miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsDe ce a ieșit masiv la vot diaspora Moldovei: “Am venit să...

De ce a ieșit masiv la vot diaspora Moldovei: “Am venit să ne salvăm țara!”. La finala prezidențială, 15% din totalul votanților au fost în străinătate

-

Peste 250.000 dintre cei 1,66 milioane de oameni prezenți duminică la votul pentru alegerile prezidențiale din Moldova, încheiate cu victoria zdrobitoare a pro-europenei Maia Sandu, au fost basarabeni din Diaspora! Este vorba despre un copleșitor procent de 15% din totalul voturilor, iar majoritatea zdrobitoare a acestora (93%) au fost în favoarea candidatei reformiste, care militează pentru apropierea de Europa.

În fața unora dintre ambasadele Moldovei în străinătate, unde erau urne de vot, au fost și cozi de sute de metri. Oamenii au înfruntat și frigul, și pericolul infectării cu Covid, simțind că acum e momentul ca oligarhia susținută de Moscova, care le-a sărăcit țara, să fie învinsă.

Moldovenii așezați la rând la ambasada din București au declarat, pentru Digi 24, că au venit să-și salveze țara și să o scoată de sub influența Rusiei. „Am venit cu speranța să facem o schimbare, să scăpăm de actualul președinte Dodon și să avem un curs european și pro-românesc al Republicii Moldova“, a explicat unul dintre cei intervievați. „Am venit să ne salvăm țara. Țara noastră plânge după ajutor“, a spus un altul.

Speranțele sunt foarte mari, dar realitatea este că drumul până la victoria totală e lung. Parlamentul e controlat în continuare de forțele pro-moscovite, care au peste 50 din cei 100 de deputați.

- Advertisement -

În ultimii ani, Moldova a fost blocată într-o permanentă criză parlamentară, cu repetate rânduri de alegeri, din cauza echilibrului de forțe între pro-ruși și pro-europeni. Niciuna din tabere nu a reușit să-și asigure majorități suficiente pentru a-și impune programul.

Venirea Maiei Sandu la președinție înclină balanța în favoarea celor care vor apropierea de Europa și instaurarea legii în țară. Dar fără Parlament, lucrurile rămân în continuare tulburi. Soluția ar fi dizolvarea parlamentului și un nou rând de alegeri, care să aducă majoritatea de partea pro-europenilor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Și la noi în decembrie va fi ultimul act al alegerilor din țara noastră, încă un hop, dacă nu vom ieși la vot ca moldovenii am ieșit degeaba la ultimele alegeri, trebuie să conștientizăm că schimbarea compoziției parlamentului e mai important ca alegerile europarlamentare, moldovenii au înțeles în sfârșit, oare noi înțelegem importanța alegerilor din decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -