Cum ne “sclavagește” UE: cu cele 33 de miliarde de euro primite ajutor, putem construi autostrăzi, spitale, digitaliza învățământul și administrația. “Aproape orice avem nevoie”

5
12955

Cei 33 de miliarde de euro pe care România îi va primi de la Uniunea Europeană în cadrul planului de redresare economică după criza Covid-19 vor putea fi folosiți “aproape la orice avem nevoie”, conform Adinei Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Românca din guvernul european a făcut declarația într-un interviu acordat Hotnews.ro și a explicat că e vorba de bani destinați investițiilor și reformelor. Miercuri, 27 mai, liderii Uniunii Europene au anunțat un plan istoric, de dimensiuni colosale, destinat țărilor membre, pentru ca acestea să treacă rapid peste criza economică generată de epidemia de Covid-19. În esență, e vorba de 750 de miliarde de euro, parte ajutoare, parte împrumuturi în condiții extraordinare, puse la dispoziția statelor din UE.

Incredibila șansă a României: 33 de miliarde de euro ca să construim, pe repede înainte, autostrăzi, spitale, școli, să digitalizăm învățământul și administrația

Țara noastră va beneficia de a șasea cea mai mare sumă dintre țările Uniunii Europene, bugetul total fiind de 750 de miliarde de euro. Dintre țările din Est, foste comuniste, suntem pe locul doi la alocări, după Polonia, care va primi 64,5 miliarde de euro.

Suma oficială este de 31,2 miliarde de euro (la această sumă se va raporta și Adina Vălean în interviu). Dar banii sunt calculați la cursul din 2018, astfel că, după ajustarea sumei cu inflația, suma urcă la 33 de miliarde. Dintre aceștia, 19,6 miliarde de euro la cursul din 2018 (circa 21 de miliarde acum) vor fi nerambursabile – practic, subvenții. Adina Vălean spune pentru Hotnews.ro că  România le poate folosi la “aproape orice are nevoie să facă, de aceea am spus că e o imensă oportunitate pentru noi. Cele 19,6 miliarde sunt împărțite în mai multe programe. De pildă, avem 13,5 miliarde nerambursabile numai ca parte a Mecanismului pentru Redresare și Reziliență, care pot fi cheltuiți în următorii 4 ani“.

Adina Vălean: “Accesarea banilor e simplă și rapidă. Avem multe recomandări: sănătate, educație, infrastructură, reformă administrativă, mediu

Când este explicată cum trebuie, această finanțare pare, realmente, un bulgăre de aur picat din cer.

Nu ne mai rămâne decât să trecem la treabă. Cu aceste investiții, România poate recupera masiv, în doar câțiva ani, decalajele de dezvoltare care o despart de Vest.

Adina Vălean: “Accesarea banilor e simplă și rapidă și se bazează pe recomandările primite în raportul de țară din Semestrul European. Partea bună e că avem multe recomandări, din cele mai diferite domenii – sănătate, educație, infrastructură, reformă administrativă, mediu, sprijin pentru companiile private și nu numai. Deci avem multe de făcut și avem și bani să facem asta. Să vă dau niște exemple. România poate decide să direcționeze un număr de miliarde din aceste 13,5 către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată, către noi spitale sau dotarea acestora, către educație – construirea de școli, dar și digitalizarea sistemului de educație. De asemenea, poate investi în digitalizarea serviciilor administrative, dar și în lucruri încă urgente pentru noi – rețelele de apă și canal, extinderea rețelelor de gaz“.

Autostrada Comarnic – Brașov, “străpungerea” Carpaților pe care o așteptăm de 100 de ani, se poate face acum gratis, cu banii UE

 Comisarul UE pentru Transporturi a dat exemplul concret al autostrăzii Comarnic – Brașov, “străpungerea” între Țara Românească și Transilvania pe care în 100 de ani, cât a trecut de la Marea Unire, n-am fost încă în stare s-o facem. Acum, cu banii veniți gratis de la UE, nu mai rămâne decât ca politicienii să vrea acest lucru.

Comisia Europeană ne pune la dispoziție și o linie uriașă de credit: diferența de la 19,6 la 31,2 miliarde, adică 11,6 miliarde de euro (cursul 2018). România îi va putea accesa în condiții foarte avantajoase, pentru a finanța aproape orice program sau investiție.

