost lucrător în Ministerul de Externe comunist îl vor determina să refuze.

Reașezarea politicii externe a României pe traiectoria euro-atlantică, solicitată de apartenența noastră la UE și la NATO, presupune o urgentă schimbare de paradigmă în activitatea Ministerului de Externe al statului român.

Tovarășul Meleșcanu trebuie să demisioneze din funcția de minstru de Externe al României nu pentru că ar fi prost, ci pentru că în acțiunile sale publice este toxic și stânjenitor pentru interesele naționale și europene ale statului nostru.

Dacă tovarășul Meleșcanu nu va pleca repede de la conducerea Minsterului Afacerilor Externe, vom rămâne pentru multă vreme ceea ce deja începem să fim: niște pitici penibili rătăciți printre picioarele uriașilor care fac jocurile geopolitice în Estul Europei.

Pleacă, tovarășe Meleșcanu! Mergi și bucură-te de pensie! Lasă-ne!

Teodor Meleșcanu a asigurat „cele mai bune condiții” și la alegerile prezidențiale din 2014 (turul 2)

Alte comentarii de VLADIMIR MUNTEANU:

* Patriarhia Română îi condamnă definitiv pe Sfinții Închisorilor comuniste la veșnică detenție în arhivele Istoriei

Papa Francisc în România – o vizită istorică și o palmă peste obrazul ierarhilor BOR

Claudiu Manda – un habarnist populist, candidat PSD la europarlamentare (Pamflet)

PSD izolat în UE, Dragnea părăsit de amicii din Justiție. Începutul sfârșitului pentru dictatura lui Daddy?

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Și ce pensii are ca nu va avea una singura, ia niște bani baban când era la Geneva , pensie ca a fost senator, etc.pensii. Omul acesta , îl stima și oentru varsta pe care o are se apropie de 89 de ani(?!!!)
    Dar individul nostru pe nume MELESCANU este depășit total de ceea ce înseamnă dinamica relațiilor internaționale și in special de cele legate de gestionarea relației României cu Republica Moldova!
    Singura solutie este DEMISIA!!!!

  2. Domnilor vad ca tratati problema prea elegant si diplomatic.Acest ins cu zambetul lui laptos branzit e un fost agent pro-sovietic reciclat in agent pro-rus. El nu se misca de-acolo pentru ca l-a fixat Putin cu rol bine determinat de tergiversare si batjocorire a aspiratiilor noastre euroatlantice pana la Sf. Asteapta!!! Oare nu suntem in stare sa luptam cu aceasta forta ostila ?! Oare suntem condamnati ?

  3. Gunoiul asta si Iliescu sunt singurii dinozauri care au scapat de la extinctia acestora.Probabil ptr ca amindoi sunt niste dinozauri comunisti si KGB-isti extrem de rezistenti si cu o capacitate unica de adaptare la orice vremuri si…la orice sefi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -