Medicul-erou a fost trimis în Belgia la 13 ore de la incendiu. Arșii de la Colectiv – după o săptămână

1
7382
Nicolae Bănicioiu (2015) - Nelu Tătaru (2020)

O paralelă între felul cum au acționat prim-ministrul și ministrul Sănătății în 2015 (Colectiv) și, respectiv, în 2020 (Piatra Neamț) arată o diferență uriașă de responsabilitate.

  • Tandemul Ponta – Bănicioiu a avut nevoie de o săptămână pentru a-și da seama că e nevoie ca unii mari arși să fie trimiși la spitale din străinătate, după ce timp de câteva zile au susținut că în spitalele România „avem tot ce ne trebuie”, „ca în Germania”. Pentru majoritatea celor transferați, era deja prea târziu.

  • Echipa Orban – Tătaru a făcut ca medicul-erou Cătălin Denciu să se afle în avion, cu destinația Bruxelles, la 13 ore după nenorocire. Iar Denciu a avut de parcurs, în plus, traseul Piatra Neamț – Iași – București, nu se afla în Capitală, precum nefericiții de la Colectiv.

Ioan Cătălin Denciu, medicul-erou de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, a fost transferat, duminică dimineață, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, transferul pacientului se realizează cu un avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Aeronava a decolat de la Baza 90 Transport Aerian (Otopeni), duminică dimineaţă, la ora 7.30. Incendiul devastator de la Piatra Neamț a avut loc sâmbătă, în jurul orei 18.30.

Pacientul va fi preluat de medicii militari belgieni, care, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, vor stabili conduita terapeutică şi de suport medical.

Medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri grave în incendiul care a izbucnit sâmbătă seara la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. În momentul izbucnirii incendiului, Denciu era de gardă pe secție.

Medicul a suferit arsuri grave pe aproape jumătate din suprafața corpului după ce a încercat să-i salveze pe cei 16 pacienți intubați în cele două saloane ale Secției de Terapie Intensivă (câte 8 în fiecare salon).

Toți pacienții erau infectați cu coronavirus și se aflau în stare extrem de gravă.

Toți cei 8 care se aflau în salonul unde a izbucnit incendiul au murit pe loc. Alți doi, care se aflau în salonul apropiat, și-au pierdut viața în timp ce erau transferați la Unitatea de Primiri Urgență (UPU), de unde urmau să plece la Iași. Aceștia din urmă nu au decedat din cauza incendiului, ci din pricina stării extrem de grave de sănătate în care se aflau.

Dintre cei 10 pacienți decedați, 7 sunt bărbați și 3 femei, cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani.

VIDEO: 2015 – „Nu cred că au îngrijire mai bună în Germania decât aici”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here