Schimbarea de nume nu este doar apanajul persoanelor, ci chiar şi al statelor. De-a lungul timpului, au existat ţări care şi-au schimbat numele, în general în urma unor conflicte regionale cu vecinii sau după dezmembrarea unor entităţi federale (cazul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, când au apărut state noi).
Ultima pe listă este o ţară cu un nume adorat în lume, dar care nu va mai fi folosit începând cu 2020: Olanda („Holland”, în engleză).
Vechea denumire oficială a „Ţării Lalelelor” dispare chiar în acest moment, în actele şi documentele oficiale. Politicienii olandezi au decis ca, din noul an, numele de „Holland” să fie înlocuit cel de „Netherlands” („Ţările de Jos”), anunţă The Guardian, care explică schimbarea drept un proces de „rebranding” al ţării ce face parte din celebrul Benelux.
Netherlands va fi titulatura oficială a fostei Olande, atât în documentele interne, cât şi în cele internaţionale.
Reorganizarea națională, la care au contribuit liderii din mediul de afaceri, consiliul turistic și Guvernul central, va fi extinsă până spre finale lui 2020.
Miniștrii doresc să schimbe atenția internațională din anumite aspecte ale vieții naționale cu care țara este asociată în mod obișnuit, cum ar fi cultura drogurilor de agrement.
Ca parte a noii strategii, „Netherlands” va fi marca oficială şi la concursul de melodii Eurovision, care va avea loc la Rotterdam, în luna mai a anului viitor, și în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, de anul acesta.
Potrivit agenţiei de presă BGNES, schimbarea îi va costa pe olandezi 200.000 de euro din bugetul de stat.
De la instituţii publice şi locale, la instituţii de presă şi companii private, toate trebuie să treacă şi să folosească noua denumire.
Conform sursei citate, guvernul speră ca prin această modificare ţara să scape de eticheta de „ţară a drogurilor şi a prostituţiei”.
În acest sens, autorităţile din Amsterdam vor să înlocuiască şi denumirea celebrului „Cartier Roşu” pe care vor să o schimbe cu „De Wallen”, numele istoric al zonei.
Pentru vorbitorii de limbă română, va fi însă dificil să pronunţe „Ţările de Jos”, atunci când vor fi nevoiţi să aducă în discuţie numele „Ţării Lalelelor”. Mai degrabă vor folosi denumirea în limba engleză (Netherlands), una mai uşor de pus în contextul limbajului românesc.
Sau pur şi simplu românii vor continua să pomenească numele de „Olanda”, atâta vreme cât limbajul comun nu este unul reglementat, ci liber. Pe cât de puternic a intrat în mentalul colectiv românesc numele Olandei, pe atât de greu va fi de înlocuit.
santem vai de noi si ne miroase olanda sa fim seriosi santem varza de lunguletu nu de bruxelles
Deci, credeti ca de-asta si-au schimbat numele tarii olandezii? Ca aveau renumele in cauza? Mai repede cred ca vor sa se reconecteze la istorie, Europa inseamna istorie inainte de orice. Locuitorii Tarilor de Jos vor continua sa fie numiti olandezi, ca n-ai cum altfel sa le spui.
haha informatie de 2 lei nefondata. Am 45 de ani in Olanda si tot de atunci se numeste Nederland iar Holland este numai partea de Nord a Olandei sunt mai multe state care au format Nederland asa ca mai fratilor mia cercetati intai si apoi sa postati
In realitate, Olanda nu s-a numit NICIODATA OLANDA, care este DOAR NUMELE CELEI MAI CUNOSCUTE PROVINCII. Este ca si cum ai spune Romaniei Oltenia sau Germaniei Schleswig-Holstein. Istoric vorbind, s-a numit intotdeuna „Tarile/Provinciile de Jos” Nederland sau Nederlân (asta in timpurile moderne), in Evul Mediu erau alte formatiuni statale pe tertoriul actual al Tarilor de Jos, vasale unor Tari sau Imperii vecine. (Franta=Frankenreich=Imperiul Francilor sau Germania, la vremea respectiv Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana)
Vad ca si aici sint ziaristi de 2 lei.
… demonstratie de prostie sinistra scuipata-n spatiul public fara pic de jena si fara a deschide, macar de curiozitate, o cartulie despre Olanda… Cica de acum, din 2020, Olanda nu mai e Olanda, ci „Tarile de Jos”, pentru ca „tara si-ar dori sa se desparta de imaginea legata de droguri si de Cartierul rosu din Amsterdam” !!!
NU va suparati, dar DE UNDE atata IMBECILITATE? Chiar asa, scoateti din burta „stiri interesante”? In primul rand, inclusiv statele americane au inceput sa legalizeze cannbisul, care NU E DROG! In al doilea rand, dintotdeauna, in toate actele oficiale, numele tarii a fost si este „Regatul Tarilor de Jos”, sau „The Netherlands” in engleza, sau Nederland in olandeza, sau Niedelanden in germana, sau Pays-Bas in franceza, in toate cazurile insemnand exact „Tarile de Jos”. Pe pasaportul meu scrie foarte clar, de 30 de ani deja, „Koninkrijk der Nederlanden” adica „Regatul Tarilor de Jos”. „Holland” e numele a doua provincii olandeze (sau judete) din 12: Noord Holland (Olanda de Nord cu resedinta la Haarlem) si Zuid Holland (Olanda de Sud cu resedinta la Haga). Pentru ca de-a lungul anilor produsele cele mai cunoscute la export, si anume lalelele si cascavalurile, provin cu precadere din cele doua provincii, lumea a asimilat „Holland” (Olanda), numelui tarii. Dar inca o data: oficial, NICIODATA, nici macar la competitiile sportive, nu a fost altfel decat „The Netherlands”/Tarile de Jos”! In concluzie tara nu-si schimba numele pe care l-a avut dintotdeauna, ci imbecilii trebuie sa stie unde se duc si despre ce e vorba! In Romania (si nu numai) o sa i se spuna si de acum inainte, in limbajul strazii, Olanda, desi in actele oficiale, tot de cand ne stim, tot „Tarile de Jos” i se spune. La fel vom vorbi de Anglia, nu despre „Regatul Unit”, denumirea corecta, stiindu-se foarte clar ca „Anglia” e doar o parte a Regatului Unit. PS. numai niste tampiti ar avea impresia ca olandezii ar avea vreo frustare sau vreo jena din cauza Cartierului Rosu, care ramane o atractie turistica pentru toti pudicii (si onanistii). Orasul a castigat enorm de pe urma turistilor care casca gura mai ceva ca la dentist; si da, Cartierul Rosu se schimba, pentru ca societatea a evoluat spre altceva; si nu, prostitutia nu va disparea, insa probabil ca va fi practicata la fel de controlat ca si pana acum, dar sub alte forme: cluburi de lux, etc.