În județul Constanța sunt amenajate trei locuri de cazare secrete pentru potențialii purtători de coronavirus: la Constanța, Eforie și Mihail Kogălniceanu. Județul are frontiere pe trei laturi: terestră la sud (Bulgaria), maritimă la est (Marea Neagră), fluvială la vest (Dunărea).
Pe teritoriul județului Constanța, spațiile secrete selectate pentru a-i caza pe cei suspectați că au intrat în contact cu persoane bolnave se află în localități apropiate de unele dintre numeroasele puncte de trecere a frontierei (terestre, maritime, fluviale și aeriene). Și anume, la Constanța, Mihail Kogălniceanu și Eforie.
Aceste locuri de cazare sunt dotate cu toate cele necesare unor astfel de situații: mobilier, apă potabilă, grupuri sanitare, căldură, electrictricitate etc.
Inițial, se vorbea despre patru astfel de amplasamente, la Constanța, Mihail Kogălniceanu, Mangalia și Ostrov. Ulterior s-a renunțat la Mangalia și Ostrov și a fost adăugată Eforie.
Constanța – oraș și județ – reprezintă un caz special, pe plan național, în lupta împotriva apariției și răspândirii coronavirusului. Particularitatea este dată de numărul mare de Puncte de Trecere a Frontierei (PTF) și de diversitatea acestora:
- porturile maritime: cele comerciale și de pasageri (Constanța, Constanța Sud-Agigea, Midia, Mangalia) și cele turistice (Constanța, Eforie, Mangalia, 2 Mai);
- porturile fluviale de pe Dunăre (Hârșova, Cernavodă, Ostrov) și de pe Canalul Dunăre – Marea Neagră (Medgidia, Murfatlar);
- căile rutiere transfrontaliere cu Bulgaria (Vama Veche, Negru Vodă, Dobromir, plus Ostrov – cu bacul);
- două aeroporturi internaționale (Mihail Kogălniceanu, Tuzla).
10 persoane din județ sunt izolate și monitorizate medical la domiciliu
Până acum, toți constănțenii asupra cărora au existat suspiciuni de infecție cu virusul adus din China au fost izolați și monitorizați la domiciliu. Mai sunt doar 10 astfel de cazuri, aflate și ele spre finalul perioadei (14 zile) de izolare și monitorizare, în propria locuință.
În județul Constanța au fost în total, până în prezent, 30 de oameni suspectați pe bază de simptome că ar putea fi infectați cu virusul Covid-19. Aceștia s-au aflat sub strictă supraveghere medicală la domiciliu, unde au fost izolați.
De asemenea, și cele 55 de persoane care au fost izolate la domiciliu după ce au revenit din China au rămas timp de 14 zile sub supraveghere medicală și monitorizate zilnic de personalul din cadrul Serviciului de Epidemiologie al Direcției Județene de Sănătate Publică (DJSP) Constanța, conform declarației purtătorului de cuvânt al instituției, dr. Loti Popescu.
Ministerul Sănătății a instituit carantina obligatorie de 14 zile pentru persoanele care vin din zonele de focar ale coronavirusului. Testarea pentru Covid-19 se face, în afară de București, în alte trei centre din țară: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, așa cum a anunțat ministrul Sănătății, Victor Costache.
PTF-urile rutiere – Vama Veche, Negru Vodă Ostrov (pentru bac) și Dobromir (pentru TIR-uri) -, porturile maritime și fluviale, ca și aeroporturile internaționale de la Kogălniceanu și de la Tuzla (ultimul, pentru avioane mici), sunt atent supravegheate și strict filtrate.
În cazul navei comerciale, sub pavilion maltez, care a plecat dintr-un port chinezesc, pe 14 decembrie, și a acostat, pe 11 februarie, în Portul Constanța Sud-Agigea, toți membrii echipajului au fost verificați de către reprezentanții DJSP Constanța, nefiind identificată vreo problemă de sănătate.
În ceea ce privește transportul aerian, toate aeronavele care aterizează pe Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu sau pe cel de la Tuzla sunt controlate din cauza coronavirusului. Prefectul județului Constanța, George Niculescu, a avut o întâlnire în acest sens cu oficialii aeroportului.
În strânsă colaborare cu Ministerul Sănătății, prin DJSP Constanța și IGPFR (Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România), au fost stabilite proceduri concrete de triaj epidemiologic, de răspândire de materiale informative și de respectare a normelor de igienă, pentru fiecare aeronavă care aterizează pe aeroporturile constănțene.
Foto: Octavian-Mihail Șerbănescu