Cum a rezolvat noul primar al Sectorului 2 în weekend, cu ajutorul prefectului, al DSP și al Poliției, bomba socială a închiderii Halei Obor, cea mai mare piață din România

2
2231
Noul primar al Sectorului 2 a făcut ceva de necrezut în sectorul bugetar al administrației locale: a muncit tot weekendul pentru a salva de la închidere Piața Obor. În acțiunea sa, edilul Radu Mihaiu a fost ajutat de prefectul Traian Berbeceanu, de DSP București și de poliție. FOTO: Facebook Radu Mihaiu

În hărmălaia și văicărelile izbucnite în ultimele zile, după ce Guvernul a anunțat instituirea unei carantine parțiale și închiderea piețelor agro-alimentare în hale, o notă discordantă a făcut, din prima clipă, atitudinea lui Radu Mihaiu, noul primar al Sectorului 2 din București. Edilul ales din partea USR-PLUS a descins imediat în Piața Bucur Obor, cea mai mare din România, a discutat cu oamenii, apoi a convocat toate instituțiile din subordine și a anunțat, foarte rapid, soluțiile pentru ca atât comercianții, cât și cumpărătorii să nu fie afectați. Criza a fost dezamorsată în weekend – altă premieră pentru tradiția administrației publice din România, care, indiferent de urgențe, pune lacătul pe instituții vineri la prânz și se mai întoarce la muncă luni.

A fost un exemplu de “politică altfel” la fel de șocant pentru membrii vechii caste de politicieni precum cel dat la investirea în funcție de Nicușor Dan (la București) și Dominic Fritz (la Timișoara). La ceremonia de investire, primul a venit pe jos, după ce-și parcase mașina într-o parcare publică, iar cel de-al doilea a venit cu bicicleta, spre șocul funcționarilor obișnuiți cu convoaiele ciocoiești și aroganța vechilor primari.

Vineri, primarul a descins imediat în Piața Obor, unde a discutat cu comercianții și clienții, apoi a convocat la Primărie toate instituțiile din subordine, pentru a căuta soluții

Radu Mihaiu a încercat să comunice cu comunitatea cât mai direct, atât față în față, cât și pe Facebook, unde a anunțat în permanență măsurile luate, fără isterie, fără acuzații inutile și fără văicăreli. Modul în care a descins în piață, unde clienții și vânzătorii s-au trezit că discută direct cu primarul, i-a luat pe toți prin surprindere: așa ceva nu se mai văzuse niciodată în Obor.

https://www.facebook.com/RaduMihaiuUSR/posts/1260125094363775

Imensa piață era, încă de pe vremea lui Ceaușescu, locul unde toate vizitele „de lucru” erau aranjate, cu aplaudaci, falși clienți și comercianți puși să facă figurație în băi de mulțime pentru șefii momentului.

Într-un prim mesaj, postat luni seara, după ce mersese în Piața Obor și stătuse de vorbă cu oamenii de acolo, primarul Sectorului 2 a explicat pe Facebook, decent, că vina nu e a nimănui pentru că valul pandemic este în acest moment foarte violent și că trebuie găsite soluții. Radu Mihaiu – de profesie IT-ist – a convocat toate direcțiile din Primărie care au atribuții în administrarea piețelor din Sectorul 2 și a făcut un apel la toată lumea să aibă înțelegere și să facă un efort colectiv pentru a depăși momentul greu: “Azi Oborul a zumzăit mocnit. După declarația de aseară a premierului, oamenii nu înțeleg ce se va întâmpla cu această piață – vor mai putea să își cumpere mâncare de aici sau nu? Aș vrea să pot să îi liniștesc și să le spun cum vom continua, dar avem nevoie de mai multe răspunsuri de la Guvern.

Am fost azi să vorbesc cu oamenii de acolo – cu cei care vin să își cumpere ce au nevoie, cei care vând la tarabe și cei care sunt în magazinele de la etajele superioare. Am întâlnit multă îngrijorare. Totuși, toți înțeleg că trecem printr-o perioadă grea și că o să mai dureze până ieșim din această criză.

Am analizat împreună cu ei ce variante avem. Oamenii tot au nevoie să își cumpere de mâncare și nu pot înțelege de ce ar fi mai bine să se înghesuite toți în magazinele care ar rămâne funcționale. Producătorii sunt îngrijorați că li se va strica recolta de toamnă. Cei care comercializează lactate, carne sau alte produse perisabile sunt disperați că toată marfa lor va ajunge la gunoi dacă li se pune lacătul pe ușă din scurt.

Sectorul 2 era cunoscut ca sectorul comercianților. Iar Oborul e centrul și inima comunității noastre.

Deși actualul val al pandemiei este de departe mai violent și mai periculos, trebuie să găsim o soluție ca alimentele să ajungă pe masă. O variantă pe care suntem pregătiți să o urmăm ar fi ca tarabele să fie mutate afară sub corturi, iar magazinele de la etajul unu și doi să rămână deschise cu un circuit limitat și respectat strict.