Oficialul european a atras însă atenția, în mod discret, că nu trebuie să-și imagineze cineva că acești bani ar putea fi folosiți de cineva – așa cum a făcut PSD cu creșterea economică din perioada 2017-2019 – ca să-i fure sau să-i pompeze în salariile unui aparat bugetar enorm sau în pensii, în scopuri electorale.

Banii UE sunt pentru ca țara să intre, în sfârșit, în Secolul XXI ca dezvoltare, pentru a transforma România într-un stat unde nivelul de trai și de civilizație poate fi comparat cu cel din Occident.

„E un plan bun, care grăbește procesul de ieșire din criză, dar care și duce la limitarea diferențelor dintre statele membre“

Adina Vălean: „Avem de-a face cu o schimbare profundă a modului în care ne-am obișnuit să gândim bugetul Uniunii Europene. Acum nu vorbim numai despre un buget mai mare, pe baza contribuțiilor statelor membre, ci de un împrumut, pe care îl angajează Comisia în numele Uniunii. Sunt 750 de miliarde de euro, puse într-un fond de redresare economică, numit Next Generation EU. 750 de miliarde de euro, bani dați repede, ca granturi și împrumuturi, care ne vor scoate din criză“.

Iar asta nu e tot: „La toată această sumă se adaugă mărirea de 11,5 miliarde a planului financiar multianual actual, 2014-2020. Totodată și următorul plan financiar multianual, 2021-2027, va fi mărit, ajungând la 1,1 trilioane. E un plan bun, care grăbește procesul de ieșire din criză, dar care și duce la limitarea diferențelor dintre statele membre. E un plan bun pe termen scurt, dar și pe termen lung, care ia în calcul lecțiile pe care le-am învățat în criză, tocmai pentru prevenirea unor asemenea situații în viitor“.

5 COMENTARII

 1. Romania ar fi avut cu adevarat o sansa incredibila daca romanii nu ar fi votat de 30 de ani PSD. Banii vor fi folositi pentru terminarea catedralei bantuirii neamului, pentru studii de fezabilitate ce vor fi ingropate in sertare si pentru asistenta solciala. Cam asta e Romania 2020.

 2. De ce credeti ca se zbat in chinuri hotii si vor sa dea inca odata jos guvernul Orban?Pai ce drakului mai ramane sa le spuna la alegeri prostimii care i-a ales de 30 ani incoace?Ei cu ce bani vor mai aburi electoratul ,cu ce vor cumpara locuri in Casa Imunitatii Hotilor? Ca vor face ,ca vor drege,ca „uite ce tunuri dau liberalii” ..placa asta sa le-o puna lui dragnea ,la puscarie,dupa alegeri,cand va fi tot partidul la Rahova in reuniune postelectorala😀😁😜!!!

 3. BILIOANE măi, nu trilioane.
  Doar în engleză se zice trillion la bilion, că ei nu au noţiunea de miliard.
  Consiultaţi un dicţionar.
  1 bilion = 1 000 000 000 000
  1 trilion = 1 000 000 000 000 000

 4. Năruirea în extreme e anapoda oricând. Cert este că, între darurile UE sunt si unele otrăvite: cele prin care România își va ucide – la propriu – natura, biodiversitatea, sub presiunea intereselor bănești ale triunghiului argirofil politician-investitor-executant. Soseaua Transalpina este un astfel de exemplu, cum sunt de atfel destule drumeaguri inutile, înghițitoare de bani publici, invadând și accesibilizând pădurile. Construcțiile – betonarea/safaltarea pământului natural, fie verde sălbatic fie arabil – făcută după capul tandemului amintit va conduce ca si in occidentul european la secătuirea hranei și a biodiversității. Modelul vest-european este unul gresit sub acest aspect si Romania – dacă ar avea lideri cu ”imaginație educată ” – ar putea să evite ”autostradizarea” decerebrată, unde traseele sunt trase cu degetul pe harta – după modelul ”Stalin-Canal”- fără a ține cont de ce este concret, în teren, sub degetul – adesea cu unghii jegoase – care impune interesul triunghiului amintit. Așadar, ar fi bine să fie bine,… deși putând să fie bine va fi anapoda în destule sectoare, prin irosirea banilor , cu prețul unor distrugeri pe termen lung. Deșănțarea cu care banii UE sunt folosiți de ani și ani este favorizată și de falsul clișeu al mentalului colectiv cum că acești bani nu ar fi publici. ”Sunt de la UE, nu din buzunarul nostru… Deci, pot fi băgați în orice…Numai să-i absorbim! ” – este convingerea de… hulpav cerșetor a prea multora. Dintre lideri deopotrivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.