Declarații „scandaloase şi ruşinoase”. Premierul Croației salvează onoarea țării sale, după afirmația debilă a președintelui, care acuzase SUA şi UE pentru criza ruso-ucraineană

0
2297
Zoran Milanovici (președinte) - Andrej Plenkovici (prim-ministru)

Croația revine la o raportare corectă față de NATO, UE și SUA, prin vocea premierului Andrej Plenkovici (51 de ani), la două zile după declarațiile iresponsabile ale președintelui țării, Zoran Milanovici (55 de ani).

Premierul Andrej Plenkovici a calificat joi drept ruşinoase şi scandaloase recentele declaraţii ale preşedintelui ţării, Zoran Milanovici. Acesta din urmă acuzase SUA şi UE că sunt responsabile pentru criza dintre Rusia şi Ucraina. Mai mult,  s-a împotrivit unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, sub amenințarea că militarii croați ar fi retrași din forțele Alianței.

Cei doi politicieni au relaţie ostilă de mai multă vreme. Președintele Milanovici (fost prim-ministru în perioada 2011-2016) a candidat din partea Partidului Social Democrat (centru-stânga), iar Plenkovici reprezintă Uniunea Democrată Croată (centru-dreapta).

„Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei şi este total contrar poziţiilor şi principiilor de politică externă ale Guvernului” de la Zagreb, a spus Plenkovici, potrivit agenţiei EFE, despre poziţia exprimată de Milanovici.

Guvernul croat „se distanţează şi nu are nimic de-a face cu poziţiile exprimate de preşedinte”, a insistat premierul.

În declaraţiile criticate de acesta din urmă, preşedintele Milanovici a apreciat că „locul Ucrainei nu este în NATO” şi că „trebuie luate în considerare interesele de securitate ale Rusiei”.

Şeful statului croat a estimat de asemenea că actuala criză ruso-ucraineană este efectul politicii preşedintelui american Joe Biden. El a acuzat Uniunea Europeană că a incitat în anul 2014 la o „lovitură de stat” pentru înlăturarea preşedintelui ucrainean de la acea vreme, Viktor Ianukovici, fără ca apoi UE să aibă vreo contribuţie în această ţară, astfel că „Ucraina este astăzi una dintre cele mai corupte ţări din lume”.

Zoran Milanovici, ajuns preşedinte în 2020 ca social-democrat, a promis că în cazul escaladării crizei militare dintre Rusia şi Ucraina, în calitatea sa de şef al forţelor armate, nu va permite nicio implicare militară a Croaţiei în cadrul NATO pentru susţinerea Ucrainei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Răspunsul năprasnic al NATO către Putin: „Rusia să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova”, unde nu le-a chemat nimeni!

* Felicitări, Iohannis! Sondaj INSCOP: 1. PSD; 2. AUR; 3. PNL. Ne-am întors la tandemul din 2000, PSD-PRM

* Fiul baronului Buzatu, numit secretar de stat de premierul Ciucă. Acum, toată familia de PSD-iști e „pe funcții” la vârful statului român

* AUR face liste negre cu presa indezirabilă și își incită ultrașii să „se implice”. Un deputat AUR îi numește pe jurnaliști „cozi de topor”

Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

Rusofilul Călin Georgescu, instalat președinte onorific al AUR. Vrea să ne scoată din NATO și din UE. A fost promovat intens de Sputnik și de Dan Puric

AUR și propaganda rusă nu au spor. Sondaj: 64% din români consideră Rusia o amenințare, doar 18% nu vor mai multe trupe NATO în țara noastră

* Cum pot fi concediați angajații STB. La ce riscuri s-au expus prin continuarea grevei după ce a fost declarată ilegală de instanță

Anti-vaccinistul Zenovie, starețul-zombi, a scăpat neumplut de solzi, dar a ajuns în spital, bolnav de Covid

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (74) / La Miliție

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here