Am băgat azi în ședință toate direcțiile din Primărie care pot ajuta în acest sens. Am cerut Poliției Locale să asigure suficiente echipe încât să ne asigurăm că se respectă măsurile de distanțare socială în Piața Obor. Am stabilit cu cei care administrează piețele să pregătească montarea corturilor și reorganizarea tarabelor. Am convins comercianții de la tarabe să suporte chiar și frigul pentru a putea continua.

Trecem prin clipe grele. Avem nevoie să depunem toți un efort. Iar piața, într-un fel sau altul, trebuie să își continue activitate – să furnizeze oamenilor hrana fără de care nu se poate trăi.

Piața Obor și Cremenița își vor putea muta imediat activitatea în aer liber. Mai căutăm variante și pentru Gemeni, Delfinului, dar spațiul din jur nu e foarte ofertant. Vă țin la curent“.

Sâmbătă: un nou drum în Obor, contact cu Prefectura, DSP-ul și Poliția Națională. Apare soluția deschiderii pereților laterali, instalarea de corturi afară. Comercianții se angajează să respecte serios măsurile sanitare

https://www.facebook.com/RaduMihaiuUSR/posts/1260818407627777

A doua zi, primarul a mers iar în Piața Obor și, după discuțiile cu comercianții, a menționat pe Facebook că aceștia și-au luat angajamentul să respecte mai riguros regulile, în timp ce autoritățile s-au angajat să reorganizeze platformele de afară, cu corturi adiționale, astfel încât să fie mai mult spațiu. În acțiune au fost cooptate Poliția Locală și Poliția Națională.

Extrem de important: primarul s-a angajat să ia legătura cu autoritățile guvernamentale, cu Prefectura, pentru a duce mesajul oamenilor mai departe și a solicita ca pereții laterali ai halei să fie ridicați, pentru ca activitatea să continue, comercianții angajându-se în schimb că vor respecta strict prevederile sanitare.

Iată mesajul postat de primarul Radu Mihaiu sâmbătă: “Pandemia nu e vina guvernului, dar nici a oamenilor. E un moment greu prin care suntem obligați să trecem toți.

Știți ce nu ajută? Să căutăm vinovați. Asta nu va încălzi pe nimeni și e un joc necâștigător. Avem nevoie să căutăm soluții care să ne asigure că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Trăim niște timpuri agitate în care am uitat să vorbim unii cu ceilalți. Nu mai știm cum e să arătăm respect celor din jur. Și în niciun caz nu mai știm cum să recunoaștem că greșim și să reparăm ce se mai poate.

Da. La Obor, ca și în toată România, pandemia nu a fost luată prea în serios. Nici informațiile nu au fost mereu complete. Jocurile politice au provocat multe discuții absurde. A fost o continuă ceartă între pro și anti-mască. Ajunge!

Am ajuns într-o situație dificilă. Capacitatea sistemului sanitar e pusă grav la încercare. Numărul de cazuri crește galopant. Înțeleg de ce Guvernul a simțit nevoia să impună măsuri stricte, dar tot nu pot să ignor nevoia oamenilor. Nu e normal ca aceste măsuri să lovească disproporțional într-o anumită categorie de oameni – comercianții din piețe.

Sigur, nu au fost un exemplu în respectarea regulilor. Sigur, am văzut cu toții imaginile filmate în Piața Obor. Totuși, nu putem să le putem lacătul pe mijlocul lor de supraviețuire. Am vorbit azi din nou cu oamenii de acolo. Au înțeles. Și-au admis greșelile și sunt dispuși să depună efortul necesar pentru a continua.

De ei avem nevoie și noi. De acolo ne cumpărăm mâncarea foarte mulți dintre noi, oamenii din București, nu doar din Sectorul 2. Ca ei, sper că am înțeles cu toții că e nevoie de efort. Efort colectiv. Și depindem unii de alții pentru a ne fi un pic mai bine.

Piața Obor se va transforma.

Se va reorganiza platforma de afară. Se vor monta corturi adiționale. Tarabele vor fi reorganizate astfel încât să existe mai mult spațiu pentru traseele de circulație.

Comercianții și-au asumat că vor asigura o curățenie sporită și vor purta măști.

Poliția Locală și Poliția Națională au pregătit un plan de acțiune cu zeci de unități care vor garanta respectarea măsurilor.

Am vorbit cu toți cei implicați în această poveste. I-am ascultat și voi prelua mesajul lor către autoritățile guvernamentale. Voi face o adresă către prefectură prin care voi solicita ca piața Obor, care își poate deschide pereții laterali pentru a asigura circulația aerului, să își continue activitate. În același timp, clienții, comercianții și poliția vor trebui să demonstreze că se poate în condiții de siguranță. E nevoie de un efort din partea tuturor. E nevoie să fim responsabili.

Piața Obor nu e zona zoster, ci e zona unde solidaritatea românească își va da testul maturității în această criză“.

