Cum s-a ajuns la situația bizară ca stânga neomarxistă să susțină antisemitismul, iar dreapta radicală să sprijine Israelul – explicațiile profesorului Naumescu

1
1149
Imagine de la o manifestație a simpatizanților de stânga din Suedia, care susțin Hamas și sunt împotriva Israelului. La miting s-au afișat steagurile palestiniene și cele comuniste, despărțite de chipul acoperit al unui terorist

În acest moment, Europa trăiește o reideologizare marcată de apariția extremismului, radicalizarea islamistă și blocarea politicii tradiționale a democrațiilor din Vest, arată profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, într-un comentariu făcut pe contul său de Facebook.

Aparent, cea mai bizară dintre evoluții este transformarea comuniștilor și a simpatizanților de stânga neomarxiști în susținători ai antisemitismului, în timp ce mișcările de dreapta sunt de partea Israelului în criza declanșată de atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie. Această aparentă anomalie are însă o explicație foarte clară.

Evoluția era cumva de anticipat, pentru că stânga neomarxistă rămasă fără votanți și fără idei după emanciparea clasei muncitoare – așa cum anticipau încă de acum multe decenii membrii Școlii de la Frankfurt – s-a reorientat către alte grupuri sociale care ar putea constitui baza revoluționară.

De la Karl Marx până la mijlocul secolului trecut, adepții ideologiei au mizat pe muncitori ca să provoace revoluția visată, distrugerea capitalismului și a actualei lumi, pentru a crea „paradisul comunist” și „omul nou”. Însă în Occident, odată cu creșterea nivelului de trai, pe măsură ce capitalismul a evoluat și muncitorii au ajuns în clasa de mijloc, acestora le-a trecut cheful să mai dea foc, să distrugă și să iasă în stradă la chemarea extremei stângi.

Așa că neomarxiștii s-au îndreptat spre alte grupuri sociale, între care imigranții și minoritatea musulmană.

Profesorul Naumescu indică migrația masivă a musulmanilor în Europa drept cea mai importantă cauză a recrudescenței extremei stângi și a antisemitismului pe continent. Așa s-a ajuns ca mișcarea de stânga, lipită de imigranții musulmani și de diverse alte minorități, să fie azi principala amenințare politică pentru Israel și pentru evrei – adică exact opusul situației din urmă cu un secol.

Și, pentru că extremele se alimentează una pe alta, cea dreaptă a basculat în partea opusă, devenind dintr-o mișcare antisemită una care susține Israelul. În Franța, în ultimele zile, refuzul comuniștilor de a condamna atacurile Hamas (aceștia mizează pe voturile milioanelor de musulmani) a dus la poziționarea liderei extremei dreapta, Marine Le Pen, de partea Israelului!

Mai jos, scurta analiză a profesorului Valentin Naumescu, unul dintre cei mai buni analiști de relații internaționale din România.

Valentin Naumescu: „EVREII ȘI POLITICA EUROPEANĂ. De la amenințarea extremei drepte la pericolul extremei stângi

Ce ciudat s-a transformat politic, social și cultural Europa în ultimul secol! MIGRAȚIA MASIVĂ A MUSULMANILOR este fără îndoială cea mai importantă cauză, asociată cu expansiunea „progresismului” neomarxist și a propagandei anticapitaliste, antiamericane, anti-israeliene de pe rețelele sociale, a „discursului critic” continuu și bezmetic al stângii neomarxiste și a turnatului de „cenușă în cap” pe care îl practică Vestul de câteva decenii, cu iluzia că așa dă bine să faci și așa ar fi „politic corect”.

În plus, rămasă în pană de idei și criză de voturi, după dispariția clasei muncitoare industriale acum 20-30 de ani, stânga neomarxistă pare să schimbe proletarii cu migranții musulmani și minoritățile. Iar dreapta radicală exploatează astăzi din plin greșelile politicii migraționiste exagerate din ultimele decenii. În felul acesta, extremele se alimentează reciproc, în defavoarea moderației și centrismului politic.

S-a transformat politic Europa, spuneam, pentru că reapariția extremismului, reideologizarea, radicalizarea islamistă și diminuarea influenței centrismului afectează din nou securitatea evreilor, prin blocarea politicii tradiționale a democrațiilor din Vest.

