Cum să-ţi îngropi comuna în gunoi după 20 de ani de stat la Primărie. Cazul Rusăneşti-Olt

0
4598
Primarul Chirea (dreapta) îşi trimite votanţii la... gunoi Foto: Libertatea şi Eveniment de Olt

Primarul PSD din comuna Rusănești, din Olt, este modelul baronului mic de la PSD, care moare pe funcţie. E la al CINCILEA mandat de primar în judeţul marelui baron Paul Stănescu şi probabil în topul naţional al celor mai longevivi edili. 

La prima vedere, dacă oamenii l-au ales de CINCI ori, adică vreo 20 de ani (dacă a stat 4 ani în funcţie pe mandat) se presupune că a făcut treabă bună. O fi făcut, ei ştiu mai bine! Dar ce-a făcut primarul pentru el însuşi ca om de afaceri, oare asta ştiu la fel de bine oamenii?

Şi dacă ştiu, ce fac în afară de a vorbi pe la colţuri?

Iată ce scria ziarul „Adevărul” în momentul crizei pestei porcine africane, când inspectorii sanitar-veterinari au fost blocaţi în comuna Rusăneşti:

„În cursul dimineaţii de joi, 29 noiembrie 2018, medicii veterinari au ajuns la ferma primarului din Rusăneşti, Alexandru Chirea, acesta rămânând deocamdată singurul care le-a permis autorităţilor să intervină şi să sacrifice animalele pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane. Aproximativ 140 de animale din această fermă vor fi în total sacrificate”.

Ce-aţi făcut la Casa Albă, bre?

Nicu Defta se luptă cu gunoaiele comunei
Foto: Libertatea

Aşadar, primarul are… fermă de porci! Bun băiat! Pentru asta, de ce mai are nevoie să fie primar? Iată cum explică aşa ceva Nicu Defta, consilier local din partea PNL în comună şi unul dintre puţinii care luptă la faţa locului cu baronului PSD de Rusăneşti.

”Dincolo de groapă, la 200 de metri, există Casa Albă, cum îi zicem noi, locul unde se țin festivitățile anuale, nunți, botezuri, pomeni. Să vedeți ce gunoaie sunt pe lângă clădire. Casa Albă e a localității, administrată de primărie, oamenii care fac nuntă dau taxe – 15 mii de lei – care intră în bugetul local, dar restul, zic că e o afacere privată a domnului primar”, explică Nicu Defta.

O sursă ce a dorit să rămână anonimă le-a spus reporterilor Libertatea că 87.000 de lei sunt banii alocați anual doar pentru întreținerea gropii de gunoi care le mănâncă zilele oamenilor din comună. Pentru gardul din jur, primăria ar mai fi dat în jur de 30.000 de lei. Sume mici, dar mari pentru o comună cu buget comparabil cu al fermei de porci a primarului.

România, trezeşte-te!

Alexandru Chirea susține însă că e de bine. Şi că situația din localitatea lor e mult mai bună decât în alte părți. Mai spune și că groapa de gunoi e de fapt întinsă pe patru hectare de teren nearabil al primăriei, și nu pe pășune. Recunoaște însă că pășunea e în imediata vecinătate.

La insistenţa reporterilor Libertatea care îl întreabă cum de strânge gunoiul dacă păşunea e plină de resturi menajere, mister Chirea are răspunsul în joben:

„E pășune, nu e câmp. A mai luat vântul, domne…”

Dar vorbele sale nu prea mai conving pe nimeni.

„Deja suprafața aceasta e contaminată. Noi avem mai ales dorința să nu se infecteze pânza freatică. Sunt în jur de două hectare contaminate. Aici pasc animalele oamenilor. Multe mor pentru că înghit sârme. Sunt câini vara aici care mănâncă putreziciuni și animale moarte. Culmea că sunt amestecate cu gunoaie menajere și totul este împins în baltă”, spune revoltat Nicu Defta, consilierul local care se luptă cu primarul-baron.

”Uitați, asta e pânza freatică, nivelul e în jur de doi metri și ceva. Sunt pesticide, mizerie, vă dați seama că intră direct în pânza freatică? Ne otrăvim pur și simplu. În fiecare an, în bugetul primăriei se alocă 87 de mii de lei pentru administrarea acestei mizerii. Uitați ce se poate întâmpla aici”, mai afirmă revoltat liberalul, privind fix spre o băltoacă din faţa jurnaliştilor ajunşi pe tarlaua comunală.

La prima vedere, unii se pot întreba ce miză are o localitate fără bani mulţi, cu primar în funcţia de 5 mandate, pe care oamenii l-au ales ca pe zeu, dar care are fermă de porci şi prosperă printre… gunoaie.

Dar cazul Rusăneşti-Olt este poate la fel de relevant ca situaţia Primăriei Capitalei. El arată faţa României reale dincolo de platourile marilor televiziuni ocupate cu subiecte mici. Iar această Românie pe care Bucureştiul n-o priveşte prea des în faţă este cea care influenţează masiv ce se vede la TV, cu marile vedete ale naţiunii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* CTP face praf „cearşafurile vişinii” de la CCR şi îi acuză pe judecătorii Curţii de prostie

* Iohannis: „Şansele pentru anticipate tocmai ce-au scăzut sub 50%”. Mesaj către PSD: „Opriţi criza! Încetaţi, aşa nu se mai poate!”

* Băi, PSD, criză-i dacă nu facem anticipate!

* „Traian Băsescu – prim ministru! Are suficientă experienţă pentru situaţii de criză”

* Atac la presa liberă prin presa mogulilor penali! Jurnalişti G4Media, filaţi şi „povestiţi” de Gândul, EVZ, RTV. Antena 3 a dat tonul asaltului

* Alarma CORONAVIRUS în Italia: al patrulea deces! Se întorc românii din zonele de risc. Lumea în faţa unui dublu pericol: epidemia şi criza economică

* Ce trebuie să facem pentru a evita infectarea cu coronavirus. Trei reguli sfinte, prezentate de un expert în sănătate

* Incredibil: alianţa CCR-PSD bagă România în criză! Decizia care îl loveşte pe Ludovic Orban şi îl pune pe Iohannis cu spatele la zid

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here