Duminică: părțile ajung la o înțelegere, piața Bucur Obor rămâne deschisă. “Nu există o luptă români contra români în această criză!”

https://www.facebook.com/RaduMihaiuUSR/posts/1261616097548008

Duminică, după 3 zile foarte intense, de negocieri și comunicare în care primarul a colaborat cu Prefectura, DSP-ul, comercianții, Poliția Locală, Poliția Națională și chiar clienții, s-a făcut anunțul: hala Bucur Obor rămâne deschisă. Primarul concluziona astfel, pe Facebook, încheierea crizei care amenința să devină o bombă socială, cu propagare directă de la comercianți până spre producătorii din țară care se vedeau fără piață de desfacere a produselor toamnei: “Piața Obor a dat dovadă de solidaritate în ultimele trei zile. Efortul depus de toți cei implicați a fost încununat cu succes.

Azi, doamna directoare a Direcției de Sănătate Publică București, Oana Nicolescu, a făcut o vizită în piața noastră. În același timp am stat în legătură permanent cu domnul prefect, Traian Berbeceanu, care mi-a confirmat că avem tot suportul lor. Măsurile implementate în ultimele zile au asigurat trasee de circulație mai libere și ordonate, păstrarea distanței și o siguranță suficient de mare încât să putem păstra Piața Obor deschisă.

Pereții din hala nouă sunt de azi ridicați. Poliția Locală și Națională patrulează regulat prin toate zonele din piață. Comercianții îi atenționează și ei pe clienții care mai încalcă uneori regulile. Se lucrează în continuare la lărgirea intrărilor către platforma de la Piața Obor. S-a dovedit că se poate. Și va trebui să depunem acest efort împreună în fiecare zi, pentru sănătatea tuturor.

Ce m-a impresionat cel mai mult în această poveste e că atunci când povestea părea că nu se va putea rezolva în favoarea lor, majoritatea celor din piață au fost foarte înțelegători. Erau dispuși să își mute toată marfa afară peste noapte, să suporte frigul, să facă orice era nevoie ca să continuăm în condiții de siguranță.

Nu există o luptă români contra români în această criză. E doar o lipsă de comunicare. Prin dialog s-a demonstrat că se pot găsi soluții.

Haideți să fim împreună responsabili! Purtăm masca, păstrăm distanța și ne respectăm semenii“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Restricții anti-Covid dure, începând de luni: toate școlile închise, masca obligatorie peste tot, magazinele închise după ora 21.00

Profesor dat afară pentru că a refuzat să predea online. Altuia, din același motiv, i-a fost micșorat salariul

2 COMENTARII

  1. Da’se astepta cineva sa nu faceti o mica poveste de campanie,cu un primar „iubitor si intelegator” care ,din intamplare e si userist ?Caci ,my godness,asa un partid plin de oameni curati,nepatati ,nu mai exista in tara asta condusa asa de rau ,cu un guvern liberal rupt de oameni,nu?Stimatul domn userist,abia a asteptat clipa sa profite si el ,sa faca campanie mascata pentru partid,ca ,acusi bat alegetile parlamentare la usa!!NU CONTEAZA CA MAFIA PIETELOR E MANA IN MANA CU MAFIA PESEDISTA-ATI UITAT CA ONTANU A STAT 3 MANDATE LA PRIMARIA SECTOR 2?- SI NU A FACUT NIMIC SA RESPECTE MASURILE DE PREVENTIE,SA FACA CEVA PENTRU A FERI CLIENTII DE PERICOL,CACI ASA-ZISII PRODUCATORI NU SUNT DECAT MEMBRII AI MAFIEI DE DISTRIBUTIE ,CUMPARA PE NIMIC MARFA TARANILOR,A PRODUCATORILOR ADEVARATI SI ISI TRIMIT FEMEILE SI RUDELE SA VANDA ,CACI CINE ARE BANI SA PLATEASCA O TARABA IN FIECARE ZI DE LA PRIMA ORA PANA LA 5,6 SEARA,NU MAFIA TIGANEASCA,DOMNILOR ZIARISTI??Iar acest primar ,de la inceput am banuit ca nu-l intereseaza cu adevsrat sa faca ceva pentru sector,ci sa adune voturi pentru seful barney,asa ca nu pacaleste pe nimeni, stilul asta de lucru e tipic pentru politruci!Nimic nu a amintit de ce a gadit in primarie,se dadea impresionat de jalea mafiotilir cu masca sub barbie,bani in buzunarele soioase de la sort ,maini murdare ,cu facutul nevoilor in parc sau in spatele rulotelor….astea nu-s importante pt.primarul politruc,nuuu,ci sa planga pe umarul smecherilor si sa acuze voalat pe Orban ca e indiferent la „necazurile oamenilor necajiti”!!!Dar raspunsul premierului l-ati publicat,domnilor ,asa ca dovada de echidistanta jurnalistica?

  2. Buna seara, cel mai mare rau, pentru aceasta perioada tulbure si grea, il fac activistii/postacii platiti sau nu (inca!) PNL/PSD/USL, asa…ca dvs. Comentariul dvs. veninos este total deplasat in aceste zile dure pentru toti si chiar nu inteleg ce folos aveti cu „zicerile” dvs. de mai sus…sau poate sperati la „oaresce fonctii” dupa 6 decembrie, mai stii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.