Între cele două războaie, extrema dreaptă aducea antisemitismul pe agenda politică și mai apoi chiar în măsurile de guvernare.

Astăzi, partidele de stânga radicale (neomarxiste) reprezintă principala amenințare politică din Europa pentru statul Israel, prin contestarea orientării politice tradiționale pro-Israel a democrațiilor occidentale de după 1945.

Ceea ce s-a întâmplat după declarațiile absolut corecte și ferme de sprijin pro-Israel ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este sugestiv. Statele cu guverne de stânga, care depind de voturile musulmanilor, au sărit să o critice că nu a susținut cauza palestiniană, deși problema în discuție după 7 octombrie este atacul abominabil al teroriștilor de la Hamas, nu „cauza palestiniană”. Vom discuta cu siguranță după eliminarea Hamas despre viitorul politic al Palestinei, în niciun caz cu Hamas la guvernare în Gaza.

Alte două exemple relevante, din Germania și Franța.

În Germania, ruptura ideologică la nivelul stângii se vede foarte clar, este „de manual”: stânga centristă (cancelarul Olaf Scholz/SPD de centru-stânga) susține măsuri ferme de expulzare rapidă din țară a migranților ilegali, în timp ce stânga radicală (Die Linke) îl critică pe cancelar, ca și Verzii. Este vorba aici de structura electoratului acestor partide, evident, și de voturile pe care mizează (sau nu) fiecare din aceste partide.

În Franța, unde stânga neomarxistă LFI (Franța Nesupusă, Jean-Luc Melenchon) refuză să condamne atacul teroriștilor de la Hamas, mizând pe voturile arabilor, era cât se poate de previzibil că Marine Le Pen a ajuns să susțină cauza Israelului.

Încă de acum câțiva ani, Președintele Macron vorbea de pericolul islamo-stângismului din Franța și avea dreptate.

Ar fi crezut cineva acum 80-90 de ani că vom trăi situația bizară cu extrema dreaptă susținând Israel și comuniștii europeni pronunțându-se de partea opusă?”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Prăpădul PSD-PNL. Cu Câciu la Finanțe, datoria externă a României a crescut cu 173,4 miliarde de lei, adică 3% din PIB – un record absolut!

* Haita PSD-PNL a trimis controlul la Hidroelectrica după ce pilele susținute politic nu s-au calificat pentru faza finală a selecției directorilor

* Un candidat PNL își vrea înapoi banii cu care a fost pus să-și cumpere locul în Parlament! Șeful filialei PNL Iași, fostul ministru Costel Alexe, i-a cerut 30.000 de euro

* Aberație: un elev cu media 1,97 primește bursă de merit, elevi cu medii peste 9,00 nu primesc!

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* Șmecheria scârboasă prin care fostul șef al Curții de Apel Constanța și-a crescut pensia de la 5.400 la 6.400 de euro: s-a detașat o lună la Penitenciarul Poarta Albă, apoi s-a pensionat la 51 de ani!

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* USR acuză represalii în stil mafiot din partea șefului ANPC. Prin intermediul unui off-shore, PSD-istul ar lua taxă de protecție de la proprietarii restaurantelor din Herăstrău închise de Clotilde Armand

* SUA ne avertizează: Rusia va încerca să deturneze alegerile din România, de anul viitor! Planul diabolic al Moscovei de a „otrăvi” democrația din aproape 100 de țări

* Un document excepțional: scrisoarea Mitropolitului pro-rus de la Chișinău către șeful său de la Moscova, Patriarhul Kirill, în care face pulbere Rusia putinistă! / „Amestecul agresiv al Rusiei în afacerile Ucrainei și ale Moldovei” / „Așa-numita «Lume Rusă» este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale” / „Moscova nu a înțeles că poporul din Moldova are rădăcini latine” / „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

1 COMENTARIU

  1. Mai bizar decit asta e ca feministele sustin islamistii radicali. Nu par sa constientizeze ce ar pati ca femeie cu pretentii intr-o tara radical islamica. Atit de multa indoctrinare este, nu doar la nivel de partid ci si la nivel de guvern, incit se indobitoceste lumea in occident. E alt gen de indobitocire decit la noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here