De ce a fost surprins Occidentul de invazia Rusiei în Ucraina. Istoricul Mark Galeotti: „Părea să nu aibă niciun sens. Putin și-a ales mereu războaie pe care să le câștige ușor. Acum, singura întrebare rămasă e cum va arăta înfrângerea”

2
1597
Ședința din 21 februarie, în care Putin a lăsat de înțeles că va urma invazia Ucrainei, a arătat că, de fapt, liderul de la Kremlin ia deciziile singur, fără să țină cont de sfaturile nimănui. Presupunerile de la care a plecat s-au dovedit false. FOTO: Sputnik/AP

Occidentul a fost surprins de invazia Rusiei în Ucraina pentru că decizia era atât de evident eronată și de fără sens, încât nimeni nu s-a așteptat ca Putin să comită acest gest sinucigaș, spune celebrul istoric Mark Galeotti într-un excelent interviu acordat pentru Deutsche Welle. De fapt, spune britanicul, totul a fost o uriașă neînțelegere și eroare de calcul. Țarul de la Kremlin și-a ales mereu victime pe care știa sigur că le va învinge, iar acum s-a autoconvins că va fi la fel, în baza propriilor prejudecăți consolidate de niște servicii de informații cărora le este frică să-l contrazică.

De fapt, spune istoricul, în lumea serviciilor secrete, la nivel mondial, se știe de foarte mult timp că „nu se aduc veștile nedorite la masa țarului”, deoarece în Rusia „este periculos să i se spună lui Putin lucruri pe care nu dorește să le audă”. Așa s-a creat „o cultură de ferire a președintelui de adevărurile incomode”.

Galeotti face observația că în doar 3 din cei peste 22 de ani cu Putin la putere Rusia n-a fost implicată într-un război. Dar, de fiecare dată până acum, liderul de la Kremlin s-a asigurat că vor fi conflicte pe care el le va câștiga ușor.

Putin a dat vrabia din mână pe cioara de pe gard. A renunțat la toate avantajele crezând în propriile fantasme, cum că Ucraina nu e o țară, că Zelenski este un drogat laș și că ucrainenii se vor preda imediat

Aici este cheia problemei: occidentalii n-au realizat gradul în care Putin s-a rupt de realitate. El fusese până atunci un învingător. Chiar și înaintea declanșării invaziei Rusia se afla într-o postură foarte avantajată față de Ucraina. Presiunea pusă de armata masată la granițe era enormă. Chiar fără invazie, consecințele erau majore pentru economia ucraineană. Liderii occidentali se perindau pe la Moscova, unde Putin îi asculta cu plăcere cum se milogesc de el să nu declanșeze războiul. Asupra Kievului se făceau presiuni diplomatice din partea Occidentului ca să facă diverse concesii Rusiei. Nimeni nu s-a așteptat ca Putin să renunțe la toate aceste atuuri pornind războiul.

De fapt, problema este că președintele rus este complet rupt de realitate. El a fost sigur că face o nouă mutare câștigătoare, deoarece s-a autoconvins că Ucraina nu e o țară reală, că ucrainenii se vor preda imediat. În cele din urmă, a ajuns să creadă în propria propagandă calomnioasă care-l înfățișa pe Zelenski ca pe un dependent de droguri care va fugi sau va fi prins rapid.

Putin își joacă ultima carte

Această situație politică din Rusia, în care un om poate lua decizii-cheie de unul singur, a tras întreaga țară într-un dezastru, spune Galeotti. Acum, „sincer, singura întrebare rămasă este cum va arăta înfrângerea” pentru Putin și Rusia, spune istoricul. Liderul de la Kremlin își joacă ultima carte chiar în aceste clipe, transmițând că e dispus să ducă un război de durată cu speranța că Occidentul se va speria de această perspectivă. „Este ultima sa speranță de a obține un anume rezultat care ar putea fi prezentat politic drept victorie. Dar realitatea este că rușii au eșuat să ocupe Kievul, au eșuat să-și extindă controlul în regiunile Donețk și Lugansk. Au coridorul Crimeei, dar acesta este acum amenințat. Și, evident, deja s-au retras din Herson”, menționează britanicul, care este specializat în serviciile secrete rusești. Iar trendul nu e deloc favorabil Rusiei, care prezintă o armată tot mai degradată, în timp ce Ucraina se modernizează cu echipamentele trimise de Occident. „Rusia poate continua acest război, dar sincer, nu va fi capabilă de ofensive majore care să pună presiune pe ucraineni pe termen lung”, spune intervievatul.

Mark Galeotti menționează că în 2023 „s-ar putea încheia” războiul „dacă ucrainenii vor reuși să se impună pe câmpul de luptă”. Putin trage de timp, sperând că la primăvară va conta pe 150.000 de rezerviști antrenați acum în Rusia și Belarus, dar „îmi imaginez că ucrainenii pregătesc noi ofensive majore, după ce i-au surclasat pe ruși nu doar militar, ci și politic”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Turcescu fără emisiune la B1 TV

VIDEO. A murit Mitică Popescu, actorul trecut prin lagărele comuniste. La RTV s-a anunțat „moartea” lui Mitică Dragomir!

Colind scandalos în Bacău, apreciat de primarul PSD: „Să vie toți rușii mei / Cu câte-o bombă la ei! / Dărâmați tot ce vedeți, / Violați tot ce prindeți!”

Regimul Iohannis-PSD intră „la rupere”: de la 1 ianuarie, scumpiri masive la carburanți, rate bancare, RCA, TVA la produse și servicii

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

VIDEO. Tzeapă Uraganu. De Revelion, peste 1.000 de maneliști maramureșeni au fost păcăliți de Tzancă Uraganu. Explicațiile penibile ale țeparului

Marele fâs al șantajului rusesc: prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub cel de acum un an! Cotația petrolului e la aproape același nivel ca în decembrie 2021

O uriașă afacere penală în Redacția Sport a TVR: bișnița cu bilete. La Mondialul din Qatar, 64 de bilete au fost vândute „unor prieteni” ai lui Cristian Oprean, în mandatul lui Dorin Chioțea. Toate – la semifinale și finală, unde prețurile pe „piața neagră” explodează

Fotografia începutului de an: „Doi țărani, foști fotbaliști”. Balint: „Era păcat să-l am pe Hagi la mine, la țară, și să nu-l îmbrac în ie populară”

2 COMENTARII

  1. Putin a ieșit din spațiul civilizat și rațional atunci cînd a invadat Crimeea. După aceea, nu a mai fost cale de întoarcere iar întrebarea a rămas doar cînd, nu dacă. Atunci a ales irevocabil Rusia în dauna rușilor. Bine, el o alesese ca să se bucure la cîrma ei, dar se pare că o va duce cu el în mormînt așa cum barbarii din vechime se îngropau cu soțiile.

  2. Citind aceste lucruri stând în fotoliu orizontal e doar o treabă…pistol cu apă, dar trebuind a le trăi și de a le lidera e cu totul alta, acolo vezi că de fapt din ce pastă ești făcut, atunci e când îți spui….între picioare îmi atârnă o pereche de ouă bine puse și va trebui să le folosesc….
    Iubesc Ucraina la fel iubesc Rusia iar Kremlinul sunt nesemnificați un ZERO în toată regula!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here